• Начало /
  • Новини /
  • Кооперациите обединени в постигане целите на Стратегията „Европа 2020”

Кооперациите обединени в постигане целите на Стратегията „Европа 2020”

Публикувано на 01.05.2014 Международни новини

Кооперациите обединени в постигане целите на  Стратегията „Европа 2020”

Националният кооперативен съвет - Полша бе домакин на Генералната асамблея на Кооперативна Европа - Европейски регион на МКА на 3-4 април 2014, с участие на 190 делегати от Европа, сред които и 9 членна делегация на Централния кооперативен съюз.

В присъствието на представители на Полския Парламент и Правителство, Дама Полин Грийн, Президент на Международния кооперативен алианс апелира към делегатите: „...Нека се консолидираме, подкрепяме и сътрудничим, за да засилим видимостта, значимостта и приноса на кооперативния бизнес модел в съзиданието на един по-добър свят...".

Кооперативна Европа ще продължи да представлява и защитава интересите на европейското кооперативно движение в следните основни направления:

  • Да повишава осведомеността за кооперациите сред политиците в европейските институции.
  • Да привлича младите хора в кооперациите;
  • Да обменя информация с членовете и им предоставя услуги в полза на тяхното устойчиво развитие.

В заключителното си слово Дирк Ленхоф - Президент на Кооперативна Европа сподели: „...Убеден съм, че европейските кооперации могат да преодолеят предизвикателствата само ако работят заедно. Кооперативният модел е синоним на солидарност и устойчивост, защото създава работни места и ползи за членовете, а не преследва максимална печалба. В това се състои и разликата с останалите видове бизнес модели...".

Делегатите на Генералната асамблея единодушно подкрепиха Кооперативната декларация за политическите приоритети на кооперациите, преведена на съответните национални езици, която да се популяризира сред кандидатите за членове на Европейския парламент.

Работна група от водещи експерти на европейското кооперативно движение разработва проект „Пътна карта за развитие на кооперациите 2020" която официално ще бъде обявена през втората половина на годината.

Паралелно с Генералната асамблея полското кооперативно движение организира изложение за стоки и услуги. Домакините подариха на всеки един от делегатите списания и книги за историята, културата и традициите на полските кооперативни организации.

Продължи традицията в рамките на Генералната асамблея да се организират тематични семинари - възможност делегатите в неформална обстановка да обсъдят и предприемат мерки за по-нататъшното създаване на благоприятни условия и усъвършенстване на правната, фискалната, икономическата и социална политика на европейското кооперативно движение.

Интерес предизвика темата за прилагането на кооперативните принципи и ценности в днешно време, с огромна значимост за настъпилите в период на икономическа криза процеси.

Приети преди повече от 170 години, кооперативните принципи и ценности днес имат своето съвременно звучене. Всеки един от тях допринася за обогатяване на кооперативния бизнес модел. Доброволно обединявайки се хората заедно работят за задоволяване на своите потребности, демократично управляват и участват в дейността на кооперацията и справедливо разпределят постигнатия резултат.

Особено внимание днес се отделя на обучението и повишаване познанията за кооперациите - важни фактори за по-нататъшното привличане на млади хора и създаване на условия за тяхното кариерно развитие.

Обмяната на информация, добри практики и мрежи за комуникация спомагат за постигането на целите на Стратегията „Европа 2020". Чрез тясно сътрудничество между кооперациите се насърчава обединяването на усилията в обогатяване на познанията и разкриване на нови перспективи за развитие на кооперативния бизнес.

Кооперативният туризъм е сфера, която спомага за прилагане на практика на принципа „сътрудничество между кооперациите". След проведените три европейски семинара КООП туризъм: Нови перспективи за развитие в България, Дания и Италия, Централния кооперативен съюз предложи и се ангажира в разработването на проект за интернет страница „Европейски кооперативен туризъм", отворена за кооперативни организации, осъществяващи туристическа дейност и желаещи да бъдат партньори.

По повод 5 юли 2014 - Международния ден на кооперациите интернет страницата официално ще стартира.

Европейската комисия одобри проект за популяризиране на кооперативната култура „COOPRoute" (Европейски кооперативен маршрут), с водещ партньор Европейската конфедерация на трудово-производителните кооперации и кооперациите за услуги (CECOP-CICOPA) заедно с 18 европейски кооперативни организации от Италия, Испания, Естония, Германия, Франция, Малта, Ирландия, Великобритания, Дания, Португалия и България.

След проведените през 2008 и 2012 европейски младежки кооперативни форума, на които домакин бе Централният кооперативен съюз, Националния кооперативен съвет - Полша организира трети на тема „Младите кооперативни предприемачи", в рамките на Генералната асамблея.

         Младите хора обмениха опит и споделиха добри практики в създаването и управлението на младежките кооперации, кооперативните мрежи и обсъдиха възможностите и предизвикателствата да стартират кооперативен бизнес.

         На семинара бе даден официален старт на Фейсбук групата „Аз съм млад и харесвам кооперациите" - място за новости, обмяна на добри практики в развитието на кооперативно движение и популяризиране кооперативния бизнес модел сред младите хора и техните съмишленици.

Програмата на домакините включваше и работни посещения в кооперативния хотелски комплекс „Громада" и магазини от веригата КООП на Националния съюз на потребителните кооперации (SPOLEM).

„....Кооперативна Европа обединява 123 милиона индивидуални членове, осигурява 5.4 милиона работни места или всеки трети гражданин на ЕС е свързан с кооперативната идея. Само тези цифри са достатъчен аргумент кооперациите да намерят място в регламентите, подготвяни за програмния период 2014-2020. Оставащите дни преди Европейските избори са изключително важни за осъществяване на пряк контакт с кандидатите за членове на Европейския Парламент с оглед тяхната подкрепа в по-нататъшното създаване на благоприятна законодателна рамка и достъп до финансиране по европейски проекти за кооперациите..." заяви пред делегатите Петър Стефанов - Председател на Централния кооперативен съюз и Вицепрезидент на Кооперативна Европа.

Делегатите на Генералната асамблея eдинодушно приеха предложението за създаване на Контактна група от новоизбрани членове на Европейския парламент, които да лобират и защитават интересите на кооперациите в Европейските институции. Чрез съвместни действия с функциониращата постоянна Целева кооперативна група от лидери на националните кооперативни органзиации в страните-членки на ЕС към кабинета на Антонио Таяни - заместник председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството ще се създаде ползотворно взаимодействие в полза на кооперациите в Европа.