• Начало /
  • Новини /
  • Кооперативният бизнес модел – устойчивост по време на криза

Кооперативният бизнес модел – устойчивост по време на криза

Публикувано на 05.10.2012 Вестник "Земя"

Кооперативният бизнес модел – устойчивост по време на криза

УС на ЦКС обсъди развитието на търговската дейност, постигнатите резултати в кампанията „КООП - Заедно на пазар" и  взе решение за стартирането на Национална инициатива "Нашият магазин е КООП".   

         На 4 октомври в сградата на Централния кооперативен съюз в София Управителният съвет на ЦКС проведе своето първо заседание за есента. Точно преди година, на проведеното Национално съвещание бе обсъдена Стратегията за развитие на кооперативните организации от системата на ЦКС в периода 2012-2020 г., която по-късно бе приета от Управителния съвет. Година след стартирането й, УС обсъди някои от основните показатели в приоритетната дейност - търговията. Бе потърсен отговор на въпроса до каква степен са изпълнени стратегическите задачи и каква е равносметката за изминалите три месеца.        

Председателят на ЦКС, Петър Стефанов представи постигнатото за последните месеци по въпросите, дискутирани на заседанието на Управителния съвет в края на юни. Един от тях бе финансовата дисциплина и активизиране дейността по вписване на данните за член-кооператорите в статистическата информационна система. Той изтъкна, че направеното до момента никак не е малко и че роля за това играе актуалната информация, която се предоставя на кооперативните съюзи ежемесечно. Тя касае:

  • регистрираните член-кооператори в модул „Кооперативни организации" на статистическата информационна система на ЦКС;
  • отпуснатите заеми от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС и тяхното обслужване;
  • взаимоотношенията между кооперативните организации и „Кооп-търговия и туризъм" АД, гр. София.

Председателят на ЦКС отбеляза, че тези три месеца кооперативните организации са работили активно по посочените проблеми. За периода са регистрирани 16 629 член-кооператора, а 15 кооперативни съюза вече са с над 90% попълнени данни. Броят на член-кооператорите е един от показателите, който определя представителността на кооперативните съюзи в Общото събрание на ЦКС и респективно в Управителния съвет, както и оказва влияние в комплексното класиране на кооперативните организации. Затова е от изключително значение техният брой да бъде реален. Фондът за взаимно подпомагане „Инвестиции" отчита съществено подобряване на събираемостта по месечни вноски, а делът на просрочените задължения към кооперативното дружество „Кооп-търговия и туризъм" АД намалява.

Обсъжданите въпроси в търговията и организационното състояние винаги са предизвиквали оживена дискусия. Отношение по разглежданите въпроси взеха Георги Ичконов, председател на ПК „Струмешница" гр. Петрич, Георги Начев, председател на РПК „Еледжик" с. Лесичово, Пенка Пеева, председател на Районен кооперативен съюз гр. Русе, Живко Димитров - заместник-председател на ЦКС, Георги Сариев, председател на „Районна потребителна кооперация Наркооп - Пловдив", Емка Ангелова, председател на Кооперативен съюз гр. Плевен и Бранимир Дивинисиев, председател на Областен кооперативен съюз гр. Монтана. Членовете на Управителния съвет споделиха и инициативите, подчинени на 2012 - Международната година на кооперациите, които са проведени в кооперативните организации от техния регион.

В делова атмосфера на загриженост за бъдещето на кооперативната търговия, изхождайки от дългогодишния си опит, членовете на УС споделиха своята визия за предизвикателствата пред дейността през следващите няколко години. В тази връзка бяха и взетите решения за актуализиране на Стратегията до 2020 г., разработване на конкретен десетгодишен план за развитие и преглед на критериите за комплексно класиране на кооперативните организации от системата на ЦКС. Решено бе Комисията по търговия на УС и Съвета за избор на доставчици да разработят свои анализи за кооперативната търговия, които да представят на вниманието на ръководния орган на Съюза в началото на следващата година.

 След оживената дискусия, Петър Стефанов заключи, че годината е подобаваща за Международна година на кооперациите, защото кооперативните организации от системата на ЦКС показват устойчивост по време на криза. Най-малък брой съкращения на работни места има в кооперативните организации и всичко постигнато до момента е резултат от упорита работа и последователна политика на всички нива - кооперация, кооперативни съюзи и Централен кооперативен съюз.

На вниманието на участниците в заседанието Ваня Боюклиева, заместник-председател на ЦКС представи проекта за Национална инициатива „Нашият магазин е КООП", който бе приет единодушно. Членовете на Управителния съвет отчетоха факта, че предходните две инициативи на Централния кооперативен съюз конкурс „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти" и инициативата „На училище с КООП" постигнаха своята цел да повишат видимостта и имиджа на кооперативните организации. Новата инициатива има за цел да продължи популяризирането на веригата КООП като стимулира покупките в нейните обекти и привлече нови членове. В рамките на инициативата ще бъдат проведени два самостоятелни конкурса с национален обхват:

  • Фотоконкурс за семейства, които пазаруват в магазини КООП, който ще се проведе в периода 15.10.2012 - 10.12.2012 г.
  • Конкурс за семейство с най-голям обем покупки от магазини КООП, който ще се проведе на два самостоятелни етапа. Първи етап: 1 ноември 2012 г. - 31 януари 2013 г. и втори етап: от 1 февруари 2013 г. - 30 април 2013 г.

Правилата за провеждане на конкурсите са посочени в регламента на инициативата, който след приемането му от УС на ЦКС ще бъде публикуван на интернет страницата на Съюза. Желаещите да участват в инициативата могат да се запознаят с правилата за нейното провеждане в обектите КООП или от страниците на вестник „Земя".

В хода на заседанието бяха обсъдени и въпроси касаещи разпореждане и придобиване на движимо и недвижимо имущество, както и управлението на кооперативните дружества и предприятия.

Oтворете в pdf - тук