• Начало /
  • Новини /
  • ОКС Благоевград инвестира в кооперативния бизнес

ОКС Благоевград инвестира в кооперативния бизнес

Публикувано на 20.01.2017

ОКС Благоевград инвестира в кооперативния бизнес

Владко Бангеев, председател на ОКС Благоевград 

„Кооперативните организации винаги са били социално ангажирани и са развивали бизнеса си в полза както на своите членове, така и на обществото като цяло. От своя страна, ръководството на ОКС Благоевград се стреми към модернизация и въвеждане на иновации в областта на търговията и промишлеността, които през последните години допринесоха за икономическата стабилност и повишаване на конкурентноспособността на Съюза. Доказателството за това, че  промишлеността е развиваща се и приоритетна дейност,  е  високото отличие, което получи РПК „Пирин“ гр. Сандански с председател Илия Щърбев, а именно почетна грамота за кооперация с най-успешно и устойчиво развиващо се хлебопроизводство в системата на ЦКС за 2016 година.“

История и настояще

Кооперативното движение в Благоевградски окръг, започва да се развива след 1944 година, когато се учредяват и първите кооперации, като постепенно техният брой се увеличава и те набират все повече популярност. Потребителните кооперации от благоевградски регион започват да обслужват голяма част от населението. През 1948 година в бившия Благоевградски окръг, вече има над 110 кооперации, в които членуват 23 942 души. През 1949 година, започва процес на окрупняване на кооперациите и броят им намалява, в следствие на което възниква необходимостта от единна кооперативна политика, което налага изграждането на Районни кооперативни съюзи. Такива се учредяват в Горна Джумая /Благоевград/, в Неврокоп /Гоце Делчев/, в Свети Врач /Сандански/, в Разлог и Петрич. Постепенно в тях се обединяват всички кооперации в окръга.

От 01.10.1954 г. като обединител на кооперативното движение в Благоевградски окръг, започва да функционира Окръжен кооперативен съюз, с предмет на дейност търговия на едро, обществено хранене и изкупуване на селскостопанска продукция. Съюзът обхваща и направлява потребителните кооперации в тогавашния Благоевградски окръг. Преминава през няколко форми на управление, като въз основа на административното деление в страната през 1958-1959 година Районните кооперативни съюзи, прекратяват дейността си, за да може през 1970 година да се възобнови отново като Окръжен кооперативен съюз, който обединява само потребителните кооперации.  През 1987 година се преобразува в Областен кооперативен съюз гр. Благоевград, който тогава обединява 17 районни потребителни кооперации. Към днешна дата в съюза членуват 24 потребителни кооперации, развиващи различни дейности.

В изпълнение на своите съюзни функции ОКС Благоевград подпомага инвестиционната политика на кооперациите с цел реконструкция и модернизация на търговските обекти за включване в националната търговска верига КООП, както и модернизиране и разширяване на обектите в промишлеността. Работещите специалисти в съюза съдействат на кооперациите в подготовката на документи във връзка с получаване на средства от фонд  „Инвестиции“ към ЦКС, а ОКС става техен гарант. Сред приоритетните съюзни функции е и активната работа за разширяване на социалната база на кооперациите, увеличаване на дяловия капитал и запазване на кооперативните ценности.

През изминалата 2016 година ОКС Благоевград, продължи да изпълнява целите, заложени в Стратегията за развитие на кооперативните организации от системата на ЦКС, а именно постигане на устойчиво развитие на членуващите в съюза потребителни кооперации, възстановяване на икономическия растеж и приобщаване на все повече млади хора към кооперативната система.

През последните години се работи все по-активно за създаване на висок имидж на кооперациите и изграждане на добри партньорски взаимоотношения и сътрудничество с областната администрация, общините и кметствата.

Съюзът в цифри

Броят на заетите в съюза и кооперациите, членуващи в него е 473 души,  като 217 от тях са наетите пряко в дейността търговия на дребно. Броят на заетите млади хора до 35 години е 53 души, или 11% от всички работещи.  Продължава тенденцията за наемане на млади, образовани и квалифицирани кадри. Жените в структурата на заетите преобладават, като техният брой е 260.

Броят на член-кооператорите е близо 7 000 души, като през последните години продължава тенденцията за намаляване на техния брой. Причините за това са всеизвестни – застаряването на населението, високият процент на безработицата в някои от населените места на областта /Белица, Якоруда и селищата от Гоцеделчевския регион/, което принуждава населението да мигрира към по-големите градове и извън страната. Към момента член-кооператорите до 35 години, представляват 7% от общия брой. Ръководствата на съюза и кооперациите полагат усилия за привличане на нови член-кооператори чрез популяризиране ползите от членството в кооперативни организации.

