• Начало /
  • Новини /
  • Кооперативната търговия се гради с честност, професионализъм и внимание към клиента

Кооперативната търговия се гради с честност, професионализъм и внимание към клиента

Публикувано на 24.04.2017

Кооперативната търговия се гради с честност, професионализъм и внимание към клиента

Кратка визитка на ПК „Наркооп” – Казанлък

„Наркооп” – Казанлък членува в РКС Стара Загора

Броят на заети в кооперацията е 46 души

Член-кооператорите са 695 души, от които 45 са до 35-годишна възраст

Основна стопанска дейност е търговия на дребно

Кооперацията стопанисва пряко 15 търговски обекта, от които 11 са включени в национална търговска верига КООП

Кооперацията обслужва 17 населени места

Мариана Качаунова, председател на ПК ”Наркооп” – Казанлък

„Отчетната 2016 година можем да определим като година на динамични промени в дейността на кооперацията. Година, характеризираща се със засилваща реална конкуренция в търговията на дребно. Годишните отчети пред кооператорите винаги са заемали много важно място в бъдещото стопанско развитие на кооперацията.

Настъпилите промени през отчетния период ни дават основание да направим задълбочен анализ на нашата дейност и да начертаем тактиката за развитие през следващия период. Тази тактика трябва да съобразим изцяло с реалната бизнес обстановка в нашата страна. Върховна цел на кооперацията винаги е била задоволяване потребностите на своите членове и защитаване на техните интереси с цел подобряване на социалното им и икономическо състояние в обществото. За да постигнем всичко това, ръководството на кооперацията трябва да изгради и подчини изцяло дейността на кооперацията върху кооперативните принципи, доказали своята устойчивост във времето.“

Кратка историческа справка

ПК „Наркооп” – Казанлък е правоприемник на кооперация „Братство”, която е основана през 1900 година. Преминавайки през различни периоди, към нея се вливат създадените кооперации в селата Шинка, Шейново, Бузовград, Розово, Енина и Крън.

Днес кооперация „Наркооп” – Казанлък утвърждава своите позиции и обслужва 17 населени места.

„Изминалата 2016 година бе трудна и за европейската икономика. Това оказва голямо влияние за кооперативния бизнес в нашата страна, като една от най-бедните в Европа. Съобразявайки се с реалната икономическа среда Управителният съвет предприе сериозни мерки и действия за подобряване на търговските практики. Член-кооператорите със своята лоялност и направените покупки от нашите търговски обекти допринесоха много за изпълнението на бизнес програмата на кооперацията.“, споделя Мариана Качаунова, председател на ПК ”Наркооп” – Казанлък.

        

Политика за привличане на нови членове

Нови член-кооператори се привличат чрез диалог между ръководството и местното население. Ръководството на кооперацията предоставя пълна информация за дейността, за постигнатите резултати, за проблемите, а също така и за бъдещото развитие. От своя страна, член-кооператорите споделят своите потребности, правят предложения, като се търсят възможности за по-доброто функциониране на кооперацията.

Към днешна дата член-кооператорите са 695 души. Новоприетите през 2016 година са 11 човека, от които шест са до 35 годишна възраст. Голяма част от новоприетите кооператори работят в търговските обекти от верига КООП.       

Управителният съвет умело ръководи дивидентната политика. През последните години, кооперацията начислява паричен дивидент, като тенденцията е тази практика да се запази.

 

Стопанска  дейност

Основната стопанска дейност на кооперацията е търговията на дребно. От действащите 15 търговски обекта 11 от тях са включени в Националната търговска верига КООП.

Приетата в началото на миналата година бизнес програма в областта на търговията на дребно е изпълнена на 102.8%, което е повече от постигнатото през 2015 година.

Изпълнението на бизнес програмата е в резултат на разнообразието от стоки в търговските обекти, предлагането на стоки на промоционални цени и не на последно място нарасналият интерес към продуктите с марка КООП. Продуктите с марка КООП са търсени от нашите клиенти и заемат всеки месец все по-голям дял в общия стокооборот. Засилва се интересът към промишлените стоки (битова химия и домашни потреби). Стоките по линия на ЕКП се доставят от складовете на РКС Стара Загора. В двата търговски обекта в гр. Казанлък е внедрена търговска информационна система. Там член-кооператорите и редовните клиенти пазаруват с потребителски карти, ползвайки отстъпки по програмата за лоялни клиенти. През настоящата година Управителният съвет предвижда внедряването на такава система в селата Розово, Голямо Дряново и Ръжена.

