• Начало /
  • Новини /
  • Мисията на РКС Силистра: да защитава интересите на своите член-кооператори

Мисията на РКС Силистра: да защитава интересите на своите член-кооператори

Публикувано на 30.08.2016

Мисията на РКС Силистра: да защитава интересите на своите член-кооператори

Данни за РКС Силистра 

  • РКС  гр. Силистра членува в Централния кооперативен съюз;
  • В Съюза членуват 17 кооперации, обслужващи 22 населени места;
  • Основни стопански дейности на кооперативните организации са: търговия на дребно, селскостопанска дейност, промишленост и услуги;
  • В кооперациите към Съюза има 2430 член-кооператори, от които 10% са до 35-годишна възраст.
  • Кооперациите, членуващи в РКС Силистра стопанисват 24 търговски обекта, от които 6 са включени в националната търговска верига КООП.

Йордан Шишков, председател на РКС Силистра 

     „За нас е важно, че независимо от трудностите успяваме да съхраним своето единство, продължаваме да развиваме и популяризираме кооперативния модел в България и най-вече успяваме да запазим своите позиции. Както през всички години, така и през 2016 година, кооперациите, членуващи в РКС Силистра ще направим всичко възможно да работим с изпитаните средства - доверието на хората, поддържането на богат асортимент от стоки на достъпни цени в търговските ни обекти, привлекателна за потребителя, но рентабилна за кооперацията стокова наличност.“

Поглед в историята на съюза

Основан на 5 март 1944г. под наименованието Районен Кооперативен Съюз „Добруджа”, гр. Силистра е включвал в състава си потребителните кооперации от района с цел да подпомага и координира стопанската дейност на кооперациите, да осигурява пазари за изкупената селскостопанска продукция, да отпуска кредити за развитие и разширяване на отделните стопански дейности. Броят на участващите в него кооперации достига 62. Предмет на дейност са търговия на едро и дребно, изкупуване на селскостопанска продукция, производство на газирани напитки, свинеугояване и пр. От 2014 годна функционира под името Районен Кооперативен Съюз Силистра.

Организационна дейност

Към момента в РКС Силистра членуват 17 кооперации, от които 2 земеделски и 15 потребителни. Реално 12 са кооперациите, които са активни и осъществяват своите стопански дейности. Тези кооперации обединяват в редиците си 2430 член-кооператори. През изминалата 2015 година кооперациите са приели 100 нови член-кооператори. Най много новоприети има в ЗК „Нива-93„с. Проф. Иширково, РПК ”Наркооп-2000”, гр. Силистра и ПК ”Златна Добруджа” с. Секулово. За съжаление трябва да отчетем факта, че голяма част от член-кооператорите са на възраст над 60 години.

Кооперациите продължават да са изключително предпазливи при планиране на броя на новоприетите член-кооператори. Съгласно обобщените данни, е планирано да се приемат 71нови член-кооператори, от които 15 до 35-годишна възраст. Като цяло можем да обобщим, че предвиденият прием на член-кооператори може да бъде определен като минимален и е крайно недостатъчен за изпълнението на стратегията за прием на член-кооператори „Заедно можем по-вече”

„Трябва да се отбележи, че кооперативната система – подчинена на своите принципи и ценности продължава да бъде притегателна организационна, икономическа и социална структура, която е отворена за всеки, изявил желание да членува в нея. Безспорно, член-кооператорът трябва да има интерес от членството си в кооперацията. Големият брой членове в кооперацията я прави по-мощна, жизнеспособна и авторитетна както пред обществото, така и пред държавните и обществени институции…“, споделя господин Шишков.

Общи финансово-икономически показатели

Обобщените планови показатели, представени от 12 кооперации очертават следните насоки в дейността през 2015г.

Приходи и финансов резултат

За 2015г. отчетените от кооперациите и кооперативния съюз общо приходи от стопанските дейности са със 0,6% по-вече от отчетените през 2014г. Най-значителен дял на приходите от всичките си дейности отчита ЗК ”Нива 93”, с. Проф. Иширково, като същите заемат 73% от общия оборот на кооперациите, отчели се в РКС Силистра.

С положителен финансов резултат приключват 2015г.следните кооперации:

  • ПК ”Айдемир98”, с. Айдемир
  • ПК ”Подем”, с. Зафирово
  • РПК ”Наркооп-2000”,гр.Силистра
  • ПК ”Златна Добруджа”, с. Секулово
  • ЗК ”Нива 93”, с. Проф. Иширково
  • РПК ”Наркооп”, гр.Дулово

По решение на УС на ЦКС от 24.09.2015г.е извършен анализ на организационното и финансово-икономическото състояние на кооперациите, членуващи в РКС Силистра и бе разработена комплексна оценка на потенциала им за развитие. Взети са и данните от статистическата информационна система на ЦКС за тригодишния отчетен период 2012-2014г.

Анализът е извършен по кооперации, разпределени в три групи, като водещ показател при формирането на отделните групи е размерът на реализираните приходи от пряка стопанска дейност.

Първа група: Без приходи от пряка стопанска дейност

От кооперациите, които останаха в кооперативния съюз засега такива не се отчитат, но най неприятното е че през настоящата отчетна година пръв във тази група ще попадне самия кооперативен съюз. Много неприятен факт, но без материална база не може да се развива дейност а от там и невъзможност за генериране на приходи.        

