Кооперациите на „Покрива на света”

Публикувано на 12.10.2012 Международни новини

Кооперациите на „Покрива на света”

В ранното утро  на 27 май 2012 в 6:00 часа, малка експедиция покори връх Еверест и развя знамената на Международния кооперативен алианс и 2012 Международна година на кооперациите в ООН.

Това вълнуващо събитие, на „Покрива на света", бе организирано от Централния кооперативен съюз за информация и комуникация в Непал и неговия Генерален секретар Сивакумар Данги.

   Благодарение на широкото популяризиране на тази инициатива и желанието на член-кооператорите да дадат своя принос бяха събрани необходимите средства за нейното реализиране. 10-членната експедиция стартира изкачването от град Лумбини, родното място на Буда и достигна крайната цел - покоряването на връх Еверест - 8,448 м.

 „Имахме силното желание да стигнем до върха, защото бяхме изпълнени със смелост и решителност от страна на нашите колеги. Това ни направи силни да прекосим ужасно стръмната и ледено скалиста планина. Аз и моят екип се почувствахме горди, че от името на глобалното кооперативно движение, над 1 милиард кооператори, постигнахме целта.", сподели Данги.

Дама Полин Грийн, президент на Международния кооперативен алианс, поздрави смелата експедицията, споделяйки в своя блог: „Това е изключително вълнуващ начин за отбелязване на Международната година на кооперациите. Да видиш кооперативното знаме буквално „на най-високата точна на света", е вдъхновяващо и доказва, че когато силно желаеш да постигнеш нещо, то може да стане реалност