• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Стратеш” доказва, че с труд се постигат положителни резултати

РПК „Стратеш” доказва, че с труд се постигат положителни резултати

Публикувано на 16.05.2016

РПК „Стратеш” доказва, че с труд се постигат положителни резултати

Данни за РПК „Стратеш”, гр. Ловеч 

  • РПК „Стратеш“ членува в КС Ловеч;
  • Броят на заетите в кооперацията е 29 души;
  • Член-кооператорите са 1350 души, от които 144 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва 40 търговски обекта, от които 6 от търговската верига КООП, 4 са КООП Маркет и един магазин е франчайз;
  • РПК „Наркооп“, гр. Ловеч обслужва 25 населени места;

Към 30 септември 2015, РПК „Стратеш”, гр. Ловеч е на второ място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Байко БАЕВ, председател на РПК „Стратеш“ 

„Продължаващата икономическа рецесия в страната показва, че и през 2016 година не може да се очаква съществено подобряване на икономическата среда. Следователно, 2016 г. ще е поредната трудна година за нашата кооперация и кооперативната система. Това изисква максимална мобилизация на притежавания ресурс с цел повишаване ефективността на стопанските дейности. Основните ни задачи през 2016 г. са свързани с:

  • развитие на Регионалния и Национален кооперативен пазар;
  • развитие на ТВ КООП, повишаване на нейната конкурентноспособност и подобряване на финансовите показатели;
  • подкрепа на кооперативното производство;
  • подобряване на членствените отношения чрез привличане на нови член – кооператори

Ръководството на кооперацията ще работи усилено за изпълнение на поставените цели и за развитието на кооперативния бизнес, доказал своята устойчивост във време на криза.“

За двадесет и четвърта поредна година РПК „Стратеш“ приключва с положителен финансов резултат. Нетните приходи от всички дейности достигнаха 2 581 хил. лв.         

Организационно състояние

Обединената кооперация  развива своята дейност на територията на гр. Ловеч , два квартала и 28 села. Една от основните задачи  през изминалата година от страна на ръководството, бе установяването на действителния членски състав. Анализите показват следното:

  • Към 31декември 2013 година броят на член-кооператорите е 1177 души;
  • Към 31 декември 2014 година броят на член-кооператорите е 1240 души;
  • Към 31 декември 2015 година броят на член-кооператорите достига 1350 души, от които 148 са до 35 годишна възраст.

За радост, през 2015 година в РПК „Стратеш” се влива Всестранна кооперация „Развитие”, с. Деветаки със своите 76 член-кооператори и добра материална база, което увеличава дяловия капитал до 72 756 лв. За сравнение, дяловият капитал на един член-кооператор е  54 лв. при 150 лв. средно за системата на ЦКС. За подобряване стойностите на този показател спрямо предходните години, роля играе броят на член-кооператори с дялов капитал над 10 лв. От друга страна, се е запазила минималната  вноска  от  10  лв., поради сегашните икономически условия.

„Ниският размер на дяловите вноски не създава сериозна икономическа връзка на кооператорите с тяхната кооперация, не ги ангажира да участват  в  дейността й и не поражда отговорности за нейните резултати.“, споделя председателят Байко Баев.

Едно от важните взети решения от Управителния съвет на кооперацията е свързан с броя на член-кооператорите, който да се увеличи със 100 души. На всяко от своите заседания тази задача е разглеждана с приоритет. В края на годината, резултатът е 136 души новоприетите членове.

Интересен подход, свързан с увеличаване на членската маса, приет от Общото събрание на кооперацията, е всеки новоназначен по трудов договор служител да привлече четири нови член-кооператори, а всеки член на Управителния съвет – по двама нови член-кооператори.

Друго стратегическо решение и цел, е подобряване на „Коефициентът на кооперираност”. Отчитайки регионалната специфика на РПК ”Стратеш”, Коефициентът е  благоприятен за малките населени места и варира от 10 до 30%.  

За по-големите села, като Александрово, Лисец, Славяни, Слатина, Малиново, този показател се движи в рамките между 4 и 7%.

От определящо значение за конкурентното функциониране на дадена кооперативна организация както в икономическо, така и в организационно отношение, са освен професионалните, образователните и възрастовите характеристики на УС и КС, така също и на работещите в кооперацията.

За Управителния съвет и Контролния съвет на РПК „Стратеш“ образователното съотношение е както следва:

  • с висше образование 58%
  • със средно образование 34%
  • с основно образование 8%

Младите – бъдещето на кооперацията

Ръководството на кооперацията вярва, че младите са бъдещето на кооперативната система и поради тази причина в ръководните органи са избрани 3 член-кооператори на възраст до 35 години.

Четири поредни години кооперацията работи активно по програмите на МТСП, като „Подкрепа за заетост“, „Ново начало“ и „Първа работа”.  Пет от постъпилите по тези програми млади хора с висше образование са останали на работните си места и са назначени на постоянен трудов договор в кооперацията. С получените суми в размер на над 100 хил. лв се е увеличила работната заплата на трайно безработни, млади специалисти с висше образование и работници и служители като наставници.

Партньорство с местната власт

„…За успешно партньорство с община Ловеч и за утвърждаване  на положителния ни имидж на регионално ниво, трябва да се отбележи  и участието на член-кооператори в органите за местно самоуправление. На последните избори през 2015 г., 12 кметове и кметски наместници са наши член-кооператори. УС счита, че това е незадоволително и ще продължаваме да работим в насока привличане на нови член-кооператори, които да защитават интересите на кооперативните организации…“, споделя председателят.

Стопанска политика

Складът за търговия на едро, който обслужва само стопанисваните търговски обекти и магазините от търговска верига КООП е реализирал 307 хил. лв. стокооборот или ръст от 18% пред изминалата 2015 г.

