• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация “Теодоси Марков” в с. Розино - перспективна и работеща

Кооперация “Теодоси Марков” в с. Розино - перспективна и работеща

Публикувано на 25.01.2016 Вестник "Земя"

Кооперация “Теодоси Марков” в с. Розино -  перспективна и работеща

След месец кооперацията в Розино ще отбележи важен юбилей – десет години от деня, когато в балканското село е открит първият за кооперативната система модерен магазин от веригата КООП. 
Днес, вече всички кооперативни магазини са преустроени така, че да отговарят напълно на изискванията за модерен европейски търговски обект с привлекателен вид на магазина, богат асортимент и любезно отношение на служителите. Кооперативните магазини се радват на вниманието на потребителите, като това подпомага постигането на по-висок стокооборот. 
Основен принцип на ангажираните в кооперативната дейност в село Розино е всичко да се прави по най-добрия начин, като стил и начин на работа.

Умението да откриваш свободните ниши и да ги оползотворяваш

Фронтът, на който са разгърнати дейностите на кооперацията, е твърде широк. С най-голям дял в дейността са магазините за хранителни стоки. Във всяко съставно село има модерен кооперативен магазин. В самото Розино те са пет на брой, разположени във всички махали на селото. Изключително добре работят и двата специализирани магазина за строителни материали - по този начин нишата за продажба на строителни материали бива оползотворена.
В момента работят и три кооперативни фризьорски салона с модерно оборудване.
В плановете си кооперацията е набелязала още две свободни ниши, за които има идеи и се работи активно за тяхната реализация.

На най-оживеното място

Пътят свързващ столицата с град Карлово и град Сливен, преминава през центъра на селището. Неслучайно именно тук кооперацията е съсредоточила дейността си  – кооперативен магазин, фурна, просторна кафе-сладкарница с впечатляващ интериор. Мястото е предпочитано за почивка за преминаващите по главния път. 
Съвсем скоро се очаква да отвори врати и нов кооперативен обект – пункт за бързо хранене, оборудван с модерна техника, за приготвяне на вкусна храна. В работата на обекта се залага на три неща – добра техника, гарантирани източници на продукти и майсторството при тяхното приготовление.
Важен аспект в дейността на кооперацията е работата с кадрите, като се влага много в тяхното професионално обучение и във възпитанието на висока самовзискателност. 

Неотменима част  от живота

Над хиляда и осемстотин са членовете на кооперация “Теодоси Марков” – с. Розино, като броят им постоянно се увеличава. Хората усещат и оценяват помощта от страна на кооперацията, която осигурява потребителски карти за пазаруване с отстъпка в магазините на кооперацията, получаване на потребителски дивидент два пъти в годината и др.
Интересен е фактът, че възпитаниците на професионалната гимназия в град Клисура и ученици от професионалната гимназия в град Сопот, предпочитат да изкарат своята учебна практика в кооперацията, заради добрата производствена база и високото ниво на търговските обекти.
Всяка година, включително и през 2015, кооперацията постига ръст в приходите, като зарежда търговските си обекти изцяло по линия на единния кооперативен пазар и работи само с едровата база на РКС - Пловдив.
 

Мими ПЕТРОВА - председател на кооперация “Теодоси Марков” – с. Розино

Изумително е да разбере човек, колко много хората разчитат на кооперацията. 
Ние си даваме сметка, колко важна е кооперацията за битието на хората. Неслучайно правим магазините така, че да са максимално удобни. Без оглед на това къде се намира търговският обект – зареждането навсякъде е богато, а цените са еднакви, достъпни и конкурентноспособни. Наскоро се проведоха и селищните събрания, и както обикновено те бяха откровени и оживени. Срещнах се с хората и това, което ме впечатли най-силно, е че хората бяха благодарни, за нашата дейност и за успешната работа на магазините. Впечатли ме и това, че се разчита именно на кооперацията, а не на който и да било друг.
Във всичките ни села има модерни търговски обекти, но бе отправено искане към кооперацията да бъдат изградени кооперативни кафе-сладкарници, дори и нови фризьорски салони.
Трогната съм от исканията на хората, кооперацията да осигури лекарски и зъболекарски кабинети. Това ме кара да мисля, че тук в Розино, хората разчитат  на кооперацията като двигател на живота в селото.