• Начало /
  • Новини /
  • Международният кооперативен ден е празник за град Левски

Международният кооперативен ден е празник за град Левски

Публикувано на 11.07.2012 Новини

Международният кооперативен ден е празник за град Левски

На 7 юли представители на 22 кооперации, членове на КС-Плевен тържествено отбелязаха Международния кооперативен ден

Всяка година през първата събота на месец юли се отбелязва Международният кооперативен ден. На 7 юли тази година той се отпразнува за 90-ти път под надслов „Кооперациите за съзидание на един по-добър свят”.

За кооперациите, членуващи в Кооперативен съюз - Плевен, празнуването на Международния кооперативен ден се е превърнало в традиция. Всяка година една от тях е „символичен” домакин на честването и организира неговото провеждане. Тази година голямата чест, а също така и отговорност, се падна на РПК „Наркооп” гр. Левски. Колективите на 22 кооперации, членове на съюза, присъстваха на тържеството, което се проведе в центъра на град Левски и се превърна в празник не само на кооперациите, а и на целия град. Въпреки горещото време на площада се бяха събрали много член-кооператори, гости и жители на град Левски. Под звуците на кооперативната песен деца раздаваха специално изработени за случая знамена с кооперативното лого, брошури, балони и други рекламни материали.

Председателят на РПК „Наркооп” гр. Левски – Марин Янев, приветства с добре дошли всички уважили тържеството и даде думата на председателя на Кооперативен съюз - Плевен Емка Радкова, която поздрави с празника всички член-кооператори и гости, а на работещите в кооперативната система пожела професионално дълголетие и успехи по нелекия път на тяхната житейска кооперативна мисия.

Поздравителен адрес беше поднесен и от кмета на град Левски г-жа Любка Александрова, която оказа изключително съдействие за провеждането на празника и се присъедини към честването му. Тя заяви, че не се чувства гост, а домакин на тържеството и пожела много успехи на кооперативното движение, което в нейния град е с над 90-годишна история.

Празничната програма продължи с тържествен концерт, в който взеха участие детските формации към читалището в град Левски. Те изненадаха присъстващите с изключително разнообразни и интересни изпълнения. В тяхно лице всички видяха бъдещите член-кооператори на РПК „Наркооп” гр. Левски.

Една от изненадите на празника беше изложбата на детски рисунки, участвали в организирания от ЦКС конкурс „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти” по случай Международната година на кооперациите. На територията на КС – Плевен участниците в конкурса са 18. Те получиха грамоти за участие от ЦКС и случаят беше използван, за да им се връчат тържествено. Всички деца присъстваха лично да получат грамотите си, а КС – Плевен беше подготвил подаръци за всеки участник в конкурса. „В рисунките бяха въплътени много интересни идеи. Все пак нали целта на конкурса беше да видим как изглежда кооперацията в детските очи.”, сподели Емка Радкова, председател на КС - Плевен.

След като приключи награждаването, на сцената излязоха всички участници в тържествения концерт, държейки в ръце балони с надпис „2012 – Международна година на кооперациите”. Те ги пуснаха да полетят в небето, което се изпълни с бели и червени балони.

На финала представителите на всички кооперации се събраха за обща снимка пред сградата на община Левски, за да се запечата и тазгодишното честване на Международния кооперативен ден. Такава снимка се прави всяка година независимо къде се провежда празника и се е превърнала в традиция за плевенските кооперации.