• Начало /
  • Новини /
  • 10 години Кооперативна Европа – С поглед назад и напред

10 години Кооперативна Европа – С поглед назад и напред

Публикувано на 04.05.2016

10 години Кооперативна Европа – С поглед назад и напред

През 2006 година в Манчестър, Великобритания Генералната асамблея обедини Международния кооперативен алианс – регион Европа и Координационния комитет на Европейските кооперативни секторни организации в асоциация с идеална цел и  седалище Брюксел, Кооперативна Европа – Европейски регион на МКА с МИСИЯТА:

  • да обединява „Гласа на кооперациите в Европа“ пред европейските институции и световните организации (ООН, МОТ, ФАО и др.)
  • да популяризира кооперативния бизнес модел, роден преди повече от 170 години в Европа, съхранил се и до днес, благодарение на  признатите в целия свят кооперативни ценности и принципи;
  • да насърчава бизнес сътрудничеството , обмяната на добри практики и информация за развитието на кооперациите в Европа и света.

Централният кооперативен съюз – България е сред националните кооперативни организации – учредители на асоциацията.

На 20 Април 2016 в старинната сграда на Библиотека „Солвей” в Брюксел се проведе Генерална асамблея на Кооперативна Европа, която тържествено отбеляза 10 години от създаването на асоциацията, в присъствието на 150 делегата от 48 национални и секторни кооперативни организации в Европа, а също така и изтъкнати представители на европейските институции.

На официалната церемония по повод това събитие за първи път в знак на признание за себеотдаденост и целеустременост в популяризирането на кооперативното движение в Европа и света бяха отличени с Почетен медал – златен – „10 Години Кооперативна Европа” Дама Полин Грийн и Етиен Флимлин – учредители и Съ-президенти на Кооперативна Европа – Европейски регион на МКА.

Сред гостите на Генералната асамблея бе новоизбраният президент на Международния кооперативен алианс – Моник Льору, която в своето приветствие сподели: „….Силата на кооперативното движение е в това, че хората от целия свят са убедени и уверени в кооперативните ценности и принципи, които продължават и днес да насърчават и привличат хиляди последователи на кооперативната идея, особено сред младите хора. Глобалната КООП марка се превърна в символ за принадлежност и желание за обединяване, популяризиране на добри практики и по-нататъшно развитие на кооперативния бизнес модел…”.

По повод това важно събитие бе разработен и представен ключов Доклад, съдържащ статистическа информация за 2015 – представящ кооперативния бизнес и неговото място и роля в Европа като важен партньор със сериозен потенциал за устойчиво развитие, иновации и социална промяна.

В рамките на кооперативните дни в Брюксел, Световната организация на потребителните кооперации проведе Глобален форум на тема: „Стоките с марката КООП и електронната КООП търговия в полза на разширяване на бизнес партньорството между потребителните кооперации” в сградата на Европейския икономически и социален комитет. В него взеха участие делегати на национални организации на потребителните кооперации от Великобритания, Германия, Естония, Израел, Исландия, Италия, Русия, Украйна, Финландия, Швеция и България.

В своето приветствие Петър Стефанов – Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW) отбеляза, че 28-те пионери, създали първата потребителна кооперация в Рочдейл, сами са си задали и намерили отговор на въпроса: не трябва ли икономиката да служи на хората, а не хората на икономиката и как би изглеждало това, ако се случи? Да, те са рискували, но убедени в кооперативните принципи и ценности успяват да постигнат своята цел.

Днес Световната организация на потребителните кооперации (CCW) обединява над 75 милиона индивидуални членове от 28 национални кооперативни организации във всички региони на Международния кооперативен алианс, които реализират над 500 милиарда евро годишен стопански оборот.

 „…Анализирайки тези цифри уверено споделям с вас и съм убеден, че глобалната марка КООП има все повече видимост, а кооперативният бизнес модел все по-широко признание, както от страна на политиците, така и от обществото като цяло…” заяви Петър Стефанов.

Лука Жайер - Президент на Група III – „Други интереси” на Европейския икономически и социален комитет, в своето приветствие фокусира на значимостта на кооперациите и необходимостта от повече признание от страна на европейските институции за тяхната не само икономическа, но и социална роля. Изтъквайки близостта им до хората, това, че познават най-добре техните потребности и успяват да намерят правилното решение, за да ги удовлетворят гостът заяви: „…Кооперациите в Европа трябва да говорят с един глас, мобилизирайки и консолидирайки движението, за да  бъдат лидери в социалната икономика в Европа…”

Моник Льору - Президент на Международния кооперативен алианс и Дирк Ленхоф – Президент на Кооперативна Европа изразиха благодарност към Петър Стефанов за поканата да вземат участие в този Форум. В своите приветствия споделиха, че все още е недостатъчно признанието за ролята и значимостта на кооперациите, въпреки успешното им развитие. Понякога е необходимо да се полагат доста усилия и капацитет в доказване, че кооперациите съществуват, че обединяват хората и са успешни, не само в традиционни, но и в нови сфери на бизнеса. Силен аргумент за тяхната социална роля е фактът, че 1/3 от активното население в Европа участва в кооперации и политиците са длъжни да се съобразяват с това, за да можем да вървим заедно в съзиданието на един по-добър свят.

С цел проучване и популяризиране на стоките с марка КООП и развитието на кооперативната електронна търговия своя опит, знания и идеи споделиха:

  • Роберто Сгавета – Президент на КООП Италия Храни
  • Колин Маклауд – Генерален изпълнителен директор, КООП Нормандски острови, Великобритания
  • Томи Олстрьом – Генерален изпълнителен директор, Национален съюз на потребителните кооперации (KF), Швеция
  • Юхани Илмола – Директор, Национален съюз на потребителните кооперации (SOK), Финландия
  • Еял Фаркаш – Вицепрезидент, КООП Израел

Националните организации на КООП Китай, КООП Корея и Кооперация Обрера, Аржентина изпратиха свои презентации, поради невъзможността да вземат пряко участие.

Темата на Форума предизвика изключителен интерес,а споделените добри практики, идеи и намерения показваха, че и в бъдеще традиционната и електронна търговия  ще продължават да се развиват в нови форми и модели, чрез които клиентите ще получават повече удобство за време и място на пазаруване, ще им бъде гарантирана сигурност и високо качество на предоставяните услуги.  

Форумът насърчи участниците в желанието им за разширяване сътрудничеството между потребителните кооперации, както в Европа, така и в света.

Силно бе присъствието на млади кооператори през тези два дни, които се включиха активно в дискусиите, демонстрирайки, че те не са само бъдещето, но и настоящето на кооперативното движение в Европа.

Европейската КООП младежка мрежа обединяваща 115 млади кооператори, представители на 12 европейски страни, сред които и България, прие своя Устав и Декларация  "Нови възможности за кандидатстване по проекти, финансирани от Европейския съюз, насочени към насърчаване на предприемачеството и учредяване на нови кооперации, с оглед намаляване безработицата сред младите хора".

Главна дирекция „Международна дейност“