• Начало /
  • Новини /
  • Петър Ашламашки: Удоволствие e да се грижим за комфорта на нашите туристи

Петър Ашламашки: Удоволствие e да се грижим за комфорта на нашите туристи

Публикувано на 04.11.2015 Интервю

Петър Ашламашки: Удоволствие e да се грижим за комфорта на нашите туристи

Петър Ашламашки, управител на „Релакс КООП"ЕООД

 Г-н Ашламашки, като управител на „Релакс КООП" с какво можете да отличите изминалата 2015 г.?

В наши дни туризмът се развива в сложна политическа, икономическа и все по-засилваща се конкурентна среда, но въпреки това отбелязваме положителен ръст на приходите от туристическата дейност. За поредна година доказахме, че въпреки предизвикателствата, пред които се изправяме, съумяваме да предложим на клиентите си една услуга, която им носи пълен релакс в полите на Стара планина. Хотелският комплекс „Релакс КООП", с. Вонеща вода е привлекателна целогодишна дестинация с характерна национална идентичност, запазени културни традиции, съхранена природа, с изявен еко и селски туризъм.

Българските и все повече чуждестранни туристи предпочитат почивката в планината не само заради чистия въздух, но и заради спокойствието, далеч от градския шум и пренаселените курорти. Именно заради това хотелският комплекс, на който съм управител бе награден от Централния кооперативен съюз с почетната грамота за Кооперативна организация с най-успешно и динамично развиваща се туристическа дейност за 2014 г.

Широко се дискутира проблемът с липсата на квалифициран персонал по българските курорти. Вие срещате ли такива трудности?

Както неведнъж съм казвал, смятам че липсата на квалифициран персонал е проблем във всички области на икономиката в страната ни. За мен най-важни са личностните качества, желанието и амбицията за развитие, защото изискванията на клиентите са разнообразни, а за нас най-важното е те да останат доволни от престоя си и дори следващия път отново да предпочетат нашите услуги пред тези на конкурентите ни.

Мисля, че за напред този проблем ще става все по-голям. Смятам, че много сериозно трябва да се погледне на въпроса с липсата на квалифицирани кадри, тъй като човешкия капитал е ключа към един успешен бизнес и в този дух на мисли само след 1-2 години ще усетим тази липса върху всички нас.

Според Вас какво е предимството на рекламата и другите PR форми за привличане на повече туристи?

Днес рекламата се изменя с невероятно бързи темпове, като успоредно с нея се изменят и потребителите. От наблюденията си мога да кажа, че от пасивни клиенти в миналото, днес клиентите са силно информирани и уверени в своите решения и покупки. Интернет е основен канал за комуникации, затова интернет маркетинга и интернет рекламата са една нова и достойна тенденция в света на рекламата. Несъмнено инвестицията в интернет реклама и маркетинг е една оправдана крачка за нас. Интернет отдавна се е превърнал в рекламна среда, с помощта на която компаниите предлагат своите стоки и услуги на българския пазар, затова и ние сме концентрирани главно към нея. При онлайн маркетинга в социалните мрежи имаме възможност да използваме различно таргетиране за постигане на по-голям обхват на целевата аудитория. Така рекламното послание попада точно в целта и следователно е максимално ефективно.

Конкурентни ли са услугите, които хотелът предлага като съотношение „цена-качество"?

