ПК „Наркооп“ град Монтана в полза на хората

Публикувано на 24.04.2017

ПК „Наркооп“ град Монтана в полза на хората

Кратка визитка на ПК „Наркооп” – Монтана

  • „Наркооп” – Монтана членува в ОКС Монтана
  • Броят на заети в кооперацията е 35 души
  • Член-кооператорите са 933 души, от които 39 са до 35-годишна възраст
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко 17 търговски обекта, от които 3 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 15 населени места

Според отчетените резултати за 2016, ПК “Наркооп” е на двадесет и четвърто място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Вежен ВЕЛКОВ, председател на кооперацията 

„ПК „Наркооп“ град Монтана успя да запази своя имидж през годините. Досега ежегодно сме били в групата на 50-те най-добри кооперации на национално ниво. На регионално ниво също имаме уважението на местната власт като изряден данъкоплатец и работодател. Очаквам така да е и в бъдеще!

Моят опит от 29 години в кооперативната система, от които 10 години като председател на ПК „Наркооп“, град Монтана ми дава надежда, че кооперативната система ще продължава да намира верния път. Очаквам младите кадри, които сега навлизат, да стават повече и да извършат прехода към новото време. Надявам се да преоткрият истината в девиза „Всички заедно можем повече“ и да обединят силите си, защото и кооперациите и страната ни имат нужда от обединение.“

Историческа справка

За начало на кооперацията е приета далечната 1908, с регистрирането на „Кредитно земеделско заемно спестовно дружество „Съединение“ в с. Крапчене. В последствие се обединяват кооперациите от близките села и града. Кооперациите са създадени в трудни времена като алтернативна възможност за взаимно подпомагане на своите член-кооператори. Претърпели са много вливания и раздели диктувани от превратностите на съдбата, но са оцелели и продължават да съществуват вече почти век.

Към настоящия момент ПК „Наркооп“ обединява член-кооператорите от гр. Монтана и съседните села Благово, Долно Белотинци, Николово, Крапчене, Трифоново, Сумер, Долна Вереница, Горна Вереница, Студено Буче, Войници, Вирове, Безденица, Славотин, д-р Йосифово и Горно Белотинци или общо 16 селища.

Стопанска дейност

Основната стопанска дейност на ПК „Наркооп“ Монтана е търговия на дребно със седемнадесет търговски обекта, работещи и разположени в 15 селища. Кооперацията притежава фурна за производство на хляб и хлебни изделия. Ежедневно изминавайки почти 200 км автомобили на кооперацията зареждат обектите с хляб и необходимите хранителни стоки.

Въпреки положителния резултат на кооперацията в последните години от безкрайния преход се срещат и трудности. Липсата на работа в региона за младите хора обезлюди селата, а в градовете остават предимно по-възрастни хора. По този начин се усеща намаляване на клиентите и потенциалните членове на кооперацията. Затова успешното приключване на всяка година е още по-ценно за ръководството, защото е постигнато с много труд и редица преодолени препятствия.

Най-добре работещите търговски обекти са в селата: д-р Йосифово, Благово, Безденица, Славотин, Сумер и др. За да се поддържат и подобряват условията за работа в обектите са нужни постоянни инвестиции в тях. С цел мотивация на търговските работници кооперацията предоставя допълнително процентно възнаграждение върху месечната заплата. Кооперацията участва активно и в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво, като за клиентите се осигуряват богат асортимент стоки, включително стоки с марката КООП произведени от български и европейски кооперативни организации.

Три от стопанисваните обекта на кооперацията са включени в търговска верига „КООП“. Най-голям е Супермаркет „КООП“ в град Монтана. В него има въведена програма за лоялни клиенти, насърчаваща ги да пазаруват активно, предоставяйки им богат асортимент качествени стоки на достъпни цени. Също така има електронна търговска система, свободен достъп на клиента до стоките, електронни етикети и директна смяна на цените в тях. Редовните клиенти получават на касата потребителски карти за два процента отстъпка, а член-кооператорите за четири процента отстъпка. В магазина има и постерминал за картово разплащане. В Супермаркета се отчита и личния дял на закупените с карта стоки за участващите в Инициативата „КООП - заедно на пазар„.

Привличане на нови член-кооператори

В кооперацията членуват 933 член-кооператори. Чрез промяна на Устава кооперацията промени способа за уведомяване на членовете за провеждане на събранията. Това е направено с цел да може всеки член-кооператор да бъде уведомен, където и да се намира към момента.

Събранията на ПК „Наркооп“ са открити на тях присъстват и хора, които не са членове затова селищните събрания служат и за трибуна за привличане на нови член-кооператори. Особено внимание се обръща на младите хора с надежда за включването им в управлението на кооперацията.

Приоритети за развитие:

  • Привличане на нови член – кооператори;
  • Повишаване на конкурентоспособността, подобряване на икономическите показатели и повишаване ефективността на търговската дейност.
  • Активизиране участието в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво.

„Нека в-к „Земя“ да бъде един от носителите на новите идеи. Нека да се показват повече добри постижения и добри идеи, които да обединяват младите, колкото и трудно да е това сега“, пожелава господин Велков, председател на потребителна кооперация „Наркооп“, град Монтана.

ПК „Наркооп“, град Монтана и дирекция „Кооп медии и реклама“