• Начало /
  • Новини /
  • „Бест Уестърн”: най-голямата кооперативна хотелска верига в света

„Бест Уестърн”: най-голямата кооперативна хотелска верига в света

Публикувано на 05.10.2012 Международни новини

„Бест Уестърн”:  най-голямата кооперативна хотелска верига  в света

Име на кооперацията: Бест Уестърн

Бранш: услуги

Страна: САЩ

Индивидуални членове: 4000

„Бест уестърн" е основана през 1946 г. във Феникс, Аризона, САЩ като кооперация. Основателят М.К.Гуертин - хотелиер от Калифорния с повече от 20 годишен опит в индустрията, едва ли е предполагал че тя ще се превърне в най-голямата хотелска верига от независими хотели в целия свят. Хотелиерът обичал да казва, "Тайната на нашия успех е че се държим с гостите ни като със семейство."Днес „Бест Уестърн" може да се похвали с богата  история:

-         4000 хотела в над 100 страни по света, включително 4 хотела в България

-         Единна резервационна система, маркетингова политика, единни стандарти и високо качество на услугите навсякъде по света

-         Един от първите хотели, който започва да предлага интернет достъп на клиентите си ( 19 декември 1995 г.)

100 процента от членския внос се реинвестира в услуги, предлагани на хотелиерите

„Бест Уестърн" се управлява като кооперация. Хотелиерите, които желаят да се присъединят заплащат еднократен членски внос и предоставят между                 0,8 % и 1,5 % от приходите си на кооперацията като същевременно запазват независимостта си при управлението.

Събирането на членски внос позволява на веригата да предложи на членовете си широк набор от висококачествени услуги: сайт за електронна търговия, качествен контрол, програма за обучение по обслужване на клиентите, програми за лоялност, единна маркетингова и рекламна политика, централна резервационна система с фиксирани цени, участия в международни изложения, туристически борси  и др.

„Кооперативният модел е много по-устойчив на кризи, защото печалбата се разпределя единствено между членовете." - Жерар Клауде, Президент на „Бест Уестърн" Франция