Геновева Костова: Човек се учи цял живот

Публикувано на 01.09.2012 "Вестник за дома"

Геновева Костова: Човек се учи цял живот

Геновева Костова, председател на ПК „Напредък" гр. Варна

Целият професионален път на Геновева Костова преминава в кооперативната организация, на която от 2004 г. и до днес е председател и успешно ръководи. Доказателство за това е факта, че ПК „Напредък" гр. Варна е сред 50-те Топ кооперации в системата на ЦКС. Геновева Костова е завършила Икономически университет - Варна /тогава Висш институт за народно стопанство гр. Варна/, специалност „Икономика и организация на вътрешната търговия". Омъжена, с двама сина.  

- Управлявате повече от 8 години една от 50-те топ кооперации в системата на ЦКС. Кога започнахте работа в ПК „Напредък" гр. Варна?

- Непосредствено след завършването си от ВИНС-а, през 1974 г. и надявам се до края ... (смее се). Тридесет и осем години от живота ми са свързани с кооперацията. Започнах като икономист в отдел „Планов и ТРЗ". Занимавала съм се и с дейността изкупуване. През 1978-1979 г. станах началник отдел „Планов и ТРЗ", който ръководих дълги години. През 1994 г. станах главен счетоводител, а десет години по-късно член-кооператорите ми гласуваха доверие и ме избраха за председател на ПК „Напредък" гр. Варна. Вече почти десетилетие управлявам кооперацията.

 - Каква е работната атмосфера в ПК „Напредък" гр. Варна?

- Мога да я определя като добра. С по-голямата част от екипа работим от дълги години заедно. С някои от тях се познавам откакто започнах работа тук. Ежедневието ни е напрегнато, като навсякъде. Притискат ни много задачи и проблеми за разрешаване, икономическата криза, демографската ситуация, безпаричието на хората, борбата с конкурентите... Всеки понеделник провеждаме оперативка, обсъждаме и търсим решения на текущите си задачи.

- Кой е най-добрият съвет, който сте получавала в работата си?

-  Не мога да дам конкретен пример, може би защото „човек се учи цял живот„. Затова аз се вслушвам в чуждото мнение, защото понякога в него може да бъде скрита перла и ако съумеем да я видим и оценим можем само да спечелим. Мисля че ръководителят не трябва да се срамува, да се консултира и допитва до подчинените си. Затова сме екип - за да търсим и намерим най-доброто решение.

- От споделеното дотук може да се направи извода, че сте щастлива, тъй като имате екип, на който имате доверие и разчитате? Има ли начин, по който им се отблагодарявате?

- Да, определено съм щастлива от факта, че имам възможността да работя с тези хора, че имаме създаден колектив, в който няма напрежение. Трудът на всеки е оценен според начина на изпълнение на задачите - при добро изпълнение има и допълнителни стимули. Освен че работим, ние се и забавляваме. Организираме празнуването на различни празници, награждаваме изявилите се с морални и материални награди - екскурзии в страната и чужбина.

- Кооперацията по своята същност е дълбоко социална организация. Как тя се грижи за общността, в която осъществява дейност?

- Участваме в мероприятия, организирани от кметствата в с. Тополи и кв. Владиславово, райони, в които осъществяваме стопанска дейност. Подкрепяме ги при изграждането на паметници, при организирането на празници и събори, не подминаваме и необходимостта да помагаме на детски градини и читалища и др. Радваме се на добро сътрудничество с органите за местно самоуправление. Към своите членове и служители кооперацията също се ангажира, когато те имат нужда от нея, като например при здравословни проблеми или други поводи, отпускаме според възможностите си парични средства.   

- Как съчетавате работата и личния живот? Вкъщи сърдят ли се ако закъснявате?

- Успявам да ги съчетавам и да поддържам равновесие. Старая се да не пренасям ежедневните си грижи от работата вкъщи. Когато имам проблеми и трудни моменти разчитам на подкрепата и съветите на моето семейство.

- Когато станахте родител започнахте ли да подражавате на вашите родители във възпитанието на децата си?

- Категорично да. Когато си млад си мислиш, че родителите ти те лишават от определени неща и ти забраняват да правиш каквото си искаш, само за да те наранят, да ти натрият носа или да се докажат. Но всъщност разбираме, че това не е така и че всяко тяхно действие или дума са били направени за или насочени към наше добро.  Затова и аз се мъча да давам съвети, да напътствам, но всеки сам взема своите решения.

- Какво Ви прави щастлива?

- Когато постигна това, за което съм мечтала и работила ежедневно. Когато всички около мен - семейство, приятели, колеги са доволни и щастливи и възможността да бъда  повече време с внуците си, тъй като с тях е весело и разтоварващо.

- На коя известна или не чак толкова известна личност се възхищавате?

- В момента такава не ми хрумва. Харесвам хората, които са решителни и с размах правят нещата. Възхищавам се на напористите личности. Уважавам честността, толерантността, приятелството.

- Обичате ли да ходите на културни мероприятия - концерти, театър, изложби?

- Да. Преди ходихме често, а напоследък, за съжаление, се случва по-рядко. Обичам да посещаваме спортни състезания - волейбол, гимнастика и др. През лятото обичаме да гледаме гастроли, спектакли и концерти  на открито. Последно посетих премиерата на новия спектакъл на Нешка Робева във Варна.

- Какво представлява за вас идеалната годишна почивка?

- Време, което да прекарам със семейството си. Да се откъсна от ежедневието, да почета. Обикновено една седмица през лятото, е посветена на внуците ми и още една - пролетта или есента, на съпруга ми. Обичаме да пътуваме, и прекарваме време сред природата когато е възможно.

- 2012 е Международна година на кооперациите. Планувате ли специални събития през годината?

- Включихме се в инициативата на Централния кооперативен съюз по отбелязване на старта на Международната година на кооперациите на 12.01.2012 г. Ще популяризираме организирания от ЦКС Конкурс за детска рисунка „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти" и ще отбележим Международния кооперативен ден.