• Начало /
  • Новини /
  • Емилия Софрониева: Животът ще бъде безинтересен, ако знаеш какво ще се случи

Емилия Софрониева: Животът ще бъде безинтересен, ако знаеш какво ще се случи

Публикувано на 01.09.2012 "Вестник за дома"

Емилия Софрониева: Животът ще бъде безинтересен, ако знаеш какво ще се случи

Емилия Софрониева, главен директор на главна дирекция „Финансов контрол" на ЦКС

Завършила e „Икономика и организация на вътрешната търговия" в ВИИ „Карл Маркс", сега Университет за национално и световно стопанство София. От юли 1975 г. започва работа в ГПК „Наркооп" гр. София като ревизор на материално отговорни лица. Дванадесет години по-късно, през юни 1987 г. започва работа в главна дирекция „Финансов контрол" на ЦКС. Работила е единствено в кооперативната система, вече 37 години и то само в областта на контрола. Омъжена, има дъщеря и син.

Завършила стe „Икономика и организация на вътрешната търговия", а работите в съвсем друга сфера? 

Да, когато кандидатствах бях приета и в специалност „Счетоводна отчетност". Записах „Вътрешна търговия" защото считах, че ще ми бъде много скучно да се занимавам с документи и счетоводство. Но цялата ми професионална кариера е тясно свързана със счетоводната отчетност. Защото финансовият контрол се осъществява, като се проверяват счетоводните документи, отразяващи цялата финансова и стопанска дейност на кооперативните организации...

Кога за пръв път чухте думата кооперация?

Мисля, че винаги съм знаела думата кооперация. В нашето семейство всички са били член кооператори - баба ми, дядо ми, майка ми. Моята майка, която е на 88 години и досега разказва как навремето кооперацията е помагала на хората. Но открих какво наистина е кооперацията, когато започнах работа в тази система.

Кога и на каква възраст започнахте работа в кооперативната система?

Започнах работа в ГПК „Наркооп" гр. София през юли 1975 г., непосредствено след като завърших висшето си образование. Там бях разпределена в отдел „Вътрешно ведомствен контрол" като ревизор на материално отговорни лица.

Ръководите дирекция, в която мъжкото присъствие доминира. Лесно ли се управляват мъжете?

Това, че в главна дирекция „Финансов контрол", като действащи финансови ревизори работят само мъже, е обусловено преди всичко от естеството на работата. Тя е свързана с ежедневни пътувания и командировки, понякога при неблагоприятни климатични условия. По отношение на работа финансовите ревизори смятам, че не бива да се  управляват. Те знаят и са убедени, че трябва да се спазват реда, принципите и дисциплината. Всички са дългогодишни служители, много отговорни, добри професионалисти и изключително лоялни към кооперативната система. Аз също съм била финансов ревизор -  една от тях, т.е ние се познаваме.  Между нас има изградено доверие и уважение. Ревизорите са хора и колеги, които няма да те подведат и ако им се възложи задача за изпълнение ще положат всички усилия за да я изпълнят.

Какви качества са необходими на финансовия ревизор?

Финансовите ревизори трябва да бъдат професионално подготвени и отговорни към работата, която извършват. Тяхната задача е да анализират причините, които се довели до извършените нарушения. Важно е да бъдат обективни и да прилагат служебното начало при извършване на възложените им финансови ревизии. Освен това трябва да притежават търпение, спокойствие и дипломатичност. Не е допустимо ревизор да влезе в конфликт с лица от подконтролния обект.

В работата си трябва да бъдете нещо като следователи. Лесно ли откривате когато в кооперациите има нередности и злоупотреби?

За да се открият допуснатите нарушения не е никак елементарно и лесно. Това се постига с проверка на голямо количество документи, събиране на информация, вземане на обяснения от длъжностни лица. Макар и едно нарушение да бъде открито, за да се оформи като констатация в ревизионния доклад, то трябва да бъде подкрепено с достатъчно съотносими факти и писмени доказателства. Когато се установят груби закононарушения, от които са причинили вреди на кооперативните организации, ревизионните доклади се изпращат на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от допусналите ги длъжностни лица. Ако се установи, че има отклонени парични средства или стоково материални ценности се съставя акт за начет за търсене на пълна имуществена отговорност по съдебен ред от съответното длъжностно лице. Финансовите ревизори съзнават своята отговорност, знаят, че от техните констатации зависят хора, и се стремят обективно да изложат фактите и ги подкрепят с необходимите доказателства.

Какво не бихте простила?

Да се греши и прощава е човешко, но не мога да простя лъжата, предателството и липсата на лоялност. Искам да подчертая, че когато един финансов ревизор извършва ревизия, колкото и обиден да е в личен план трябва да продължи да работи и да отразява фактите, такива каквито са. Личните чувства нямат място в нашата работа.

Склонна ли сте да отидете при човек, който да ви предскаже бъдещето?

Никога не бих отишла при някого за да науча бъдещето си. Мисля, че животът ще бъде безинтересен, ако знаеш какво ще ти се случи. Изпитвам  някакъв страх, да не ми предскажат нещо лошо. По-добре е да не знам. Вярвам, че каквото трябва да стане, то ще се случи.

2012 е Международна година на кооперациите. Какво ще пожелаете на член-кооператорите и служителите в кооперативната система?

2012 година е обявена за година на кооперациите от ООН. Това е голямо признание за мястото и ролята на кооперативните организации в съвременния свят. На член-кооператорите и служителите в кооперативната система пожелавам преди всичко здраве. Те трябва да се гордеят, че са членове и работят за една система с надвековна история. На младите пожелавам да работят с желание и да се стремят да надграждат постигнатото от тези преди тях.