КООП НОВИНИ ОТ ЕВРОПА И СВЕТА

Публикувано на 03.12.2015 Международни новини

КООП НОВИНИ ОТ ЕВРОПА И СВЕТА

Дама Полин Грийн направи обръщение към глобалното кооперативно движение по повод нейното оттегляне като Президент на МКА

 Представяме ви текста на обръщението

„За мен бе огромна чест да бъда Президент на МКА през последните шест години. Запознах се с кооперативни лидери от почти целия свят, популяризирайки уникалния бизнес модел. Разговарях с видни личности, отговорни за икономическото и социално развитие в целия свят.

Огромна привилегия бе да срещна толкова много поддръжници на кооперативната идея, обикновени хора, постигнали необикновени резултати за своите семейства и общността като цяло. Повече от всякога съм убедена, че кооперациите, в същността на които стои човекът, могат по достоен и коректен начин да дадат своя принос в преодоляване на бедността.

Казвайки „довиждане", бих искала да изкажа дълбоката си почит и уважение към над един милиард член-кооператори, които посвещават своя съзнателен живот на кооперативната идея.

Има още много, което кооперациите и член-кооператорите трябва да постигнат, за да се реализират целите, залегнали в Стратегическия план 2020.

Благодаря за вашата подкрепа, ангажираност и отдаденост!"

 

Доклад за кооперативно управление

На проведената Глобална конференция в Анталия на 11-12 ноември 2015, бе представен проект на доклад по кооперативно управление. Документът включва интересни практики на кооперативно управление, като:

  • Устойчиво управление на кооперациите: модел, на база познанията на служителите
  • Създаване на конкурентни предимства: ангажиране на членовете и общността
  • Структура на ефективно демократично управление в големите кооперативни организации
  • Намиране на баланс: фокус върху членовете

 

СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ (ICАO)

 ICAO е основана през 1951 година с мисия да обединява, защитава и представлява интересите на 34 организации-членки от 27 страни в света. Основни цели на организацията са:

  • Да насърчава обмяната на опит и добри практики между кооперациите чрез организиране на семинари и конференции;
  • Да популяризира учредяването на земеделски кооперации в развиващите се страни, подпомагайки изхранването на населението;
  • Да увеличи дистрибуцията на земеделска продукция;
  • Да предприема конкретни действия за опазване на околната среда.

За повече информация, посетете: www.icao.coop

 

СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ

Повече от 30 години КООП Глобъл Сурсинг, Китай осъществява дейност по снабдяване с нехранителни стоки /електроуреди, обзавеждане за дома и градината, текстилни изделия, обувки и други/. Партньори и клиенти на КООП Глобъл Сурсинг са кооперативни организации както от регион Азия-Пасифик, така и от останалите региони на МКА. Предлаганите стоки са с високо качество и достъпни цени. Съюзът осигурява услуги по цялата верига за доставка - от етикeтиране и опаковане до транспортиране и застраховка. Освен в Китай, Съюзът има филиали във Виетнам и Бангладеш. 

 

Сътрудничество между кооперациите

Кооперациите за производство на енергия съвместно с кредитните съюзи в САЩ стартираха кампания за обучение на своите членове в областта на финансовото планиране. Идеята на това сътрудничество е да се провеждат обучения  и семинари по финансови въпроси, свързани с дългосрочното финансово планиране.

„Значителен процент от членовете ни, изпитват затруднения в разработването на семейните бюджети, което се дължи на по-бегли финансови познания.", споделя Адам Шарц, старши консултант на Националната кооперативна бизнес асоциация.

Тази кампания ще помогне, при планирането на семейните бюджети, да се пестят ненужни разходи, което ще доведе до повишаване на благосъстоянието на домакинствата. 

 

90 години кооперативно движение в Сингапур

Националната кооперативна федерация, Сингапур публикува книга, която отразява развитието на кооперативното движение в периода 1925-2015. Над 500 кооператори присъстваха на представянето на книгата „Сингапурската кооперативна история", чийто автор е Кевин Тан.

 Кооперативното движение в Сингапур се заражда с учредяването на кредитни кооперации във времето, когато страната е била британска колония. В момента в Сингапур има 82 кооперации, като всеки трети човек е член-кооператор.

