Първата българска кооперация

Публикувано на 04.10.2012 История

Първата българска кооперация

Разположено в Подбалканската долина, будното селище Мирково е мястото, където е учредена първата българска кооперация. Учредителното събрание на Мирковското взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало" се случва в Деня на строителя, 26 октомври (Димитровден) през далечната 1890 година. Инициативата за събранието е на писателя Тодор Г. Влайков, по онова време учител в родния си гр. Пирдоп.

Няколко месеца преди учредителното събрание

През пролетта на 1890 г. Влайков бил поканен в с. Мирково, където изнесъл беседа за ползата от сдружаване не само на учителството, но и на местните стопани в земеделски сдружения, каквито до тогава съществуват в някои европейски страни. На събранието освен учители присъстват и жители на селото. Направеното от него предложение възбудило интереса на присъстващите. Не много след това Тодор Влайков бил посетен в дома си от жителите на с. Мирково Иван Масльов и Тодор Цолев, придружени от местния учител Недялко Кюлафлиев. Те го известяват, че присъствали на сказката му в селото им и заявяват, че идеята му за сдружаване на земеделските стопани в кооперативни сдружения много им допада и имат намерение да основат подобно земеделско сдружение в родното си село. Затова отишли при него да получат съвети как практически да се осъществи тази идея. Самият Тодор Влайков нямал богат опит. Познанията си за кооперативните сдружения той получил от руски книги и брошури по аграрния въпрос. И тъй като земеделските стопани в България имали нужда преди всичко от кредитни дружества, той ги посъветвал да учредят кооперативно дружество в своето село. По този начин земеделските стопани от Мирково щели да се улеснят в сключването на заеми за своите стопански нужди от една страна и щели да бъдат подпомагани в развитието на земеделието в страната. След това Влайков поел ангажимента да изготви и проектоустав на бъдещото сдружение в с. Мирково. Той решил да се посъветва с Тодор Йончев - негов земляк, по професия агроном и добър педагог. След като изготвеният от двамата учители проект бил готов те посетили с. Мирково (27 юни 1890) и запознали жителите на селото с основните положения в него. Взето било решение учредяването на дружеството да се отложи за есента на същата година, за да могат жителите на селото да се запознаят по-добре с устава му.

26 октомври 1890 г. - учредяването на първата българска кооперация

На учредителното събрание на 26 октомври 1890 г. присъстват 54 души. Събранието било председателствано от Тодор Йончев, който обяснил задачите на дружеството и прочел предварително изготвения устав и протокол.

Учредителите одобряват устава, в който били очертани основните цели на сдружението: влогонабиране и кредитиране на членовете; предоставяне на земеделски инвентар за ползване срещу минимален наем; доставка на земеделски семена и просвещаване на населението чрез организиране на вечерни, неделни или временни училища и др.

Според устава дружеството се ръководи от главен съвет и настоятелство. Председателят на настоятелството е и председател на дружеството. За председател е избран Станчо Цветков Гърбев, а за членове на настоятелството - Никола Сирака, Павел Христов, Добри Караджов, Павел Лисев и Никола Козаров. На Тодор Йончев била поверена почетната длъжност да бъде ръководител на цялото дружество и да го направлява, докато председателят и членовете на настоятелството поемат ръководството.

Два дни по-късно - на 28 октомври 1890 година се състояло събрание на главния съвет и настоятелството, които разгледали въпроса за наемане на канцелария, определяне формата на печата и счетоводните и деловодни книжа.

Три дни по-късно след учредяването на кооперацията броят на членовете й нараства на 230 души. След създаването на дружеството, Тодор Йончев продължава да посещава с. Мирково и да оказва конкретна помощ на ръководството му.

Из учредителния протокол

Днес, двадесет и шести октомври хилядо осемстотин и деветдесета година, подписаните жители на село Мирково, Пирдопска околия, Софийско окръжие, под поканата и под председателството на господина Тодор Йончев, инспектор на Пирдопското учебно окръжие, се събрахме в помещението на тукашното основно първоначално училище и подготвени от една сказка, държана от казаното лице на двадесет и седми юли същата година за влиянието на земеделските дружества върху подобрението на земеделието ни, решихме единодушно да основем в селото си едно дружество под название Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество „Орало".

Председателят на учредителното събрание г-н Т. Йончев ни повторно представи вкратце целта на земеделското ни дружество.

 

* * *

Председателят след тези обяснения предложи да се запишат присъствуващите вече действителни членове, които да изберат съгласно приетия устав членове на настоятелството, главния съвет и счетоводителя (чл.38, буква б).

Записаха се петдесет и четири души за членове.

Преди да пристъпят членовете към избора на управляющите дружеството, г-н председателят обясни като какви качества трябва да притежават лицата, на които ще се повери воденето на дружествените дела. Той препоръча да се изберат за управляющи лица вече на възрастни години с известно безкористно минало, лица, които да се уважават от цялото население, опитни и в обществените работи безпристрастни. За счетоводител да се избере лице честно, с добра гаранция и с неуморима деятелност. Г-н председателят припомни и още, че длъжността на настоятелите и главните съветници е почетна, следователно и безплатна, а само счетоводителят ще получава известно възнаграждение.

 

Из УСТАВА на Мирковското взаимодавно спестовно и земеделческо дружество „Орало"

...

Чл. 41. В случай че дружеството реши да се разтури и прекрати дейността си, тогава то изплаща всички акции, връща всички вложени суми и дружествени заеми, изплаща лихвите им и ако след като се покрият всички дружествени разноски и загуби, остане някоя сума налице, тогава тя се внася като дружествен фонд на съхранение в местната земеделческа каса или в Българската народна банка, докато се поднови това, или основе друго, с подобен устав, дружество, който фонд става собственост на новооснованото дружество. Архивата заедно с печата се предават на Мирковското общинско управление.

Забележка: Ако в разстояние на 15 години не се поднови дружеството, или не се основе друго с подобен устав, този фонд става собственост на Мирковското училищно настоятелство за в полза на училището.

...

Отворете в pdf - тук