Дейности и постигнати резултати

Търговията заема основно място сред дейностите, осъществявани от съюза. ОКС Благоевград разполага с три склада за търговия на едро, които се зареждат със стоки по линия на Националния единен кооперативен пазар (НЕКП) и стоки с марката КООП. Тези стоки се доставят до търговските обекти на кооперациите чрез директни доставки от отдел Търговия към ОКС Благоевград. Към деветмесечието на 2016 г. приходите, реализирани от тази дейност са около 75 % от общите стопански приходи на съюза и кооперациите към него.

През последните години реконструкцията и модернизацията на търговските обекти е приоритет в работата на съюза и кооперациите. Реализираният стокооборот във всички търговски обекти е увеличен близо два пъти след обновяването им, а в някои дори и повече, което е в резултат на приветливата обстановка на магазините и доброто обслужване.

Кооперациите, членуващи в ОКС Благоевград обслужват общо 209 населени места в област Благоевград, чрез 193 търговски обекта. Към 2016 г. търговските обекти включени в Търговска верига КООП са общо 23 за ОКС Благоевград, като дванадесет от тях се стопанисват от ПК Струмешница, гр. Петрич.  В деветнадесет от обектите има внедрена търговска информационна система, а в четири търговски обекта се реализира и програмата за лоялни клиенти, чрез използването на потребителски карти.

В Плана за 2017 година е заложено откриването на няколко магазина от търговска верига КООП. Предстои работа по въвеждането на ТИС  в останалите обекти, преминаването към ЕТИС на някои от магазините и реализирането на програмата за лоялни клиенти, чрез предоставянето на повече потребителски карти.

Развитие на кооперативна промишленост

Основният дял в промишлената дейност на ОКС Благоевград и кооперациите, заема производството на хляб, тестени и сладкарски изделия. „Независимо от трудните икономически условия през 2016 година, успяхме да запазим нивото на приходите от тази дейност и очакванията са в края на годината дейността да отчете положителен финансов резултат.  През изминалата година продължи работата по разширяване на асортиментната структура, внедриха се нови методи за контрол, касаещи качеството на продукцията и ефективното й производство. Произвежданият хляб, предлаган в кооперативните търговски обекти е с добро качество и конкурентни цени. Хлябът продължава да е най-търсеният заради това, че е произведен при спазване на всички технологични изисквания и потребителите са сигурни в неговото качество.“, споделя господин Бангеев, председател на ОКС Благоевград.

Рентабилността се подобрява в следствие оптимизиране на разходите, което е резултат от реконструкцията и модернизацията на производството. Произвежданите промишлени продукти се търсят и реализират, както в съседни кооперативни организации, така и в търговски обекти извън кооперативната системата.

Изкупуването заема трето място сред дейностите, от които ОКС Благоевград реализира приходи и се осъществява от две потребителни кооперации.

Инициативи и социална отговорност

През изминалата 2016 година ОКС Благоевград се включи в благотворителната инициатива, организирана от Централния кооперативен съюз „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят сега“ за поръчка на рекламни материали за 2017 година. Заделените средства от тази кампания бяха използване за закупуването на хранителни продукти с марката КООП, които ЦКС предостави на SOS Детски селища България.

С навременното заплащане на членски внос към ЦКС, Съюзът се включи и в благотворителната инициатива за пострадалите в с. Хитрино в края на 2016 година.

Традиционно и тази година ОКС Благоевград ще участва в инициативата „КООП – Заедно на пазар“, в която участват член-кооператори и притежатели на потребителска карта КООП, които през годината са реализирали покупки в магазините от търговска верига КООП.

ОКС Благоевград и 4 потребителни кооперации се регистрираха за използването на утвърдената от Международния кооперативен алианс глобална марка COOP, с което се демонстрира кооперативна принадлежност.

През 2017 година съюзът и част от членуващите в него кооперации, ще изготвят проекти, с които ще кандидатстват за европейско финансиране по линия на оперативните програми на ЕС.

Инвестиционни намерения

През 2016 година, реализираните инвестиции за съюза като цяло са в областта на търговията на дребно основно със собствени средства, с които са реконструирани и модернизирани редица търговски обекти.

Бъдещи приоритети

Приоритетите на Съюза през 2017 година ще бъдат продължаване на разширяването на обектите от търговска верига КООП и разширяване на предлаганите стоки с марката КООП. Ще продължи внедряването на ТИС в търговските обекти и реализирането на програмата за лоялни клиенти. Също така през 2017 година, съюзът ще полага усилия и ще инвестира в текущо обучение на работещите в системата кооперативни кадри.

През настоящата 2017 и последващата 2018 година ОКС Благоевград и около 10% от членуващите в него кооперации, ще работят по разчети за увеличаване на стопанската дейност чрез внедряване на нови производствени мощности /производство на хляб и закуски на място, производство на захарни изделия, производство на промишлени стоки/. Голяма част от разчетите са приети от управителните съвети на кооперациите, като в момента се търсят източници на допълнително финансиране, освен собствените финансови средства.