• Начало /
  • Новини /
  • ОКС Кърджали: Обединени да вървим уверено напред

ОКС Кърджали: Обединени да вървим уверено напред

Публикувано на 31.05.2017

ОКС Кърджали: Обединени да вървим уверено напред

 

Данни за ОКС Кърджали 

  • ОКС Кърджали членува в Централен кооперативен съюз
  • Съюзът обединява 16 кооперации от областта, като четири от тях са обявени в ликвидация
  • Кооперациите към съюза обединяват 1832 член-кооператори от тях 195 души са до 35 години
  • Обслужвани населени места: 138 населени места с приблизително 100 180 жители
  • Кооперациите стопанисват 62 обекта за търговия на дребно, от които 20 търговски обекта са включени в търговска верига КООП
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно.

Георги Стоянов, председател на ОКС Кърджали /каре/

„И изминалата 2016 г не бе лека за кооперациите към областен кооперативен съюз Кърджали, но това ни дава нови възможности и перспективи. Те са предпоставка за ново начало, защото ни задължава да се преструктурираме и да се организираме по-добре. Работим в пазарни условия, затова трябва да обединим усилията си, за да вървим уверено напред и да постигнем устойчиви резултати. Само така ще направим бъдещето си по-оптимистично, а настоящето по-спокойно.“

Историческа хроника

Първата потребителна кооперация в град Кърджали е създадена на 16 ноември 1919 година под името Кърджалийско кооперативно дружество „Родопи“. Учредителите решават да основат едно потребителско кооперативно дружество, което има за цел да доставя продукти от първа необходимост. Кооперация „Родопи“ осъществява своята дейност до 1921 г. По това време вече са преодоляни военновременните затруднения. Животът става по-спокоен, последователно се увеличава животновъдството и земеделското производство. Областен кооперативен съюз – Кърджали е образуван на 24 февруари 1960 година. Изграден е като съюз обединяващ районните кооперативни съюзи: Ардино, Момчилград, Кърджали, Златоград, Крумовград, Ивайловград и потребителните кооперации от Кърджалийски окръг.

Стопанска дейност

В България всеки отделен регион има своите особености и специфики. Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив на двата бряга на река Арда. От 1999 година Кърджали е областен град и най-големият административен, промишлен, търговски и културен център на Източните Родопи. Населените места, които обслужват кооперациите към Съюза са планински или полупланински селища в труднодостъпни райони с малък брой жители и ниска покупателна способност.

Основната стопанска дейност на ОКС Кърджали е търговия на дребно с обслужвани 62 търговски обекта. Също така Съюза притежава десет заведения за обществено хранене и четири промишлени обекта. Основен доставчик на стоките за търговските обекти е Акционерното дружество „Момчил Кооп“, чрез което ОКС Кърджали осъществява дейността търговия на едро. Дружеството се зарежда със стоки с марката КООП директно от „Кооп-търговия и туризъм“ АД, гр. София, след което доставя директно стоките до кооперациите без надценка и без калкулирани транспортни разходи. Радостен е фактът, че стоките с марката КООП придобиват все по-голяма популярност, започват да се налагат на местния пазар и стават все по търсени от потребителите. След избора на нов изпълнителен директор и направени инвестиции за модернизация на материално техническата база, дружеството увеличи многократно своите обемни показатели, като за последната година ръста е 151% спрямо предходната година.

Дружеството осъществява и търговия на дребно в два магазина, от които един е с въведена търговско информационна система и е включен в ТВ КООП. Увеличава се и относителния дял на реализирания стокооборот от магазините включени в ТВ КООП към общия стокооборот на кооперациите, като за 2016 година е 83%. С най-значителен дял са кооперациите: ВК „Наркооп“ гр. Момчилград, ВК „Обнова“ с. Кирково, ПК „Родопска крепост“ с. Млечино, ВК „Борова гора“ с. Комунига и др.

Инициативи и социална отговорност

Областен кооперативен съюз Кърджали и членуващите в Съюза кооперации се включват активно и в инициативите провеждани от Централния кооперативен съюз като: Великден с КООП, Ден на детето с КООП, На училище с КООП, Коледа с КООП. Всяка първа събота на месец юли тържествено се отбелязва Международния кооперативен ден. Кооперациите редовно участват в инициативата „КООП – Заедно на пазар“, а също така в конкурса за детска рисунка на кооперативна тематика, организирани на национално ниво. През 2016 година, Съюзът и членуващите в него кооперации взеха участие в благотворителна инициатива, организирана от Централния кооперативен съюз и озаглавена:  „КООП = СООP: Да изградим по –добър свят сега“. Чрез нея бяха закупени хранителни продукти с марката КООП, които ЦКС дари на „SOS Детски селища България“ - организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да расте в семейство, да има детство и бъдеще. ОКС Кърджали оказва необходимата подкрепа на кооперациите в тяхната ежедневна стопанска дейност, членуващи в Съюза през годините, като тази тенденция ще се запази и в бъдеще както финансово, така и организационно и методологически.

ОКС Кърджали и Дирекция „КООП медии и реклама“