• Начало /
  • Новини /
  • Ангел Диамандиев: Успяхме да постигнем планираната реализация

Ангел Диамандиев: Успяхме да постигнем планираната реализация

Публикувано на 24.07.2015 Интервю

Ангел Диамандиев: Успяхме да постигнем планираната реализация

Интервю с Ангел Диамандиев е управител на „Булгаркооп Импорт-експорт"ЕООД. 

Г-н Диамандиев, изкупуването, заготовката и износа на билки, технически семена и гъби е традиционна дейност за кооперативните организации от системата на ЦКС. Как оценявате дейността на дружеството през 2014 година?

През 2014 година ситуацията на международните пазари на стоките, изнасяни от „Булгаркооп Импорт-експорт" ЕООД остана непроменена в сравнение с предходните 2-3 години - търсенето беше слабо, с малки изключения цените останаха на ниско ниво. В допълнение на лошата международна конюнктура, реколтата в България беше силно засегната от неимоверно високи количества валежи и ниски за сезона температури през лятото. По доста позиции произведените и изкупени количества бяха значително по-малки от нормалното, с изключително ниско качество и завишени разходи по заготовката. Най-силно бяха засегнати малините, пипера, диворастящите плодове, повечето цветни билки, с изключение на липата и семената резене. Независимо от неблагоприятните условия, дружеството успя да компенсира спада по посочените позиции със значително увеличение на износа на технически семена, основно кориандър. З а увеличението на обемите допринесе и повишаването на цените на техническите семена и някои билки.

За съжаление през 2014 г. продължи да спада обемът на изкупените от кооперативните съюзи и кооперации стоки. Намаля количеството шарен слънчоглед и кориандър предоставени от кооперативните организации, където в предишните години се реализираха големи количества на сравнително високи цени. Поради лошата реколта количеството изкупено резене остана на около 40% от планираното.

Какви мерки предприехте в усъвършенстване на дейността и подобряване организацията на изкупуване?

Дружеството може да влияе върху изкупуването от кооперативните организации чрез осигуряването на по-добри условия по отношение на финансирането и цените при изкупуване на диворастящи продукти, стимулиране на качеството, финансово подпомагане на организациите, отглеждащи плодове, зеленчуци, технически семена и култивирани билки.

Основните мероприятия по подобряване организацията и материалната база на изкупуването се осъществяват в рамките на общата стратегия по изкупуването на ЦКС.

Сертифицирането на продукцията като органична допринася ли за по-висока доходност и има ли увеличено търсене на тази продукция?

Органичната продукция по принцип има постоянно повишаващо се търсене. Доходността е по-висока, независимо от по-големите разходи и по- ниските добиви.

Основен проблем при култивираната продукция е по-дългия период на сертифициране - минимум три години. През този период се извършват разходи, които не се покриват изцяло от реализацията на стоките и от субсидиите, които често значително се забавят, в някои случаи дори не се изплащат от държавата. Много малко кооперативни организации, разполагащи с необходимите условия като земя и специалисти по отглеждането, могат финансово да издържат до започването на реализацията на продукцията като органична и реализиране на печалба.

Производството и заготовката на органични диворастящи продукти е сложен процес, първо като организация, и второ като осигуряване и сертифициране на бази за заготовка и преработка. Тези проблеми не стоят само пред кооперативните организации, а пред всички производители. Поради тази причина, произведената и реализирана на местния пазар и в чужбина българска органична продукция е много малка като обем.

В този аспект добро решение е контролираното отглеждане на технически семена и култивирани медицински растения. Правилното използване на препарати намалява риска от рекламации по отношение най-вече на остатъците от пестициди в продуктите, което е основен проблем в момента по отношение на качеството на изнасяните стоки.

Дружеството всяка година разширява асортимента и обема на изнасяните органични продукти, като за съжаление ресурсите постъпват извън кооперативната система.

Считате ли, че модернизацията и внедряването на нови технологии и технологична база ще предоставят повече възможности за по-висока ефективност и нови пазари?

Както във всички отрасли, така и тук модернизацията и новите технологии повишават качеството при повишена производителност, което открива достъпа до нови, по-взискателни и скъпи пазари за реализация на стоките. С инсталирането на нови преработващи машини в базата на „Билкокооп" ЕООД в София се добавят нови асортименти с по-висока степен на преработка към износната листа на дружеството.

Как кризата се отрази на дейността?

Всяка криза се отразява на покупателната способност и води до намаление на потреблението. Неприятният момент е, че най-напред се свива потреблението на стоките от нашата номенклатура. Основна цел на дружеството е запазване на пазарите, даже и с по-ниска и дори без печалба.

Каква е Вашата оценка за изминалата година?

Трудна година, но не сме и очаквали обратното. Удовлетворени сме, че независимо от неблагоприятните условия успяхме да постигнем и надхвърлим планираната реализация.

Къде са резервите за още по-широко разгръщане на изкупвателната дейност?

Резервите са в производството и повишаване на качеството на продукцията. Всичко останало са конюнктурни резултати.

Какви са очакванията Ви за 2015?

Очакваме трудна година. Започна се с провал на реколтите от ягоди, вишни и кайсии. Слаби са добивите и е по-ниско качеството и при основни билки - липа, цвят бъз, мента, маточина и други, а търсенето на външните пазари е слабо и цените остават ниски. Надяваме се сегашните горещини да не попречат на очакваните реколти. Надяваме се също така да запазим постигнатото и работим за повишаване както на обема, така и на резултатите за нас и нашите контрагенти от кооперативната система.