• Начало /
  • Новини /
  • Първият училищен звънец прозвънтя на 15 септември в магазини КООП из цялата страна

Първият училищен звънец прозвънтя на 15 септември в магазини КООП из цялата страна

Публикувано на 17.09.2012 Вестник "Земя"

Първият училищен звънец прозвънтя  на 15 септември в магазини КООП из цялата страна

Магазин КООП в столичния квартал Красна поляна посрещна с усмивка над 200 деца и техните родители

 

Стотици деца и техните родители станаха част от националната инициатива на Централния кооперативен съюз „На училище с КООП". В нея се включиха и редица кооперативни организации от страната, които организираха празник на детските усмивки. За събитията из страната ще ви разкажем с богат снимков материал в следващите броеве на вестник „Земя". Днес ще ви разкажем за празника, който ЦКС подари на децата в София.

 

В съботния ден, на 15 септември, в София десетки малчугани чуха звънкия призив на училищния звънец извън класните си стаи. Мястото на събитието от инициативата „На училище с КООП" в столицата бе магазин КООП в кв. Красна поляна.

Както повеляват старите български обичаи, гостите на празненството бяха посрещнати от жизнерадостни момичета и момчета в национални носии. Те приветстваха децата и родителите им с питка, шарена сол и стръкче здравец за здраве, берекет и много късмет през новата учебна година.

Официалният старт на тържеството даде водещият на събитието - популярната Кака Лара. Тя обяви началото на изпълнения с конкурси, игри и изненади 15 септември и даде думата на Ваня Боюклиева, заместник-председател на ЦКС, която приветства децата и техните родители и им пожела успех в училище. Тя обяви, че празникът е посветен на 2012 - Международната година на кооперациите, и им пожела да не забравят вечните човешки ценности като взаимопомощ, честност, отговорност, които са в основата на кооперативната идея и които ще им помогнат да намерят повече приятели.

Гости на тържеството бяха кметът на район „Красна поляна" Иван Чакъров и служители от районната администрация.

Един от талисманите на празника и образ от рекламните материали на ЦКС за деца - КООП-чо, на 15 септември оживя. Без него тържеството нямаше да бъде същото. С него в празника се включиха и участниците от школата за атракцион към Националния дворец на децата, които през цялото време забавляваха децата и им помагаха по време на техните игри и конкурсите. Те представиха циркова компилация и анимация с магически номера и фокуси.

Първата игра бе предназначена за всички присъстващи деца. Тя провокира детското въображение, като ги помоли да разшифроват буквичките от думата КООП. В конкурса участие взеха над 50 деца. Журито бе изключително затруднено да отличи победителите в играта, защото децата ни изненадаха с много креативни предложения, които отразяваха тяхното разбиране, представа и послание към кооперативните организации. Отличени бяха най-оригиналните от тях:

Първа награда получи Виктор Димитров с „Когато Огладнея Оттук Пазарувам".

Втора награда спечели Калин Ботев с „Кошница От Оригинални Подаръци". На трето място бе отличен Тодор Кирчев с „Колко Обичам и Обожавам Пазаруването". Присъдени бяха и две специални награди - за кооперативна тематика и оригиналност. Симеон Стайков написа „Кооперациите Осъществяват, Осигуряват, Подкрепят", а другата допълнителна награда - тази за оригиналност, отиде при Огнян Сарафов с „Красив, Оригинален, Отличен Празник". В рамките на инициативата „На училище с КООП" тази игра ще продължи и в национален мащаб. До 21 септември отдел „Кооперативна политика" на Централния кооперативен съюз очаква предложенията на учениците от първи до дванадесети клас, които са участвали в играта на останалите кооперативни организации от страната или изпратят талон от интернет-страницата на ЦКС.

Типичните за децата артистичност, непринуденост и неподправеност представиха преминаващите по зеления килим участници в Ревюто „КООП Малчуган". Малките манекени от предучилищна възраст до IV клас дефилираха уверено, като по време на второто им преминаване имаха за задача да представят аксесоар - шапка, раница или шал КООП. Не липсваха и бурните аплодисменти, големите дози усмивки и целувките от страна на родители, баби и придружители. Така, както подобава на всяко сериозно ревю. В края на оспорваното състезание, журито определи за Мис КООП Малчуган - Калина Дойчинова и Мистър КООП Малчуган Стилиан Антов на 10 години, които грабнаха по пълна раница с ученически пособия за предстоящата учебна година.  