Втора група: Кооперации с минимални годишни приходи от пряка стопанска дейност, които не са в състояние да осигурят финансова стабилност в дългосрочен план. Тук има три кооперации, като характерно за тях е, че и трите кооперации развиват пряката си дейност само с по един магазин, който не е в състояние да покрива преките си разходи. От тези три кооперации можем да откроим ПК ”Айдемир 98”, която ни показа, че за да  оцелеем в тези трудни времена, трябва наистина да се развиваме. През 2015г.кооперацията успя да разкрие нова пчеларска дейност а именно – производство на пчелен мед, пчелни отводки, восък, пчелен прашец и други пчеларски продукти. За целта беше разкрит и нов пчеларски център за пчеларски инвентар на едро и дребно, който ще обслужва пчеларите производители от регион Силистра и околните села. Кооперацията развива и друга дейност ракиеизваряване.

Трета група: С добри годишни приходи от пряка стопанска дейност

Тук са останалите 9 кооперации – ПК ”Първа пролет” с. Правда,  РПК ”Наркооп”, гр. Дулово, ПК ”Златна Добруджа”, с. Секулово, РПК ”Бъдеще:, с. Ситово, ПК ”Стефан Караджа”, с. Окорш, РПК ”Наркооп 2000”, гр. Силистра, ПК ”Възраждане”, с. Паисиево, ЗК ”Нива93”, с. Проф. Иширково и ЗК ”Айват”, с. Звенимир.

Това са кооперации, които устояват на проблемите и са финансово стабилни. Те могат своевременно да извършват плащанията си, да финансират дейността си и да поддържат коректни финансови взаимоотношения с доставчици, банки и държавата.

Двете земеделски кооперации отчитат най много приходи и това са основно от продажби в селското стопанство. Тук ще отличим ЗК ”Нива”, с. Проф. Иширково, която успява да развива най много дейности а именно: търговия на дребно, промишленост, като производство на хляб и хлебни изделия, механизирани услуги в селското стопанство, други дейности, селско стопанство, което включва овощарство, пчеларство, производство на различен асортимент земеделска продукция. Кооперацията стопанисва много добра материална база и обслужва един магазин включен в търговската верига КООП. Същата попада в класираните кооперации от топ 50 към ЦКС.

В тези кооперации много важен приоритет е субсидирането. И двете кооперации успяват максимално да се възползват от различните мерки по оперативните програми към ДФЗ.

 „…Тъй като нашият район е земеделски, а тази дейност се финансира по няколко мерки от ОПРСР много от земеделските кооперации успяха да се възползват от тези възможности и на този етап показват икономическа стабилност, жънат успехи и се радват на добри резултати. За жалост, в потребителните кооперации ситуацията остана съвсем друга. Европейски средства за търговия не се отпускат, още повече, че тук се настаниха големите търговски вериги пред, които нямаме големи шансове. Каква е алтернативата – сливане или вливане при възможност с кооперации, които са по стабилни финансово. Тук е моментът да посочим примера, когато ПК ”Прогрес”, с. Иширково се вля в земеделската кооперация. Темата за сливане и вливане  е била разисквана, но и тук обективният фактор наложи това решение.“, споделя председателят на РКС Силистра.

Темата за сливане и вливане все по често ще стои на дневен ред. Нужно е да се вземат подходящи решения за икономическо обединяване или преструктуриране на стопанските дейности на кооперациите, ограничаване до минимум административно-стопанските разходи с цел съхраняване на кооперативното имущество, членската маса и присъствието в населените места.

Проблемите, които стоят пред кооперациите от региона на РКС Силистра са следните:

  • Демографска криза, обезлюдяване на малките населени места, като голяма част от младите се насочват в по големите градове или в чужбина;
  • Платежоспособността на член-кооператорите, потребители и клиенти непрекъснато намалява. Регионът е с едно от най-високите нива на безработица в страната;
  • Налице е стара, неизползвана материална база, за която са необходими средства за поддържане;
  • Липсата на средства от бюджета за покриване на транспортните разходи за доставка на хляб и хранителни стоки от първа необходимост в малките населени места;

Перспективите за устойчиво развитие ръководството на съюза вижда в:

  • Развитие на ефективна стопанска дейност, позволяваща поддръжка на обектите чрез инвестиции и ремонт. Прекратяване и преустановяване на непечелившите стопански дейности;
  • Строга финансова дисциплина и участие в НЕКП;
  • Предприемането на задълбочено обмислени, незабавни в същото време дългосрочни мерки, най-важното, от които е съставянето на план за управлението на кооперативната собственост и ползването на средства по европейските програми;
  • Добри партньорски взаимоотношения с местната власт.

Какво предстои през 2016 

  • Да се даде отговор на въпроса какво трябва да променим, за да се продължи уверено напред – по успешни и по силни;
  • Да се изготви анализ на възможностите – как да се развива организацията ефективно и да изпълнява своята мисия, да защитава интересите на своите член-кооператори и присъства активно в живота на местните общности.
  • Стратегическата цел на УС и КС, е кооперациите от РКС Силистра да бъдат организационно по-стабилни и консолидирани, кооперативната търговия да бъде конкурентноспособна, персоналът да овладее информационните технологии, да се спазва трудова и финансова дисциплина и по този начин да се поддържа  устойчив  и стопански растеж;
  • Съюзът ще продължава да работим коректно, за да бъде предпочитан контрагент за всички институции и организации в държавата.

 

Дирекция „КООП медии и реклама“, ЦКС