• Начало /
  • Новини /
  • Дънкан Боудлер - Президент на Европейската асоциация на потребителните кооперации

Дънкан Боудлер - Президент на Европейската асоциация на потребителните кооперации

Публикувано на 26.02.2015 Интервю

Дънкан Боудлер - Президент на Европейската асоциация на потребителните кооперации

 

Интервю с Дънкан Боудлер, Президент на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП)

В инициативата за създаване на етично партньорство по веригата за доставка на храни важен акцент е ролята на потребителните кооперации в снабдяването на жителите в най-отдалечените и високопланински населени места със стоки от първа необходимост. До този момент в Инициативата са се регистрирали около 900 кооперации, малки и средни предприятия. Целта, обаче, е на доброволен принцип в нея да се включат повече представители на бизнеса и институциите, за да може тя да заработи ефективно.

Г-н Боудлер бихте ли споделили как се зароди идеята за Инициативата за етична доставка на храни и напитки в Европейския съюз?

През 2011 г. Европейската Комисия пое ангажимент да организира Форум на високо ниво, който да даде гласност на доставката на храни до жителите в най-отдалечените и високопланински малки населени места. Като учредители на Инициативата се включиха седем европейски асоциации, в т. ч. и Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП). Разработен бе доклад с добрите практики и предложена регулаторна рамка за тяхното прилагане, там където това е възможно.

Европейските потребителни кооперации, които основно осъществяват търговия на едро и дребно представляват неразделна част от веригата за доставка на храни. Грижата за общността е един от седемте кооперативни принципа и се явява водещ при доставката на храни до отдалечени региони.

Как функционира Инициативата?

Участието е доброволно и представители от различни сектори на икономиката се ангажираха в този процес. С удоволствие бих искал да споделя, че Централният кооперативен съюз, който в момента е домакин на заседанието на Президенството на ЕВРО КООП, има дългогодишен опит в доставката на хранителни стоки от първа необходимост до тези отдалечени региони в България и бе един от първите, които се включиха в Инициативата.

Какви са следващите стъпки на развитие в тази сфера?

Новата Европейска комисия и през програмния период до 2020 ще продължи да подкрепя Инициативата, отделяйки особено внимание на ролята и мястото на европейските потребителни кооперации в нея и ще продължи да насърчава Правителствата да оказват финансова подкрепа за повишаване на ефективността й. Особено внимание ще се обърне на включването на потребителните кооперации като партньор на Европейската програма за подпомагане на най-нуждаещите се и за доставката на храни до жителите в най-отдалечените и високопланинските населени места.