• Начало /
  • Новини /
  • На фокус: устойчивото организационно развитие на кооперациите, кооперативните съюзи и Централния кооперативен съюз

На фокус: устойчивото организационно развитие на кооперациите, кооперативните съюзи и Централния кооперативен съюз

Публикувано на 09.03.2017

На фокус: устойчивото организационно развитие на кооперациите, кооперативните съюзи и Централния кооперативен съюз

Акцентът на първото за годината заседание на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз, което се проведе на 23.02.2017 г., бе постигането на устойчиво организационно развитие за кооперативните организации. Домакин на заседанието бе Кооперативен съюз гр. Пазарджик, като освен членовете на Управителния съвет, участие в него взеха и членовете на Контролния съвет на ЦКС.

В продължение на наложилата се през изминалата 2016 г. добра кооперативна практика, участниците в заседанието имаха възможност да посетят 11 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации, членуващи в КС Пазарджик и КС Пловдив – два от кооперативните съюзи от Южен централен район.

По традиция заседанието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов, който благодари на КС Пазарджик за добрата организация на домакинството, след което премина към точките от дневния ред.

След разглеждането на точка първа, касаеща изпълнението на решенията на УС на ЦКС, председателите на КС Пазарджик и КС Пловдив представиха актуалното състояние, проблемите и перспективите за устойчиво развитие на членуващите в тях кооперативни организации. Останалите 3 съюза от район Южен централен – КС Кърджали, КС Смолян и КС Хасково, бяха представени през 2016 г. На това заседание председателите им запознаха присъстващите с изпълнението на взетите тогава решения и поетите конкретни ангажименти, както и с развитието на ръководените от тях кооперативни организации през втората половина на годината. (Виж карето).

Дневният ред на заседанието продължи с представения от зам.-председателя на ЦКС Ваня Бoюклиева анализ на тенденциите, проблемите и решенията в областта на организационното развитие. Като основни резерви в това направление г-жа Боюклиева посочи активизиране на политиката по отношение приема на нови членове и мотивиране на заетите в кооперативните организации да станат член-кооператори; промяна на политиката по отношение на младите член-кооператори и тяхното включване в органите за управление и контрол на кооперативните организации; по-ефективно използване на възможностите за прием на нови членове чрез обектите от търговска верига КООП. За реализиране на тези резерви бяха предложени конкретни решения, които бяха приети единодушно от участниците в заседанието. Най-важните от тях са:

  • приключване процеса на регистрация и актулизиране на информацията в Статистическата информационна система на ЦКС;
  • провеждане на разговори с малките кооперации (до 100 човека) и с тези, които не са приемали нови членове през последните три години, с цел активизиране политиката им в това направление;
  • оценка на резервите относно приема на член-кооператори чрез обектите от търговска верига КООП;
  • отправяне на мотивирано предложение до заетите в кооперативните организации за членство в кооперация по техен избор.

Следващата точка от дневния ред, представена също от Ваня Боюклиева, беше пряко продължение на въпроса за организационното развитие и търсенето на подходящи инструменти за неговото реализиране. Такъв инструмент е Законът за кооперациите (ЗК). Г-жа Боюклиева изтъкна, че променената икономическа и политическа среда налагат инициирането на промени в действащия Закон за кооперациите и очерта основните насоки за промяна на кооперативното законодателство. Предложенията за изменение и допълнение на ЗК бяха разделени в пет основни групи въпроси, касаещи правата и задълженията на членовете, процедурите по свикване и провеждане на общите събрания, ръководните и контролни органи, вноските на членовете и преустройството на кооперативните организации. Членовете на Управителния съвет взеха решение кооперативните съюзи и членуващите в тях кооперации да изпратят  своите становища, мнения и предложения в Централния кооперативен съюз и на тяхна база да бъде изготвено предложение за изменение и допълнение на Закона за кооперациите.

Участниците в заседанието продължиха своята работа с обсъждане на предложение за изменение на критериите за комплексно класиране на кооперациите и кооперативните съюзи, представено от зам.-председателя на ЦКС Веска Димитрова. Г-жа Димитрoва подчерта, че основна причина за предлаганите промени в критериите за оценка са стремежът за
по-обективно отчитане дейността на кооперативните организации и на техния принос за реализиране на общата кооперативна политика. Тя сподели пред присъстващите, че предложените промени могат да бъдат обобщени в две основни направления: първото - промени, свързани с оценката на прилаганата обща политика и второто направление – промени свързани с показателите, отчитащи приходите от стопанска дейност.