„КООП Отличник" бе следващото предизвикателство, пред което се изправиха малчуганите. Конкурсът изпита способностите на децата да пишат красиво, а за тези, които харесват математиката - с бързина да се справят с поставените им задачки.

Пищна латино фиеста с безплатен урок по танци също бе част от празничната програма. Момчета и момичета от различни възрасти танцуваха щуро и заучиха редица основни стъпки под ръководството на двама утвърдени треньори и призьори на редица отличия по латино танци. В танците се включиха и майките на децата, две от които получиха безплатна едномесечна карта за посещения в танцов клуб „Паланте". А най-изявените и артистични малки танцьори получиха от ЦКС ваучери за пазаруване в магазин КООП.

Последва кръшно надиграване за любителите и участниците в безплатния урок по народни танци. Дечицата с най-бързи крачета и най-добро чувство за ритъм обраха аплодисментите на гостите на тържеството. Те също спечелиха ваучери за пазаруване от магазина.

По време на тържеството бе изтеглена и томболата, която магазин КООП организира по повод старта на учебната 2012/2013 година. Печелившите бяха изтеглени от Мис и Мистър КООП Малчуган. Петимата щастливци, пуснали талон през двете промоционални седмици, спечелиха атрактивни награди: таблет с клавиатура, mp3 плеър, раница с комплект пособия за рисуване и два ваучера за пазаруване на стойност по 50 и 20 лева.

Освен игрите, конкурсите, безплатните уроци и музиката, всяко дете получи подарък принадлежности за училище. И изненадите не свършиха дотук. За следващата събота - 22 септември, магазин КООП обеща на присъстващите да организира изложба със запечатаните незабравими мигове на веселие от съботния празник и ги увери, че всеки, който пожелае може да получи снимките на електронната си поща.

И защото кооперациите наистина създават усмивки - последната изненада за деня бе децата и техните родители да открият снимки на КООП-чо скрити по рафтовете на двата магазина на търговския център - за хранителни стоки и за детски стоки и електроника . Всеки, който я намери, получи ваучер за пазаруване в магазина.

Звънък детски смях, радостно чуруликане, щастливи детски лица, атмосфера, наситена с позитивност и непринуденост, безброй усмивки ... това е описанието на празника, което Централният кооперативен съюз и магазин КООП сътвориха за децата на София. Или както написа Огнян Сарафов в конкурса „Код КООП" това бе „Красив, оригинален, отличен празник".

Магазинът предложи на своите малки клиенти многобройни качествени и здравословни храни, както и разнообразни стоки за ученика. Голяма бе признателността на родителите, защото техните малчугани бяха удостоени от магазина с карта „Специален клиент". Тя им дава право на 25% отстъпка при покупка на ученически стоки до края на месеца, както и възможност да участват в Програмата за лоялни клиенти и в бъдещи инициативи на Централния кооперативен съюз.

Така инициативата „На училище с КООП", която е подчинена на 2012 - Международната година на кооперациите, успя да изпълни своята основна цел - да популяризира кооперациите като устойчив и ориентиран към човека бизнес модел, чието най-голямо конкурентно предимство се корени в непрекъснатото преоткриване на кооперативните идеи, ценности и принципи.

Като организации с дълбока социална същност и мисия в обществото и като доброволни обединения, които винаги са обърнати към младите хора, в това число и към децата, кооперациите и кооперативните съюзи за пореден път доказаха, че винаги са били и ще бъдат неизменна част от живота на хората. Както и че бъдещето на кооперативните организации е изцяло в ръцете на следващите поколения.

Затова те подариха на децата един незабравим празник, с който насърчиха техния интерес към кооперациите и членството в тях!


 

Ако във Вашия град или населено място не се е състоял празник по инициативата „На училище с КООП" Вашето дете, внук или племенник може да се включи със своето предложение за разкодиране на думичката КООП. В надпреварата за най-оригинално послание могат да се включат ученици от I-ви до XII клас. Бланка за участие може да се изтегли от интернет страницата на ЦКС - www.cks.bg. Очакваме я в срок до 21 септември 2012 г. на имейл 2012@cks.bg или по пощата на адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски" 99, Централен кооперативен съюз, отдел „Кооперативна политика".

Oтворете в pdf - тук