И този сезон гостите предпочитат комплекса, защото ценовата политика, която поддържаме, напълно отговаря на изискванията за продуктите и услугите, които предлагаме. Хотелски комплекс „Релакс КООП" вече е утвърдено място за почивка, тъй като се намира в регион с богато културно-историческо наследство, също така могат да опитат от традиционната българска и интернационална кухня и разнообразни напитки в ресторанта или на откритата тераса, която разкрива невероятна гледка към Балкана. В СПА центъра гостите могат да ползват открит и закрит плувен басейн с обособена детска зона, парна баня, сауна, фитнес, солариум, паркинг и безплатен безжичен интернет в рамките на целия комплекс. Друга възможност за релакс са предлаганите разнообразни масажи, терапии, както хидро и термо процедури. Кафе-барът е мястото, където всеки може да се наслади на специално приготвени коктейли, както и да релаксира с игра на билярд, джага и дартс. Свободен вход за изградения към комплекса рибарник имат всички любители на риболова, които са гости на комплекса. Като комплимент към най-умелите риболовци е приготвянето на уловената риба по специална рецепта от главния ни майстор готвач. Атракцията на хотелския комплекс е расовият жребец Нерон, 10-те диви патици и кучето Чарли - порода хъски. За специални поводи организираме анимации за деца и възрастни, шоу програми с известни български изпълнители, както и състезания по риболов и тенис на маса.

Какъв тип туристи посещават комплекс „Релакс КООП"? Възползват ли се член-кооператорите и притежателите на потребителска карта КООП от преференциалните условия, които предоставяте за тях?

Нашите туристи са разнообразни, от различни възрастови групи и социален статус, затова се стремим да задоволим техните очаквания за пребиваване. Все по-често организираме корпоративни мероприятия, конферентни срещи, фирмени партита, както и детски групи - за лагери и зелени училища. Голяма част от нашите гости са член-кооператорите и притежателите на клиентска карта КООП, за които предлагаме и специалните ни оферти:

  • 10% целогодишна отстъпка от цените, предлагани на рецепция и от всички специални пакети, които подготвяме за официални празници и специални дати;
  • преференциални пакети 2+1 и 5+1 пълен пансион - пакетите включват 2 или 5 дни (закуска, обяд и вечеря) като получават 1 ден бонус;

Радва ме факта, че член-кооператорите все повече се доверяват на нас за организиране на личните им празници и семейни почивки. Не веднъж комплекса е бил домакин на различни кооперативни мероприятия, работни срещи и национални съвещания.

Можем да се похвалим с все по-големия интерес към комплекса на млади двойки, желаещи да организираме за тях един от най-специалните дни в живота им, а именно тяхната сватба. По този повод искам да споделя, че вече имаме резервирани дати за следващата година по повод организирането на сватбени тържества.

Има ли нещо ново в комплекса, на който сте управител?

Аз и екипа се стараем постоянно да развиваме услугите, които предлага хотелския комплекс, защото клиента винаги трябва да бъде не само доволен от услугата, за която плаща, но и всеки следващ път почивката му да бъде интересна и запомняща се. Затова от тази година предлагаме ново приключение за нашите клиенти, а именно наемане на велосипед, както и екипировка към него. Тази услуга може да бъде избрана отделно, но присъства и като промоционален пакет.

Друго, с което се гордеем е реновираният през месец август магазин КООП, който е 882-ия търговски обект от националната търговска верига КООП. Разположен в центъра на с. Вонеща вода, магазинът е предпочитан от населението, заради предлаганите разнообразни стоки на български и европейски кооперативни организации, както и такива на утвърдени вече български производители. Продуктите с марка КООП се налагат все повече на пазара, заради доброто си качество и достъпните си цени.

Какво очаквате от предстоящия сезон?

Истинско предизвикателство крие зимния сезон за планинските комплекси, но ние съумяваме да направим престоя на клиентите ни уютен и вълнуващ. Предстоят много декемврийски празници като Никулден, деня на банкера, празника на студентите, Коледа и Нова година и както всяка година, така и тази сме подготвили много изненади и разнообразни празнични пакети за нашите посетители. За нас е истинско удоволствие да се грижим за комфорта на нашите туристи, да им осигурим едно незабравимо изживяване и емоции, за да бъде почивката им наистина вълнуваща и да останат удовлетворени от престоя си в нашия кооперативен хотелски комплекс „Релакс КООП", с. Вонеща вода.