Заседанието на Управителния съвет на ЦКС продължи своята работа с разглеждане на действащите правила за провеждане на инициативата „КООП – Заедно на пазар” и приемане на наградния фонд за 2017 г., информация за преференциалните условия за почивка на член-кооператори и притежатели на клиентска карта КООП в хотелските комплекси на ЦКС през 2017 г., както и приемане на други решения, касаещи оперативната дейност на Съюза и неговите търговски дружества.

По реда на техните изказвания със свои становища  по повдигнатите въпроси взеха участие Валентин Димов – председател на ГКС София, Герги Начев – председател на РПК „Еледжик” с. Лесичово, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Пенка Пеева - председател на РКС Русе, Снежана Лазарова – председател на ОКС София, Христо Христов – председател на ПК „Солидарност-1918” гр. Севлиево.

Кооперативни организации от Южен централен район:

      КС Пазарджик, КС Пловдив, КС Кърджали, КС Смолян и КС Хасково, заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 29% от член-кооператорите в системата на ЦКС (123 941 бр.)
  • 19% от общия дялов капитал (19 682 хил. лв.)
  • 19% от заетите (6 810 бр.)
  • 33% от търговските обекти на верига КООП (741 бр.)
  • 22% от стопанските приходи на кооперативната система.

Александър Шишковпредседател на КС гр. Пазарджик:

„Проблемите пред кооперативните организации от КС Пазарджик, са идентични с тези на кооперациите от останалата част на страната. Макар през изминалата 2016 г. да успяхме да изпълним целите и плана, който имахме, началото на 2017 г. за нас е трудно. Основен приоритет в нашата работа, който ще спомогне за преодоляване на това трудно начало, е провеждането на повече срещи с председателите на кооперации, членове на съюза, на които заедно да потърсим верните решения. Друга основна цел пред нас е внедряването на търговски информационни системи в обектите от търговска верига КООП на територията на съюза.“

Лазар Филчев, председател на КС гр. Пловдив:

„Пред кооперативните организации от КС Пловдив стоят много трудности, проблеми и задачи, включително и задачата да се справим с конкурентните стопански субекти. По отношение на организационното състояние на съюза, трябва да положим всички усилия, за да съхраним социалната база на нашите кооперации и да не позволяваме спад в броя на член-кооператорите. В това направление трябва да се преборим със слабата заинтересованост както на някои от нашите членове, така и на част от председателите на кооперации. За да бъдем устойчиви в организационно отношение, трябва да разширим дейността си и да бъдем по-атрактивни сред обслужваното население. Ние ежедневно се сблъскваме с трудностите, пред които са изправени кооперативните организации от цялата страна. И при нас са малко кооперациите, които приемат член-кооператори, и тези, които реализират високи обеми от стопански дейности. Въпреки това аз съм оптимист, че заедно ще успеем.“

Георги Стоянов, председател на КС гр. Кърджали:

„Устойчивото развитие на нашите кооперации е в пряка зависимост от спецификата на региона, в който осъществяваме своята дейност. През втората половина на 2016 г. положихме много усилия и до голяма степен успяхме да изпълним поставените задачи и ангажиментите, които поехме по време на срещата на председателите на водещи кооперации от съюза с председателя на ЦКС Петър Стефанов. Мога да кажа, че тя имаше положителен ефект върху нашата работа и днес резултатите от тази среща са налице. “ 

Красимир Буков, председател на КС гр. Смолян:

„За съжаление някои от показателите на кооперативните организации от КС Смолян през втората половина на 2016 г. показват изменение в неблагоприятна светлина. Две от големите кооперации от състава на съюза, които през годините са реализирали високи обеми от стопанска дейност и са имали сериозен принос за нашето стопанско развитие, днес са изправени пред сериозни затруднения. Все пак, имаме и своите успехи. През втората половина на 2016 г. с много усилия, с много настойчивост и последователни действия успяхме да увеличим 4 пъти оборота по линия на Единния кооперативен пазар (ЕКП).

Живко Йончев, председател на КС гр. Хасково:

„Работим активно за изпълнение на поставените цели, както по отношение на стопанското развитие, така и в организационен план. Както и другите колеги, така и ние срещаме проблеми с увеличаване броя на член-кооператорите, но ще направим всичко възможно да запазим броя на нашите членове. За съжаление, тревожно е състоянието на някои от кооперациите в съюза, което неминуемо ще има негативно влияние върху нашите показатели. И за кооперативните организации от КС Хасково началото на 2017 г. е трудно, но вярвам, че през останалите месеци ще успеем да наваксаме допуснатото изоставане“.


Дирекция „Кооперативна политика и Европейски проекти“, ЦКС