• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Подкрепа” с.Тополово гради доверието в кооперативната търговия

РПК „Подкрепа” с.Тополово гради доверието в кооперативната търговия

Публикувано на 22.02.2017

РПК  „Подкрепа”  с.Тополово гради доверието в кооперативната търговия

Кратка визитка на РПК „Подкрепа” с.Тополово

  • РПК „Подкрепа” членува в РКС Пловдив
  • Броят на заетите в кооперацията е 39 души
  • Член-кооператорите са 610 души, от които 94 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 12 търговски обект, от които 9 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 10 населени места.

Според отчетените резултати за деветмесечието на 2016 година, РПК „Подкрепа” е на пето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на ЦКС

Петринка Славчева, председател на кооперацията

 „Изминалата 2016 г. е поредната успешна за кооперацията година, независимо от трудностите, през които преминахме. Доказахме, че кооперативният бизнес модел е гъвкав и устойчив, дори в условия на криза. В потвърждение на това са ръстът в реализираните приходи, откритите нови работни места и направените инвестиции.

Тези резултати постигнахме благодарение на всеотдайния и упорит труд на работещите в кооперацията, на нашите член-кооператори и редовните ни клиенти от обслужваните селища, както и на съвместната ни работа със специалистите от РКС Пловдив. Дейността ни изцяло е насочена в полза на член-кооператорите и населението в нашия район – за задоволяване на техните потребности, като се стремим да направим живота им по-добър. Пожелавам на всички много здраве, успешна 2017 г. и да продължаваме да бъдем заедно.“

Дейности  и постигнати резултати

Дейността търговия на дребно формира 97% от приходите и е основна за кооперацията. Селищата, които обслужва кооперацията са разположени в полите на Родопите и високо в планината. В шест от селищата в „балканския район” населението е под 50 човека, като основно са възрастни хора с ограничен достъп до стоки от първа необходимост. Два пъти седмично автомобил на кооперацията посещава тези селища и доставя хляб, хранителни продукти, лекарства и вестници, необходими за хората в малките населени места. „Държавата ни се „освободи” от ангажимента към населението в малките и труднодостъпни населени места. Като „компенсация” са загубите, които кооперацията понася. Надеждата, с която продължаваме да работим е, че ще съумеем да намерим добро решение, с което ще се подпомогне дейността на всички кооперации, работещи при такива условия.“, споделя госпожа Славчева.

Трудностите не са причина кооперацията да ограничава своята дейност, а напротив - ръководството и колектива се мобилизират и амбицират за постигане на по-добри резултати. Вниманието в момента е насочено към селищата от „полския район”, където в резултат на трудолюбието, упоритостта и професионализма на работещите, кооперацията бележи ръст в приходите от дейността в размер на 8.5 % спрямо 2015 г.

Колективът на кооперацията споделя, че се чувства част от голямото кооперативно семейство и все повече осъзнава, че девизът „Всички заедно можем повече” е актуален и приложим.

 Кооперативната търговия

Кооперацията успешно популяризира и налага на пазара стоките с марка „КООП”. Клиентите се убеждават, че получават качествени стоки на достъпни цени. В кооперацията се е изградила успешна ценова политика, насочена към потребителите. Предлагат се и много стоки на промоция, които да привличат вниманието на потребителите. Договарят се допълнителни преференциални условия с доставчиците. Интересът на клиентите се поддържа с много томболи, организирани от РКС Пловдив по повод на празниците Великден и Коледа. През изминалата 2016 година РПК „Подкрепа“ с. Тополово участва в инициативата „КООП – заедно на пазар” с най-голям брой участници. За радост, голям брой член-кооператори и клиенти получиха награди от инициативата, което ще ги стимулира да продължават да участват.

За ползите от членството в кооперацията

В традиция се е превърнало член-кооператорите да получават потребителски дивидент за празниците Великден и Коледа. Всички реализирани инициативи от страна на кооперацията водят до увеличаване доверието на потребителите към кооперацията, в следствие на което се увеличават и желаещите да станат член-кооператори. През изминалата 2016 година има приети 52 член-кооператори.  „Само преди седем години, когато бе сменено ръководството на кооперацията, членският състав беше 265 човека, докато днес член-кооператорите сме 610 души“, споделя госпожа Славчева.  

Инвестиции в дейността

През последните две години кооперацията продължи да инвестира в развитието на дейността търговия на дребно. Закупен е лекотоварен автомобил, необходим за снабдяването на търговските обекти. Извършена е реконструкция в един от обектите от търговска верига КООП, регулярно се подменят и остарели технически съоръжения.

Кооперацията получи възможност за участие в проект „Нова възможност за младежка заетост” от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това е дало шанс на четири млади момичета да усвоят професията „продавач-консултант”, като след приключване на проекта, три от участниците са станали част от колектива на кооперацията.     

Социална ангажираност

По своята същност кооперацията е социална организация. РПК „Подкрепа” не прави изключение. Кооперацията подпомага с дарения дейността на читалищата на територията на обслужваните насели места, подпомага и кметствата при организиране на селищните им празници, прави дарения за ремонти на храмове и клуб на пенсионера.

Кооперацията активно се включва в организирането на тържества по случай Ден на детето и Първия учебен ден, а в традиция се е превърнало за Коледа децата от ЦДГ „Щастливо детство” и  ОУ „Паисий Хилендарски” да отправят своя поздрав към кооперацията.

Приоритети за развитие на РПК „Подкрепа”  през 2017 година 

  • Ръст от  5% на стокооборота в дейността търговия на дребно
  • Разширяване на социалната база с прием на поне 40 нови членове на кооперацията
  • Инвестиции в обучение на персонала, което е залог за по-добри резултати
  • Утвърждаване на инвестиционна програма, насочена към модернизиране на материалната база и изграждане на детски център.