Анализът на постигнатите резултати потвърждава факта, че приходите силно зависят и от съвременните форми на обслужване.

Добри резултати могат да се постигнат чрез поддържане на богат асортимент от стоки и внедряване на програмата за лоялни клиенти.

                 

За магазините от търговска верига КООП

Населението в района предпочита кооперативните магазини, защото са добре заредени, чисти и приветливи. Посетителите в магазините на кооперацията винаги са консултирани и приветливо обслужени.

Във връзка с изводите и оценките, направени в отчетните материали за по-нататъшното развитие на организационния живот, стопанската дейност и развитие на търговска верига КООП са приети от Общото събрание следните насоки за изпълнение през 2017 година:

  • Кооперацията да продължи усъвършенстването като организационна и обществено привлекателна структура чрез развитие на успешен бизнес в полза на своите членове
  • Привличане вниманието на повече клиенти в търговските обекти чрез увеличаване на потребителските карти, както на член-кооператорите, така и за редовните клиенти
  • През годината да се внедри информационна система в обектите в селата Розово, Ръжена и Голямо Дряново
  • Разширяване на търговската дейност и активизиране участието в ЕКП, чрез предлагане на  повече стоки с  марката КООП.
  • Провеждане на ефективна кадрова политика чрез осигуряване условия за допълнителна подготовка и квалификация на ръководни кадри
  • Подобряване на организационната и финансова дисциплина в кооперацията чрез постоянен контрол в обектите и поддържане на висок обществен имидж чрез подобряване работата с местните органи на управление
  • Опазване и рационално използване на материално-техническата база, чрез засилване контрола от страна на ръководството.

Кооперацията се ползва с доверие от страна на населението и доставчиците. Това се дължи на предишното дългогодишно ръководство, което е оставило работещи и обновени търговски обекти. Целта на Управителния съвет е да съхрани и разшири оставеното наследство, което може да се постигне с много труд.

 „Кооперативната търговия се гради с честност. В нашите магазини ние работим с професионализъм, с внимание към клиента и това от полза на двете страни. Търговските обекти на потребителна кооперация „Наркооп” – Казанлък са предпочитани от населението в района и въпреки икономическата криза се забелязва засилен интерес към тях. Клиентите и посетителите в магазините ни дават увереност, което означава, че те вярват в кооперацията и нейното бъдещо развитие.“, допълва председателката на кооперацията.

Социална политика

През изминалата година кооперацията се включи в благотворителната кампания ”КООП=COOP: Да изградим по-добър свят сега”, организирана от ЦКС и сдружението с нестопанска цел „Всички заедно можем повече”.

По случай първия учебен ден бе обърната внимание и на най-малките, като са раздадени балони с логото КООП на учениците в населените места, където кооперацията има търговски обекти.    

Приоритети за развитие

Изводите, направени от ръководството на кооперацията са в посока предприемане на адекватни мерки, съобразени с динамичните условия на конкурентния пазар. В тази връзка приоритетите през настоящата  2017 година са:

  • Увеличаване ръста на стокооборота от търговията на дребно;
  • Модернизиране на материалната база;
  • Привличане на нови член-кооператори, като приоритет са младите хора до 35 години;
  • Увеличаване продажбите на стоките с марка КООП чрез ЕКП;
  • Внедряване на търговска информационна система в търговските обекти с цел привличане на нови клиенти.

„Необходимо е всички да се мобилизираме, да се прояви висок професионализъм, за да сме готови да посрещнем предизвикателствата на времето, в което живеем и да реализираме целите, заложени в стратегията на Централния кооперативен съюз. Нашата кооперация се стреми да бъде близко до хората, до техните потребности, готова отговорно и бързо да реагира на предизвикателствата, да ги преодолява и да работи в полза на своите членове и обществото като цяло.“, споделя госпожа Мариана Качаунова.

ПК „Наркооп“ – Казанлък