Обръщение на Моник Люру, президент на МКА

Публикувано на 08.01.2016 Международни новини

Обръщение на Моник Люру, президент на МКА

Обръщение на Моник Люру, президент на Международен кооперативен алианс

Уважаеми член-кооператори,

За мен бе удоволствие да се срещна с толкова много член-кооператори по време на Конференцията и Генералната асамблея на МКА в Анталия, Турция. Присъствието на повече от 1,000 делегати от 79 страни е доказателство за силата на кооперациите в постигането на мир чрез сътрудничество – тема, която ще бъде дискутирана на Световната среща на кооперациите, октомври 2016 в Квебек, Канада.

Като новоизбран Президент на Алианса, ще насоча усилията си за разработване на важни инструменти за насърчаване растежа на кооперативния бизнес модел. Възнамерявам да активизираме сътрудничеството между регионите, секторните организации и кооперациите на национално и глобално ниво.

Предложенията, които отправихме на проведената Бизнес среща на върха /Б20/ в Анталия, непосредствено след Генералната асамблея на МКА, бяха взети под внимание и засили лобирането за признание на кооперативния бизнес модел, което ни поставя в изгодна позиция за следващата среща на Б20 в Китай през 2016 г.

Алиансът взе участие в Конференцията за климатичните промени през декември в Париж. Представена бе резолюцията, приета от Генералната асамблея на Алианса през ноември, отправяйки апел към световните лидери за ефективни и амбициозни мерки в борбата с климатичните промени.

Световният кооперативен монитор 2015 обяви, че Топ 300 на кооперативните организации в света бележат 7% ръст

на годишния стопански оборот, който достигна размер от 2.3 трилиона щатски долара, осигурявайки над 250 милиона работни места.

Моник Люру
Президент
Международен кооперативен алианс

Прочете нашия бюлетин ТУК