• Начало /
  • Новини /
  • Тодор Драганов: Изкупуването е успешна дейност в кооперативната система

Тодор Драганов: Изкупуването е успешна дейност в кооперативната система

Публикувано на 29.04.2015 Интервю

Тодор Драганов: Изкупуването е успешна дейност в кооперативната система

Интервю за Тодор Драганов - председател на Комисията по изкупуване към УС на ЦКС

 Г-н Драганов, като председател на Комисията по изкупуване към УС на ЦКС, как бихте оценили развитието на изкупвателната дейност в кооперативната система?

Изкупуването на селскостопанска продукция е една от основните и най-дългогодишни дейности на кооперативната система. През годините в зависимост от цените и своите възможности кооперативните организации организират изкупуването на следните продукти:

- Билки - цветове, листа, стръкове, плодове, корени, коренища, грудки, кори, пъпки и/или семена в сушено състояние от: липа, шипка, коприва, пелин, глог, киселица, ябълка, гръмотрън, репей, глухарче, бъз, бъзак, медицинска ружа, жълт кантарион, бреза, трепетлика, маточина, къпина, комунига, кестен, иглика, слез, медуница, дилянка, върба, риган, пищялка, дъб, лавандула, мащерка, бръшлян, лопен, оман бял, оман чер, златна пръчица, подбел, ранилист и др. 

·        Технически култури: шарен слънчоглед, резене, кориандър, нахут, просо, синап; 

·        Пчелен мед: многоцветен, акациев, липов, манов;

·        Пчелни  продукти: млечице, прополис, прашец, восък;

·        Плодове - пресни, охладени и/или замразени: горски плодове (малини, къпини, черни боровинки, червени боровинки, диви ягоди, шипки, трънки), овощни плодове (кайсии, сливи, череши, вишни, орехи), ягодоплодни (ягоди, малини);

·        Гъби;

·        Грозде;

·        Зеленчуци: капия зелена, капия червена, чорбаджийски пипер, шипка, корнишони и др.;

·        Мляко;

·        Кожи: от дребен и едър рогат добитък;

·        Зърнени и зърнено-фуражни култури: пшеница, ечемик, овес, царевица;

·        Охлюви.

Всички тези продукти са с голямо стопанско значение, използват се за вътрешния и най-вече за външния пазар, носят значителни доходи на кооперативните организации, които се занимават с изкупуването им и осигуряват поминък на много хора в селските райони.

Въпреки това със съжаление трябва да заявя, че през последните години изкупуването в кооперативната система се осъществява от все по-малък брой кооперативни организации. Ако през 2011 г. броят на кооперативните организации, които осъществяват изкупуване, е бил 46, то през 2013 г. той е 37, а през 2014 – 27. Също така намалява и броят на експлоатираните от тях изкупвателни пунктове и бази (от 34 бр. през 2011 г. на 24 бр. през 2014 г.). Причините за това са лошата материална база, трудния достъп и ограничени възможности за финансово подпомагане на дейността със средства от европейските фондове, недостигът на собствен капитал с цел инвестиции.

През 2014 г. се наблюдава свиване на част от позициите, други нарастват – като например зеленчуците. Трети, като кожи и дребен рогат добитък, запазват своите нива от предходните години. Най-много се изкупуват маслодайни семена (слънчоглед – маслодаен и шарен; резене; кориандър и др.) и билки (листа коприва; цвят липа; плод шипка и др.). В по-малки количества – овощни плодове, ягодоплодни, горски плодове, зеленчуци и др.

Трябва да се има предвид, че върху изкупените количества оказват влияние фактори като агроклиматичната ситуация през годината и търсенето на вътрешния и международните пазари.  

Така например 2014 г. беше много трудна в климатично отношение. Пролетта протече в условия на чести превалявания от дъжд и температури, около и под нормата за сезона. В началото на лятото развитието на растенията отново протече при температури около и под климатичните норми. Едва в средата на август атмосферата се стабилизира, температурите се повишиха и вегетацията на културите протече с ускорени темпове.

Що се отнася до международните пазари, то те са доминирани от основни производители на отделни видове продукти, които определят цените (напр. Полша е най-големият производител на ягоди в ЕС и останалите участници на пазара се съобразяват с техните цени). Върху цените влияят също така и други фактори като: цената на долара; санитарно-хигиенните изисквания на европейското законодателство; международната политическа ситуация. Решението на Русия да наложи забрана върху вноса на европейските продукти доведе до рязък спад в търсенето и пренасищане на пазара с отделни групи стоки и допълнително спомогна за свиването на цените.