В търговията на дребно е реализиран стокооборот в размер на 2 464 хил. лв., с 310 хил. повече от предходната година. Това е положителен резултат, имайки предвид, че 2 търговски обекта в с. Лисец и с. Брестово са затворени поради липса на кадри.

Благодарение на магазините от ТВ КООП, стокооборотът на дребно за последните десет години е нараснал над 4 пъти.

През изминалата 2015 година, 4 нови обекта са включени в търговска верига „КООП” в селата Горан, Деветаки, Българене и Горно Павликени. За отварянето им са вложени значителни средства за ремонт на фасади, покриви, нови санитарни възли, ел. инсталация и ново оборудване. В резултат на положените усилия, магазините от ТВ КООП отчитат стокооборот в размер на  2 111 хил. лв. или реализират 86% от общия стокооборот на кооперацията.

За поредна година водещ е магазинът в с. Радювене – 424 хил. лв стокооборот, следван от този в селата Лисец  – 331 хил. лв., Малиново – 262 хил. лв, Гозница – 193 хил. лв, Слатина – 192 хил. лв.

Оценка и класиране на търговските обекти КООП

Текущото оценяване и класиране на търговските обекти, дава възможност да се отличат добрите магазини, да се проучат добрите практики, които да се приложат във всички обекти от търговската верига.

В магазините на РПК „Стратеш“ са въведени новите принципи на търговско обслужване – излагане стоките на видно място за клиента, използване на ново оборудване, използване на софтуерна  програма с бар кодове. С всичко това, клиентите намират на едно място стоките от първа необходимост с добро качество и достъпни цени.

„За да бъдем конкурентноспособни, трябва да прилагаме успешно така  наречените „допълнителни екстри“ за клиента – добре обучени кадри, допълнителни услуги, спестяващи време на потребителите. Важно е всички да разберем, че да направиш хубав магазин не е достатъчно. В съвременния силно конкурентен бизнес са много по-важни допълнителните функционални и емоционални похвати към клиента.“, споделя господин Баев.

Привличане на повече клиенти

Традиция е във всички магазини от търговска верига КООП регулярно да се организират промоции на стоки, а за празници като Великден и Коледа да се организират томболи с награди – ваучери за пазаруване за клиентите, реализирали покупки за определена сума.

В шестте магазина КООП с внедрена търговска информационна система има 1104 активни потребителски карти по програмата за лоялен клиент. През последната година са раздадени бонуси за близо 5 500 лв., като най-активно в тази насока работи магазинът в с. Радювене.

Продължава търговската политика за директно зареждане на обектите от ТВ КООП, като ефектът е положителен. Рязко се е увеличил асортиментът, а оттам и възнаграждението на търговските работници.

Единен кооперативен пазар и ЕТИС

С цел оптимизиране Единния кооперативен пазар в търговската дейност УС на ЦКС раздели този пазар на Национален и Регионален.

На ниво кооперативен съюз се сключват договори с основните доставчици. Всички отстъпки се предоставят на съответната кооперация. Според управителния съвет на РПК „Стратеш“ Регионалният кооперативен пазар работи успешно. За 2015 година реализираният стокооборот по линия на Регионален кооперативен пазар е в размер на 793 хил. лв. За тази маркетингова дейност кооперацията е получила 6 841 лв.

Всички обекти на РПК „Стратеш“ от търговска верига КООП са включени в Единната търговска информационна система (ЕТИС).

Изкупвателна дейност 

За кооперацията обемните показатели  в тази дейност са символични. Изкупена е едва 78 кг. цвят липа. Останал е само 1 пункт за изкупуване на мляко в с. Слатина и той е отдаден под наем. От 6 години не съществува дейността ракиеизваряване.

Финансово-икономически резултати     

През изминалата 2015 година финансовият резултат от всички дейности е печалба в размер на 10 845 лв., а печалбата за разпределение е в размер на 9 495 лв.

Резултатите по дейности са както следва :

  • Търговия на едро         ( + 10 832 лв.)
  • Търговия на дребно     ( – 2 088 лв.)
  • Изкупуване                  (+  326 лв.)

Байко Баев споделя: „За съжаление, от Републиканския бюджет не получихме заложените в ПМС дотации за покриване на транспортни разходи за снабдяване с основни хранителни стоки в 10 села под 500 жители в размер на 30 хил.лв.  За настоящата 2016 година в Републиканския бюджет също не са заложени средства за покриване на транспортни разходи в тези селища.“

Инвестиции

Отчетите сочат, че за инвестиции са изразходвани общо 66 хил. лв., в това число покупка на ДМА – 17 хил. лв. и текущ ремонт – 41 хил. лв в реконструираните 4 магазина „КООП Маркет“. Също така са вложени средства в иновиране на административната сграда, като е направен подобрителен ремонт на 5 стаи. Също така са ремонтирани покриви в с.Скобелево и частично на Кооперативния пазар.

На  проведените събрания в селата са обсъдени въпроси за належащи ремонтни дейности през 2016 г . В тази връзка, Управителния съвет на едно и от следващите си заседания ще приеме Инвестиционна програма за 2016 г.

Текст към карта с обекти /каре/

Ловеч е град в Централна Северна България, административен и стопански център на едноименните община Ловеч и област Ловеч. Населението на града по данни на ГРАО към 15.09.2015 г. е 35 195 жители.

Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на река.

През IV-III в. пр. Хр. тук живеят траките. След завладяването на траките от римляните през I век сл.хр. на римска пътна карта е отбелязана попътната станция Мелта, която е локализирана в днешния Ловеч. По-късно във времето на Римската империя тук се изгражда римска попътна станция, наречена Президиум. Разположена е на римския път, част от който може да се види и днес в околностите на града. 

Дирекция „КООП медии и реклама“