• Начало /
  • Новини /
  • КООПЕРАТИВНАТА ТЪРГОВИЯ - анализ, резултати и краткосрочни цели

КООПЕРАТИВНАТА ТЪРГОВИЯ - анализ, резултати и краткосрочни цели

Публикувано на 31.03.2017

КООПЕРАТИВНАТА ТЪРГОВИЯ -  анализ, резултати и краткосрочни цели

 

Това бяха основните акценти на второто за годината заседание на Управителния съвет на ЦКС, което се проведе на 23 март 2017 г. Домакин на заседанието беше Кооперативен съюз гр. Шумен. Освен членовете на Управителния съвет участие в него взеха членовете на Контролния съвет и председателите на КС Добрич и КС Търговище.

В продължение на наложилата се през 2016 г. добра кооперативна практика, участниците в заседанието имаха възможност да посетят и да се запознаят с работата на 7 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации от КС Варна и КС Шумен.

По традиция заседанието бе открито от председателя на Съюза Петър Стефанов, който благодари на КС Шумен за добрата организация и домакинството.

След разглеждане на традиционната първа точка от дневния ред, касаеща изпълнението на решенията на УС на ЦКС, участниците в заседанието се запознаха с развитието на четирите кооперативни съюза от Североизточен район на планиране – КС Шумен, КС Варна, КС Добрич и КС Търговище. Техните председатели запознаха присъстващите с развитието и основните проблеми пред ръководените от тях съюзи през последната година. (Виж карето).

Заседанието на УС на ЦКС продължи с обсъждане на анализа на резултатите и краткосрочните цели в областта на кооперативната търговия, който бе представен от директора на гл. дирекция „Търговия“ на ЦКС Бойка Добрева.

Г-жа Добрева запозна присъстващите с развитието на кооперативната търговска дейност в периода 2003-2016 г., заложеният в концепцията за преструктуриране на дейността икономически ефект и реално отчетените към края на 2016 г. резултати. Тя очерта основните причини за неизпълнението на част от заложените цели и задачи, които условно могат да бъдат разделени на външни и вътрешни.

Сред външните причини, бяха отчетени: влиянието на сивата икономика в страната; урбанизацията на населението и не на последно място задълбочаващата се демографска криза, изразяваща се в обезлюдяване на обслужваните райони и застаряване на населението.

Като основни вътрешни фактори, бяха посочени: ниският процент на въведените търговски информационни системи (ТИС), клиентски карти и програми за лоялни клиенти, което възпрепятства и изграждането на единната търговска информационна система (ЕТИС); липсата на единен механизъм за координация и управление на търговска верига КООП; липса на обособени и добре функциониращи регионални центрове за дистрибуция на стоки в определени региони на страната; недостатъчно участие в Единния кооперативен пазар (ЕКП) и неизпълнение на заложените планови показатели за доставки на стоки по линия на Националния единен кооперативен пазар (НЕКП).

В пряка връзка с очертаните външни и вътрешни фактори, бяха предложените насоки за развитие и краткосрочни цели в областта на кооперативната търговска дейност. Г-жа Добрева изтъкна, че кооперативната търговия може да се развива само при наличието на силен НЕКП с национална дистрибуция на стоки, което от своя страна ще спомогне за постигане на основната цел – постигане на по-добри търговски условия и съответно повишаване ефективността на дейността. Основните приоритети за реализиране на тази цел са:

  • Установяване на механизъм за координация и управление на търговска верига КООП.
  • Повишаване ефективността и рентабилността на доставките. Обхващане на доставките до търговски обекти в районите на които не функционират регионални складове за търговия.
  • Определяне на минимален годишен оборот от преки доставки по НЕКП или обхват на 5% от продажбите  в търговията на дребно.

Очаквано, темата за развитието на Търговска верига КООП и националния единен кооперативен пазар предизвика оживен дебат, в който присъстващите членове на управителния съвет представиха печелившите решения на своите кооперативни организации и проблемите, които предстои да бъдат решавани в бъдеще. По реда на изказванията в дискусията взеха участие Георги Начев – председател на РПК „Еледжик“ с. Лесичово, Пенка Пеева – председател на РКС Русе, Байко Баев – председател на КС Ловеч, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Бялка Касабова – председател на РКС Стара Загора, Добринка Аджемлерска – председател на КС Варна, Снежана Лазарова – председател на ОКС София, Георги Теленчев – председател на РПК гр. Чирпан, Васил Буковски – председател на РКС Бургас и Валентин Димов – председател на ГКС София.

По следващата точка от дневния ред директорът на гл. дирекция „Финансов контрол“ Емилия Софрониева представи отчет за работата на дирекцията през 2016 г. и анализ на причините за увеличаване на допуснатите вреди от липси. Г-жа Софрониева подчерта, че през годината са извършени 185 пълни и тематични финансови ревизии, които дават основание да се направят следните изводи:

  • установените вреди зависят изцяло от състоянието, финансовата дисциплина и създадената организация на вътрешния оперативен контрол в кооперативните организации;
  • констатираните противоправно причинени вреди се дължат преди всичко на непредприети мерки и бездействие на органите за управление на отделни кооперации за защита на финансовите и имуществени интереси на член-кооператорите.

Членовете на УС на ЦКС продължиха своята работа с разглеждане на отчета за разходване на средствата от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции“, представен от зам.-председателя Веска Димитрова, и приемане на годишния финансов отчет на Централния кооперативен съюз и доклада на регистрирания одитор, представен от главния счетоводител на Съюза Лилия Венева.