Въпреки проблемите изкупвателната дейност в кооперативната система продължава да реализира добри приходи през годините. За периода 2011 – 2014 г. приходите нарастват с 4%. Също така през този период производителността на труда се увеличава с 47%. И разбира се средномесечната работна заплата на заетите в изкупуването нараства с 38%.

За съжаление инвестиционната активност на кооперативните организации, упражняващи дейността е слаба и недостатъчна за обновяване на материалната база и нейното модернизиране. Причината за ниската инвестиционна активност в сектора може да се търси в ограничения инвестиционен ресурс на кооперативните организации. Надяваме се, че след като на 14.04.2015 г. започна приемът по инвестиционната мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020 г.), през тази година ще започне и прием по мярка 4.2 — „Подкрепа за инвестиции в преработката, предлагането на пазара и/или развитието на селскостопански продукти”. Подкрепата по мярка 4.2 ще бъде насочена към закупуване и изграждане на инвестиции, свързани с:

-Инвестиции в процеси и технологии за производство на продукти, включително такива свързани с къси вериги на доставка;

-Инвестиции свързани с изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи необходими за производството и маркетинга;

-Инвестиции в инсталиране на нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес и маркетинга;

-Инвестиции в активи за съхранение, преработка, пакетиране, охлаждане, замразяване и сушене с цел запазване качеството на продукцията и суровината;

-Инвестиции в специализирани транспортни средства за превоз на суровини и/или готова продукция, включително хладилни транспортни средства.

Каква е ролята на „Булгаркооп импорт експорт” ЕООД за изкупуването в кооперативната система?

Работата на „Булгаркооп импорт експорт” ЕООД е от изключителна важност за изкупуването. Дружеството се явява основен контрагент на кооперативните организации от системата на ЦКС в изкупуването на технически семена и билки. За съжаление през последните години се наблюдава леко свиване на изкупените количества, но това се дължи на обективни причини, като напр. лошите реколти, за които вече стана въпрос. Комисията по изкупуване и колегите от Булгаркооп полагаме всички усилия за възвръщане позициите на кооперативните организации в износа на технически семена и билки от Булгаркооп.

Освен това бих искал да посоча, че кооперативните организации винаги могат да разчитат на Булгаркооп за авансово финансиране на изкупвателната дейност. То се осъществява на база сключени договори в началото на годината между заинтересованата кооперативна организация и Булгаркооп и подписани спецификации за всеки артикул преди реколтиране.

Какво бихте посъветвали тези кооперативни организации, които искат да се захванат с изкупуване?

Бих им казал да се насочат към култивираните продукти. Култивирането е най-успешният подход за опазване на диворастящите находища и за преодоляване на ресурсния дефицит от определени видове лечебни растения. Това важи особено за видове, които са редки и застрашени, както и за тези, които се ползват в особено големи количества. Така се осигурява качествена и голяма по обем суровина от билки, която често отговаря по-добре на хигиенно санитарните изисквания на производства от рода на фармацевтичните. Световна тенденция е преработвателната индустрия да предпочита суровини от култивирани растения.

Култивирането на лечебни растения е сериозна алтернатива за собствениците на земи в полупланинските и планински райони. По-голяма част от лечебните растения са непретенциозни и виреят успешно на всякакви почви – както в сухи, така и във влажни местности. Чрез отглеждането на лечебни растения могат да се оползотворят по-слабо продуктивните площи, като същевременно на производителите се осигуряват значителни приходи. Голямото предимство на отглеждането на лечебни растения е, че те имат много висок рандеман, а това означава по-бърза възвръщаемост и печалба. Повечето от лечебните растения се отглеждат като многогодишни култури, което увеличава тяхната рентабилност. Основната инвестиция се прави през първата година, а от втората и следващите, разходите падат с повече от 50%, за сметка на добива, който постепенно се увеличава. Направените разходи започват да се възвръщат още в годината на създаването на насажденията.

Култивираните лечебни растения притежават редица предимства:

ü    Дават по-големи добиви;

ü    Имат високо съдържание на биологично активни вещества;

ü    Могат да се отглеждат и събират механизирано, което снижава тяхната себестойност;

ü    Може да се планира добива им за годината, което гарантира по-успешна реализация на продукта.

Разнообразните почвени и климатични условия в България са благоприятни за култивиранe на различни видове лечебни растения. Най-разпространени и с най-голямо стопанско значение са: маточина, шипка, медицинска ружа, лавандула, градински чай, лайка, бял равнец, мента, жълт кантарион, мащерка, дилянка, слез, риган, невен, беладона, блатно кокиче, майорана, розмарин и др.

В заключение бих искал да подчертая, че изкупуването е сред дейностите в кооперативната система, която на базата на своите дългогодишни традиции и утвърдени пазарни позиции в чужбина, е необходимо да продължи да се развива и обогатява в условията на пазарна икономика.