• Начало /
  • Социална отговорност 2010

Социална отговорност 2010

120 ГОДИНИ СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

/соц.отговорност/uploads/storage/СО2010/Mirkovo120.jpgПрез 2010 г. се навършват 120 години от началото на кооперативно движение в България. И въпреки, че от далечната 1890 г. до днес е изминат дълъг път в общественото и икономическо развитие на страната, кооперативните организации от системата на ЦКС продължават с вяра и отговорност да застават зад социално значими каузи и да подават ръка на нуждаещите се членове на обществото. В израз на това свое разбиране и през тази година Централният кооперативен съюз се включи в инициативи, доказващи, че заради социалната си роля, кооперациите днес са по-силни и по-актуални от всякога.


Дарение на ПК „Пчела”, с. Мирково по случай 120 години от основаването на кооперацията
На 26 октомври 2010 г. ПК „Пчела” с. Мирково отбеляза 120 години от основаването си и началото на кооперативното движение в България. Във връзка с честването е предоставено парично дарение на кооперацията за закупуване на лекотоварен автомобил „Дачия”, с който ще обслужва осъществяваните от нея стопански дейности.


Седмица на отворените врати в Националния кооперативен музей

/соц.отговорност/СО2010/P1140084.JPGПрез 2010 година Централният кооперативен съюз се включи в инициативата „Европейска седмица на Малките и средни предприятия - 2010”, организирана от Европейската комисия. Той отбеляза обявената седмица на малките и средни предприятия, като обяви „Седмица на отворените врати в Националния кооперативен музей”. В рамките на инициативата от 25 май до 1 юни, всеки желаещ имаше възможност да разгледа музея, който се намира в сградата на ЦКС, в гр. София, ул. „Раковски 99”.  
Интерес да се запознаят със 120-годишната историята на кооперативното движение в България по време на „Дните на отворените врати на музея” проявиха млади хора и студенти, хора, работили в кооперативната система, журналисти и граждани.    
Националният кооперативен музей е първият по рода си кооперативен музей в страната. Той е създаден по инициатива на Централния кооперативен съюз и е открит от вицепрезидента на Република България Ангел Марин на 2 юли 2004 г., по случай 82-рия Международен кооперативен ден. По-голяма част от експонатите и документите са предоставени от кооперативните съюзи и кооперациите от системата на ЦКС.
До момента музеят е посещаван от президентите на Международния кооперативен алианс -  Ивано Барберини и дама Полин Грийн, на ЕВРО КООП - Анне Сантамаки, от членовете на Борда на Кооперативна Европа и Европейската асоциация на потребителните кооперации, делегации на кооперативни организации от Европа и Азия, президента на Република България Георги Първанов, националния омбудсман Гиньо Ганев, министри, депутати, видни общественици, член-кооператори и граждани.
При посещението си гостите отбелязват своите впечатления в Книгата на музея. Пак в тази книга през 2006 г. по време на честването на 84–тия Международен кооперативен ден президентът на Република България Георги Първанов написа: „С уважение към надвековната мащабна дейност на кооперативното движение в България, с респект към всичко онова, което ЦКС прави и днес, съхранявайки и развивайки най-добрите традиции!”.


ЦКС подкрепи каузата „Семейство за всяко дете”

/соц.отговорност/uploads/storage/СО2010/Velikolepnata_6estorka.jpgНа 22.09.2010 г. стартира вторият сезон на телевизионния формат „Великолепната шесторка”. Каузата на предаването е да събере средства, с които да се създадат нормални условия за отглеждане на децата до 3-годишна възраст от дома в гр. Шумен. Кампанията се реализира с обединените усилия на УНИЦЕФ-България и национална телевизия bTV. Едно от основните послания на организаторите е, че ЗАЕДНО можем да се справим по-успешно със сериозните обществени и социални проблеми на изоставените деца. Послание, което стои в основата на кооперативните принципи и морал и доказва своята сила и актуалност вече 120 години. Затова само шест дни след началото на кампанията Управителният съвет на ЦКС взе решение Съюзът да участва в дарителската кампания със сумата от 10 000 лева.
Централният кооперативен съюз винаги се е стремял да подкрепя обществени инициативи, които защитават значими социални каузи. Особено такива, които имат за цел да върнат усмивките по детските лица и да им осигурят по-смислен и по-достоен живот. Ръководейки се от тази своя политика в края на 2009 г. Съюзът за седми пореден път се включи в благотворителната инициатива „Българската Коледа – Да подарим надежда на дете в беда”, която се провежда под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. И отново през декември миналата година ЦКС дари хранителни продукти на домовете за деца, лишени от родителска грижа в с. Доганово, община Елин Пелин и с. Гурково, община Ботевград, както и на Манастира за бездомни, бедни и социално слаби хора на Отец Иван в с. Нови хан.


Благотворителната инициатива „Българската Коледа – Да подарим надежда на дете в беда” (2007, 2008, 2009 и 2010 г.)
/соц.отговорност/СО2010/BGkoleda1.jpgПарично дарение за благотворителната инициатива „Българската Коледа - Да подарим надежда на дете в беда”, която се провежда под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.


Инициатива на Столична община за почистване на гр. София (2007, 2008, 2009 и 2010 г.)
/соц.отговорност/uploads/storage/СО2010/Pochistvane2010.pngЦКС се включи в инициативата на Столична община за пролетно почистване на гр. София като предостави на най-активните участници в почистването предметни награди: почивка за двама за 5 дни в хотелските комплекси "Кооп-Китен" в гр. Китен и "Странджа" в Златни пясъци, едноседмична карта за спортно-възстановителния център в гр. Банкя и 4 годишни абонамента за националния кооперативен всекидневник "Земя".