„Със своите 240 страници история, книгата е крайъгълен камък на историята на кооперативното движение в Сингапур, като показва приносът в подобряване качеството на живот на членовете си  чрез грижа за обществото. Много от нашите членове, най-вече младите представители, не познават историята на кооперациите. Това е една чудесна възможност не само да увеличим осведомеността, но и да вдъхновим все повече млади хора да са част от кооперативното движение.", споделя Доли Гох , изпълнителен директор на Националната кооперативна федерация.

 

КООП Тунис

Първата потребителна кооперация в Тунис стартира инициатива за организиране на седмични пазари за продажба на земеделска продукция директно от производителите. Инициативата „Кооперативен пазар" привлича все повече вниманието на производителите, които не само  представят своята продукция, но и осъществяват  директен контакт с потребителите. Основната идея на проекта, е хората да купуват свежи продукти от местни производители, като в същото време подкрепят и местната икономика.

КООП Тунис улеснява създаването на социални връзки между потребители и производители и насърчава потреблението. Запознавайки се с дейността на КООП Тунис, потребителите имат възможност да научат за ползите да станат член-кооператори.

 

Възможности за сътрудничество

На 22 октомври, Кооперативна Европа публикува доклад „Изграждане на стабилно партньорство в областта на развитието - възможности за сътрудничество между кооперациите и ЕС". Целта е включване на кооперациите в различни дейности  за развитие, осъществявани от Европейския съюз.

 

 

Конференция „Хората и бизнеса"

В края на октомври Кооперативна Европа взе участие в Конференция „Хората и бизнеса", организирана от Фондацията за европейски прогресивни проучвания и аналитичния център „Das Progressive Zentrum". Участниците обсъдиха начините, по които кооперациите и взаимоспомагателните дружества могат да  допринесат за разрешаване на икономическите и социални проблеми. „...Кооперациите подкрепят икономическата независимост, постигната чрез икономическо участие на членовете и общия капитал. Кооперациите подкрепят социалният прогрес чрез демократично управление, свободно и отворено членство. Кооперациите подкрепят опазването на околната среда чрез грижата за общността...", споделя Клаус Нидерландер, директор на Кооперативна Европа.

 

Конференция за земеделските кооперации, Варшава, Полша

Кооперативна Европа в партньорство с Европейската организация на земеделските кооперации и Националния кооперативен съвет, Полша  организира конференция „Мерки за подкрепа на производителите в общата земеделска политика на ЕС: възможности за земеделските кооперации". Клаус Нидерландер, директор на Кооперативна Европа, сподели: „Тази Конференция е възможност за засилване видимостта на земеделския сектор в Полша и насърчава учредяването на фермерски кооперации, а също така повишава тяхната конкурентоспособност в Европейските пазари."

 

Създай КООП, за да имаш РАБОТА: Инструмент за насърчаване на кооперативното предприемачество

В отговор на младежката безработица, Конфедерацията на кооперациите, Италия стартира интернет платформата „Създай КООП, за да имаш РАБОТА" (Coop4job). Платформата предоставя информация за налични свободни работни места в социалните кооперации в Италия. Също така, дава възможност за насърчаване на кооперативното предприемачеството сред младите до 35 години.

За повече информация, посетете: www.coop4job.it

 

КООП Дания

В Дания близо 1.5 от домакинствата са само от един представител. Въпреки това, в голяма част от магазините, хранителните стоки се продават в големи разфасовки. „Вечеря за един" е името на новата продуктова линия, която към момента предлага месни продукти, като цената е еднаква - 2 евро за опаковка. Тази инициатива цели както да задоволи търсенията на потребителите, така и да намали хранителните отпадъци.

 

 

Иновативен проект на Ероски, Испания

Кооперативна организация Ероски, ще отвори през 2016 година първия супермаркет в Испания, който се управлява от хора в неравностойно положение. По този начин, чрез контактите с потребителите, тази група ще бъде интегрирана в обществото.

 

 

КООП Холандия и Червеният кръст обединяват сили

През следващите няколко седмици, 249 магазина от търговска верига КООП в Холандия ще привлекат вниманието с благотворителна дейност. Клиентите на магазините ще могат да участват в кампания за подпомагане на Червения кръст. За всеки 5 евро покупки в магазина, клиентът получава стикер, който се залепва на предоставен от магазина талон. Когато потребителят събере 100 стикера, магазин КООП му подарява кутия с продукти на стойност 50 евро. Същата стойност се отделя и в специален фонд, наречен „КООП Фонд за Червения кръст". Парите, събирани във фонда ще могат да се използват  за организиране на различни благотворителни мероприятия или за подпомагане на доброволци при извънредни ситуации.