• Начало /
  • Новини /
  • ГРАДСКИ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ – СОФИЯ 50 години съхранява кооперативните идеи и ценности

ГРАДСКИ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ – СОФИЯ 50 години съхранява кооперативните идеи и ценности

Публикувано на 31.05.2017

ГРАДСКИ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ – СОФИЯ  50 години съхранява кооперативните идеи и ценности

 

Данни за Градски кооперативен съюз, град София

  • ГКС, гр. София членува в Централния кооперативен съюз
  • Градски кооперативен съюз, София обединява 14 кооперации.
  • Кооперациите към съюза обединяват 4332 член-кооператори, от тях 417 до 35 години и обслужват 48 населени места.
  • Кооперативните организации от ГКС, гр. София стопанисват 34 търговски обекта, от които 14 са включени в националната търговска верига КООП, а един е КООП Маркет.

 

Валентин Димов, председател на ГКС, София

“Всички заедно можем повече“

„Усилия, отдаденост, съпричастност, заетост, взаимопомощ – характеристики, с които можем да определим половинвековната биография на Градския кооперативен съюз, София, в които се вплитат труда и уменията на ръководителите му и хилядите кооперативни труженици. Успехът от създаването на Съюза и неговия половинвековен живот е несъмнено свързан с успеха на хората, които са го представлявали и е една еманация на жизнеността на кооперативното движение, преминало повече от век през всичките обществени и социални трусове и успяло да запази доверието на хората.“

На 19 април 2017 г. в град София се проведе Общото редовно отчетно събрание на Градския Кооперативен Съюз. Събранието , на което бе отчетена дейността съвпадна с честването на 50 годишния юбилей от учредяването на Градски Кооперативен Съюз, град София. Председателят на ГКС Валентин Димов прочете отчетния доклад на Управителния съвет на Съюза през 2016 година като направи сравнение на постигнатите резултати в отделните дейности за периода 2015 – 2016 година. От данните стана ясно, че резултатите са по-добри както в организационното така и в икономическото състояние на съюза и неговите членове, отчита се завишен дялов капитал и увеличен прием на нови член-кооператори. В системата на Градски кооперативен съюз са проведени всички отчетни и отчетно изборни събрания, които са преминали със сериозни разисквания по основните проблеми засягащи организационното и финансово-икономическото състояние на кооперациите. На този етап всички кооперации с изключение на една са в добро финансово състояние. Раздаден е паричен дивидент в шест кооперации от всички 14 потребителни кооперации членуващи в Съюза, който достига до 20%.

Отчитайки положителните резултати г-н Димов насочи вниманието на пълномощниците и към някои слабости, на които трябва да се обърне внимание за да се постигнат по-добри резултати. Желанието на членовете и управленския екип на ГКС София е да върнат съюза в първите места от комлексното класиране на Централния кооперативен съюз. След отчета на дейността на управителния съвет на ГКС, думата бе предоставена на председателя на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов. В своето слово той направи анализ на дейността на Съюза и даде ценни препоръки за подобряване на досегашната работа. Също така обърна особено внимание, че Градския кооперативен съюз е бил основна стопанска структура за града и околните села и трябва отново да си възстанови позициите въпреки трудностите от различно естество, които се срещат в столицата. Г-н Стефанов не пропусна да изкаже благодарност към всички ръководни кадри работили през годините от създаването на Съюза, за отдадеността на председателите към кооперативните идеи и ценности и за ентусиазма при изграждането на материално техническата база на Съюза.

По случай юбилея, от името на ръководството на ЦКС Петър Стефанов връчи на Градския кооперативен съюз Пластика КООП за принос в развитието на кооперативните организации от региона на град София. Със Златен медал “10години Кооперативна Европа“ бе награден председателя на ГКС Валентин Димов за неговия принос в развитието на кооперативното движение в България и по случай 50 годишнината от учредяването на кооперативния съюз. От своя страна управителният съвет на Градския кооперативен съюз, също награди заслужили дългогодишни деятели от системата с почетен знак „50 години ГКС-София“ и грамоти за принос в развитието на софийските кооперативни организации. Със същата награда и грамота бе удостоен и Петър Стефанов.

Историческа хроника

По случай юбилея, Градския кооперативен съюз издаде книжка “Половин век Градски кооперативен съюз, София“, в която е описана историята от създаването на съюза до днешни дни. Учредителното събрание на съюза е проведено на 1-ви март 1967 година. Присъстват 121 делегати от 21 кооперации учредители. Предложението за създаване на Градски кооперативен съюз е направено от Никола Йорданов, председател на ОКС-София. То е гласувано от всички делегати, които освен, че одобряват предложението, приемат устава на съюза и избират ръководство. За пръв председател на съюза е избран Михаил Неданов. Съюзът е регистриран в съда по фирмено дело № 5 по описа за 1967 година. В новообразуваният съюз влизат кооперации с 143350 член-кооператори. На Градския кооперативен съюз, София принадлежи инициативата за откриването на първия денонощен магазин в столицата, на първото бюро за доставка на стоки по домовете организирано от РПК “Наркооп - София“ през 1975 година, на първия супермаркет, в който се продава хляб собствено производство, на първия Кооп хотел и Кооп такси.

През годините в Градския кооперативен съюз са изградени над 90 сгради, в които се помещават магазини за търговия на дребно, кафе-сладкарници, заведения за обществено хранене, административни офиси, фурни, цехове за закуски и безалкохолни напитки. В по-новата история успешно бе намерена ниша за националната верига “КООП“, която бе изградена с целева помощ на ЦКС и ГКС, в частта си за столичните обекти. Бяха изградени, модернизирани и реконструирани 38 обекта на територията на районите Кремиковци , Етрополе, Нови Искър, Чепинци, Световрачене, Железница както и обекти в страната на НПК на слепите в България. Освен с пряката си дейност по обслужването на населението, поддържане на материалната база, ръководството на съюза обръща внимание и на културните и спортни потребности на своите член-кооператори. За целта е създаден „Дом на културата“ към ГКС, в който се помещава библиотека и се подготвят танцов състав “Софийска младост“, представителен хор “Дружна песен“, мандолинен оркестър “София“, куклен състав. Успешно работи и създадения спортен клуб “Старт“,  който развива няколко вида спорт, бадминтон, лека атлетика, хандбал и други. Изградено е и туристическо дружество “Иван Вазов“.