• Начало /
  • Новини /
  • ПК “Единство” Разград отстоява пазарните си позиции и работи в интерес на хората

ПК “Единство” Разград отстоява пазарните си позиции и работи в интерес на хората

Публикувано на 30.11.2016

ПК “Единство” Разград отстоява пазарните си позиции и работи в интерес на хората

Данни за ПК “Единство” Разград

  • ПК “Единство” членува в КС Русе
  • Броят на заети в кооперацията е 27 души
  • Член-кооператорите са 415 души, от които 56 са до 35-годишна възраст
  • Основните стопански дейности са търговия на дребно и изкупуване
  • Кооперацията стопанисва 6 търговски обекта, от които 2 са от Национална търговска верига КООП
  • ПК “Единство” обслужва 9 населени места

Според отчетените резултати към декември 2015 година РПК “Единство” е на деветнадесето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Любомир РАЙЧЕВ, председател на кооперацията 

„Работим в трудна пазарна среда. Самият факт, че нашите кооперативни магазини са изнесени изцяло в селата край големя град – говори сам по себе си. Преценено е, че няма защо да хвърляме

напразни усилия и да се борим  както с нелоялна конкуренция, така и с други излишни затруднения и така нашата кооперация прие подхода да заработи в селата край Разград. Там също има конкуренция, там също пазарната среда е сложна, но хората ни имат доверие, което сме спечелили с честна работа и те са убедени, че работим в техен интерес. В селата са и нашите член-кооператори, които са опората ни и заради които са всичките ни усилия.

Фактът, че хората увеличават дяловото си участие в кооперацията нееднозначно говори за доверието им и за надеждите им за бъдещето. Ние от своя страна не пестим усилията си да отговорим на това доверие.“

Такова твърдение веднага изисква да бъде подкрепено с цифри. А в разградската кооперация такива цифри има предостатъчно. Миналата година кооперацията завършва с печалба. Стокооборотът в сравнение с предходната година е увеличен с над седем процента.

Особено показателни са две цифри, пряко свързани с хората. Чувствително за една година е увеличено дяловото участие на хората – това говори за доверието им в кооперацията и за вярата им в бъдещето й. Постоянно се увеличава броят на член-кооператорите. Все още процентът на младите в кооперациите не е висок, но ръководството на кооперацията работи в посока привличане на все повече млади хора.

В момента предстои приемането на петима нови член-кооператори в младежка възраст. Лавинообразно нараства и броят на хората, които желаят да използват потребителски карти.

Конкретни подходи

Кооперативни магазини има в шест от селата. Два от тези магазини са включени в търговската верига КООП. Отделени са средства да продължи модернизацията на магазинната мрежа и по естествен път още магазини ще бъдат включени във веригата.

Как е организирана и как функционира кооперативната търговия говори фактът, че обращаемостта на стоките се осъществява само за дванадесет дни, като в село Стражец обращаемостта на стоките е сведена до осем дни. Общата стокова наличност е увеличена  със седем процента.

Всичко това показва, че магазините предлагат все повече и все по-разнообразни стоки, а хората със свята подкрепа реализират тези стоки за кратки срокове.

В резултат на големия стокооборот е постигнат ръст от седем процента, като разходите в търговската дейност са намалени с три процента.

Тук очевидно си струва да се подчертае ролята на хората, пряко ангажирани с търговския процес. В официалните документи на кооперацията е отбелязано, че деветдесет процента от успешната работа се дължи пряко на търговските работници. В тази кооперация на търговския работник е предоставена решаваща роля. От него тръгват заявките, от него зависи дали магазинът ще работи ритмично, от него зависи утвърдената практика някои стоки, свързани с определени празници да се доставят предварително. ПК “Единство” работи основно със стоки по линия на Единния кооперативен пазар, стоките се доставят директно до магазините, като със собствен превоз кооперацията всекидневно доставя млечни и месни  продукти, за да са гарантирано пресни.

Търговските служители поемат и отговорната задача по ценообразуването, тъй като те най-добре познават местния пазар, а заплатите им са обвързани със стокооборота. Фактът, че стоките се обръщат за максимално кратко време  говори, че става дума за професионалисти в работата си.

Конкретни проекти, върху които се работи

В момента в двата най-добри кооперативни магазини в селата Гецово и Мортагоново се въвежда единна търговска информационна система. Всеки кооперативен обект си има конкретна програма и параметри, по които работи. Всеки обект си има своята специфика, съобразена със спецификата на съответното място и пазарната среда. Цените на стоките също са съобразени с тази специфика.

Въвеждането на единната търговска информационна система ще динамизира търговския процес и ще отговори още по0навременно и пълноценно на потребителските търсения.

В управлението на кооперацията се извършва подготовка в село Стражец да се реализира пилотен проект, където ще се експериментират съвременни методи на търговия като франчайзинг, нови договори за дистрибуция и др.

Намерена ниша в селскостопанското производство

ПК “Единство” реализира добри проходи, благодарение на производството и сполучливата реализация на етерично-маслената култура “резене” Кооперацията е намерила своето място по веригата производство – реализация и го отстоява с  точност и отговорност.

Кооперацията осигурява семената за посев на тази култура. Те са гарантирани като качество и надеждност за високи добиви, благодарение на установените контакт с реномирани фирми.

А хората, които са преки производители, са доволни от партньорството с кооперацията.

Работи се на базата на сключени договори, които гарантират както производството, така и реализацията на произведената продукция.

Така като се работи прецизно и отговорно – всички са доволни. Чуждестранните партньори  по няколко пъти в годината идват на терен, за да се убедят, че се работи по предложените технологии и се спазват всички изисквания. Само при това положение е сигурна и реализацията. По този начин кооперацията набира опит как се работи по стандартите на по-развитите европейски страни и прилага този опит в пряката си търговска дейност – като организация на работа, като най-рационално използване на средствата, като модернизиране на труда.

Така пред хората кооперацията може отговорно да заяви, че въпреки  конкурентната пазарна среда тя запазва финансовата си автономност и стабилност.

Точно в това са убедени четиристотин и петнадесетте член-кооператори, чийто брой постоянно нараства.