Управителният съвет взе и редица решения касаещи оперативната дейност на ЦКС и неговите търговски дружества.

Изпълнение на целите в областта на организационното развитие и кооперативната търговия в региона на КС Шумен

Това беше основната тема на работната среща на председателите на устойчиво развиващите се кооперации от КС Шумен с председателя на съюза Светла Анастасова и председателя на ЦКС д.ик.н. Петър Стефанов, която беше проведената преди началото на заседанието на УС на ЦКС. В нея взеха участие и председателят на Контролния съвет на ЦКС Виден Виденов и директорът на гл. дирекция „Търговия“ на ЦКС Бойка Добрева.

Председатели на кооперации от КС Шумен, които взеха участие в работната среща (по азбучен ред на имената):

  • Божанка Маринова, председател на РПК „Съгласие“ гр. Каспичан
  • Грета Петрова, председател на ПК „Подкрепа“ с. Мадара
  • Деян Железов, председател на ПК „Извора“ с. Веселиново
  • Красен Вълчев, председател на РПК „23 септември“ с. Н. Козлево
  • Красимир Иванов, председател на ПК „Плиска“ гр. Плиска
  • Пламен Петров, председател на РПК „Ново време“ гр. Върбица
  • Радослав Табаков, председател на ОПК „Съединение“ с. Царев брод
  • Халил Али, председател на ПК „Зора“ с. Пет могили

В началото на работната среща, председателят на ЦКС Петър Стефанов връчи на  председателя на КС Шумен Светла Анастасова „Юбилеен знак“ за дългогодишната й работа, приносът й в развитието на кооперативната дейност и по случай нейният личен юбилей.

Срещата бе проведена в изключително конструктивен дух. На нея бе направен анализ на постигнатото до момента, бяха очертани основните проблеми пред кооперативните организации, потърсени резервите и набелязани конкретни мерки за устойчивото им развитие и в бъдеще.

Бяха обсъдени въпросите за организационното развитие на кооперативните организации в региона, увеличаване приема на нови членове и актуализиране на уставите на някои от кооперациите с цел синхронизирането им с общата кооперативна политика.

Основна тема в дискусията бе развитието на кооперативната търговия: постигането на конкурентни цени чрез обединяване на усилията за доставка на стоки на регионално и национално ниво, както и последователната политика за налагане на стоките с марка КООП, които са с добро качество и достъпни цени.

Председателят на ЦКС Петър Стефанов подчерта, че увеличаването на броя на член-кооператорите, привличането на повече млади хора за работа в кооперативната система и осъществяването на ефективна стопанска дейност ще засилят устойчивостта и финансовата независимост на кооперативните организации.

Кооперативни организации от Североизточен район на планиране:

      КС Шумен, КС Варна, КС Добрич и КС Търговище заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 7% от член-кооператорите в системата на ЦКС (123 880 бр.)
  • 7% от общия дялов капитал (19 720 хил. лв.)
  • 10% от заетите (6 828 бр.)
  • 10% от търговските обекти на верига КООП (744 бр.)
  • 9% от стопанските приходи на кооперативната система.

Светла Анастасова, председател на КС гр. Шумен:

„През 2016 г., един от основните приоритети в нашата работа бе постигане на положителен баланс между приетите и напусналите членове. Мога да кажа, че успяхме и от 1 675 член-кооператори в края на 2015 г., към 31.12.2016 г. нашите членове са 1 682 бр. През настоящата година ще работим още по-активно за увеличаване броя на член-кооператорите.  Основна цел пред съюза и членуващите кооперации е реновиране на материалната база, увеличаване броя на обектите за търговия на дребно и участието в единния кооперативен пазар.”

Добринка Аджемлерска, председател на КС гр. Варна:

„Приоритет в работата на ръководните и контролни органи на кооперативните организации от КС Варна е разширяване на социалната база. С общи усилия успяхме да увеличим приема на нови членове в някои кооперации, но голяма част от обслужваните населени места на територията на КС Варна са с малко на брой жители и срещаме редица трудности в това направление. По отношение на кадровата политика, през 2017 г. ще работим активно за привличането млади и образовани кадри в кооперациите и осигуряването на приемственост.“

Марияна Петрова, председател на КС гр. Добрич:

”Основна стопанска дейност на кооперациите от състава на КС Добрич е търговия на дребно. За съжаление през изминалата година отчитаме намаление на приходите от тази дейност. Все повече се задълбочава проблемът с кадровото обезпечаване на стопанисваните търговски обекти, което създава редица трудности и възпрепятства тяхното развитие. Липсата на кадри е един от основните проблеми за нашите кооперации, който не успяваме да решим.”

Йордан Ботунски, председател на КС гр. Търговище:

”През втората половина на 2016 г. показателите, които  характеризират развитието на кооперативните организации от КС Търговище се запазват. Положителен е фактът, че през последните години успяхме да стабилизираме осъществяваните стопански дейности. На този етап усилията ни са насочени към запазването на една от нашите традиционни дейности – ракиеизваряване, и към действията, които трябва да предприемем, за да отговорим на непрекъснато увеличаващите се изисквания за нейното осъществяване, които се превръщат в непосилна задача за нашите кооперации.

Дирекция „Кооперативна политика и Европейски проекти“, ЦКС