• Начало /
  • Новини /
  • Признание за жените в развитието на потребителните кооперации

Признание за жените в развитието на потребителните кооперации

Публикувано на 24.10.2016

Признание за жените в развитието на потребителните кооперации

„Равенството между половете е една от целите на Програмата на ООН за устойчиво развитие 2030, а може би и ключът към успеха на всички други цели.“ Това е посочено в Доклада на Международния кооперативен алианс и Международната организация на труда, който беше публикуван на 9 март 2015 г.

„Днес жените безспорно са най-динамично нарастващата икономическа сила на планетата и никоя компания или държава не може да си позволи да пренебрегне този потенциал. Техните вродени „женски” качества им позволяват да успеят там, където повечето мъже биха срещнали трудности. Нежната сила на дамите се крие в умението им да комуникират, в емпатията им, в способността им да се фокусират повече върху хората, отколкото върху цифрите, което обаче в никакъв случай не изключва трезвата преценка и способността да вземат трудни решения, когато се налага.“

Заключенията са направени въз основа на онлайн проучване, което е проведеното от Международния кооперативен алианс (МКА) и Международната организация на труда (МОТ) по повод отбелязването през 2015 г. на 20-та годишнина на Декларацията от Пекин и Платформата за действие, приети на Световната конференция на ООН за жените.  

То показа, че през последните 20 години се наблюдава нарастване на инициативността и участието на жените в създаване на кооперации в различни икономически сектори. И нещо повече, кооперативният бизнес модел създава повече възможности както за заетост, така и за участие на жените в органите за управление на кооперациите. Данните от проучването насочват вниманието към следните аспекти в глобален мащаб:

  • Кооперациите оказват позитивно влияние върху икономическото и социално развитие на жените, предоставяйки им възможност за заетост в реалната икономика;
  • Кооперациите създават условия за съвместна работа на жените с гражданското общество и гласът им да бъде взет под внимание от политиците;
  • Кооперациите трябва да продължат политиката за подкрепа на жените като признание за техния значим принос в съзиданието на един по-добър свят.

Отчитайки тези аспекти от 2000 г. към органите за управление на Международния кооперативен алианс функционира Световен тематичен комитет за равенство на половете. Неговият Изпълнителен комитет включва жени - представителки на глобалното кооперативно движение, в състав:  президент, двама вицепрезиденти и четирима членове от всички региони на Международния кооперативен алианс.

В рамките на Световната среща на върха от 10 до 15 октомври 2016 г. в Квебек, Канада, се проведе Генерална асамблея на Световния тематичен комитет за равенство на половете. Делегатите приеха доклада за дейността през 2016 г., както и работен план и бюджет за 2017 г. Проведени бяха и избори за нов Изпълнителен комитет. Досега член на Изпълнителния комитет бе Октомврийка Дончева - главен директор „Международна дейност“ в ЦКС. С оглед осигуряване на приемственост и продължаване на дейността в Световния тематичен комитет за равенство на половете, Съюзът номинира зам.-председателя на ЦКС Ваня Боюклиева. След проведените избори с тайно гласуване, бе избран нов Изпълнителен комитет на комитета в следния състав:

  • Мария Еугения Перес Зея - председател на Кооперацията за финансови и социални услуги (COMEVA), Колумбия
  • Масако Шимбо - член на Борда на Японския съюз на потребителните кооперации (JCCU)
  • Мариана Саарикоски - директор „Кооперативна политика“, Финландски съюз на потребителните кооперации (SOK)
  • Ваня Боюклиева - заместник председател на ЦКС, България
  • Рут Фицджон - директор на Борда на Кооперация Мидкаунтис, Великобритания
  • Ксиомара Нунез де Сеспедес - Кoоперативна организация за всестранни услуги (COOPROENF), Доминиканска република
  • Милена Рюдавец - вицепрезидент на Испанската конфедерация на кооперациите (COCETA)

Представителството на ЦКС в органа за управление на Световния тематичен комитет за равенство на половете е признание за ролята на жените в дейността на потребителните кооперации в България и оценка за българския кооперативен модел и постигнатите резултати в тази насока.

Данните за последните 6 години показват следните устойчиви тенденции по отношение участието на жените в дейността и управлението на кооперативните организации в системата на ЦКС:

  • почти 50 процента от общия брой член-кооператори са жени, като относителният им дял нараства с 4 процентни пункта в периода 2010-2015 г.;
  • паралелно с нарастващия относителен дял на жените член-кооператори, нараства и тяхното участие в органите за управление на кооперативните организации, като в края на 2015 г. те са вече над 50 процента;
  • близо 70 процента от заетите в кооперативните организации са жени.

Общото заключение от проведеното от МКА и МОТ проучване е, че кооперативният бизнес модел е идеална платформа за премахване на бариерите и неравенството в света и е модел, който дава възможност на жените да имат достъп до демократично управление и участие в органите за вземане на решения, до пазари и технологии, както и да ги предпази от несправедливостта на настоящия доминиращ модел на развитие.

Необходимостта от все повече и по-добре квалифицирани професионалисти налага по-пълноценно използване на предприемаческия потенциал, който е присъщ на жените.

Светът, който днес се намира в постоянно движение, и стремежът към дългосрочно задържане на постигнатия успех, изискват адекватна реакция и бърза адаптация към променящите се реалности – качества, които обикновено се асоциират с мъжете. През последните години, обаче, все повече дами успяват да се утвърдят като лидери в тази среда, налагайки нов стил на управление и предефинирайки ролята на половете в бизнеса, политиката, медиите, науката, културата, обществото и кооперациите във всички региони на света.

 

Главна дирекция „Международна дейност“, ЦКС