• Начало /
  • Новини /
  • Теменужка Скендерска: Трудностите ме изградиха като личност

Теменужка Скендерска: Трудностите ме изградиха като личност

Публикувано на 01.09.2012 "Вестник за дома"

Теменужка Скендерска: Трудностите ме изградиха като личност

Теменужка Скендерска, управител на „Кооптурист" ЕООД

Теменужка Скендерска е инженер технолог по образование, което е завършила във ВИХВП - гр. Пловдив, със специалност „Обществено хранене и технология на животинските продукти". Родом от гр. Симитли, Благоевградски окръг. Почти целият й професионален опит е свързан с кооперативната система.

- Г-жо Скендерска, казахте, че почти целият ви трудов стаж е свързан с кооперативната система...

- Да, така е. Изключение правят само 5 месеца, през които работих като стоматологичен лаборант в Района болница Елин Пелин. Като се замисля, скоро ще станат 30 години, през които аз съм част от голямото кооперативно семейство в България.

Започнах работа в кооперативната система още през 1983 г. в РПК „Развитие" Елин Пелин в комплекс „Гайдарец", като общ работник в кухня. Тогава бях втори курс студентка, а това бе задължителният стаж от специалността, която следвах. По онова време моят голям син Кирил вече бе на 2 години, а през 1986 г. се роди и по-малкият ми син - Данаил. Беше ми трудно да съчетавам ученето, работата, семейство, отглеждането и възпитанието на децата ми.

Не съжалявам за трудностите през които съм минала, защото този опит, който придобих през този период допринесе да се изградя като  личност и специалист и отговорен работник, съчетано в едно и на теория и на практика.

Пет години по-късно, през 1988 г., започнах работа в ОКС София, като преподавател в Учебен център - гр. Елин Пелин, където се провеждаше обучение на кадри от кооперативната система по различни специалности. През 1996 г. станах управител на Учебния център.

В периода от 2004 до 2009 г. бях на различни позиции в кооперативните дружества „Кооп-търговия и туризъм" АД и Кооптурист" ЕООД, а също така и в дирекция „Търговия" на ЦКС. И от 2009 г. до днес съм управител на „Кооптурист" ЕООД гр. София.

- Работата ви е динамична и натоварена. Разкажете ни как минава един ваш ден?

- Първото нещо, което правя сутрин е да вдигна щорите, за да видя слънцето. Бързам да включа кафе машината и да изпия сутрешното си кафе.

Както казахте работата ми е много динамична. Затова не усещам как минава времето, то просто лети. Първата ми работа сутрин е да посетя трите обекта, за да се уверя, че всичко е наред.

Работата на управителя е много отговорна и трябва да съм в течение на всяко нещо, което се случва - от кухнята до салона, независимо дали е проблем или доволен клиент, който иска да изкаже благодарност за добро обслужване или вкусното ястие.

- Доколко според вас професионалната реализация е водеща за жената в съвременното общество?

- Еманципацията на жените в съвременния сват ги тласка да търсят своята професионална реализация. Това и дава самочувствие и независимост, а от друга страна изпълнява и една от мисиите на своя живот - да е полезна с нещо на обществото и на хората, с които общува. Точно това и дава удовлетворение и сили да продължава напред.

- Имате ли дефиниция за успеха и според какви критерии определяте човек като успял?

- Точна дефиниция за успех нямам. Но знам, че само знанията и опитът много често не са достатъчни за постигането на определени цели. Те помагат и то много, но най-важните фактори, които ти гарантират успеха са амбиция, цел, вяра, мечти, увереност, силно желание, самодисциплина, конкретен план за действие, също така и силен екип.

Кой човек е успял? Това е въпрос с много отговори. Всеки е постигал успехи както в личен, така и в професионален план. Това може да са успехи, които да са значими само за него, за няколко души, или за цяла нация. Размерът на успеха не го омаловажава по никакъв начин. Също така и критериите за успял човек могат да бъдат различни. Успехът може да се свързва с печеленето на много пари, с известност и власт в политиката, в изкуството, в науката с конкретни научни открития и постижения и др. А защо не и с някои от нещата, с които се сблъскваме ежедневно. Успехът има различни измерения и затова е индивидуално при всеки човек.

- Какво ви носи удовлетвореност в работата?

- Когато хората останат доволни от нашата работа и си тръгват щастливи и с усмивка на уста. И естествено да постигаме положителен резултат и хората, с които работя да са доволни.

- Към какво сте толерантна и към какво изпитвате нетърпимост?

- Толерантна съм към всички хора. Възпитана съм от моите родители да уважавам всеки и да помага с каквото мога. Изпитвам нетърпимост към наглостта и злобата, лъжата и лицемерието.

- Как си почивате? 

- Когато имам възможност за по-дълга почивка пътувам до родният си град, на гости на моите сестри, където наистина се разтоварвам от умората и се зареждам с положителна енергия. Когато почивката е по-кратка си оставам в къщи - чета, гледам телевизия и се занимавам с домакинска работа.

- 2012 е Международна година на кооперациите. Какво ще пожелаете на член-кооператорите, служителите в кооперативната система читателите на „Вестник за дома"?

- На първо място здраве, много успехи, и да не се отказват да мечтаят, тъй като мечтите се сбъдват. Да съхранят доброто в себе си и никога да не отчайват. След всяко зло идва и добро!