• Начало /
  • Новини /
  • ПК “Наркооп” гр. Провадия гледа с оптимизъм напред

ПК “Наркооп” гр. Провадия гледа с оптимизъм напред

Публикувано на 31.05.2017

ПК “Наркооп” гр. Провадия гледа с оптимизъм напред

 

Кратка визитка на ПК „Наркооп” – Провадия

  • „Наркооп” – Провадия членува в КС Варна
  • Броят на заети в кооперацията е 26 души
  • Член-кооператорите са 51 души, от които 7 са до 35-годишна възраст
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва 8 търговски обекта, от които 4 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 10 населени места
  •  

Янчо НИКОЛОВ, председател на ПК “Наркооп” гр. Провадия

„С обединени усилия и водени от мотото "Всички заедно можем повече" в ПК „Наркооп“ гр. Провадия успяхме да осигурим постоянен и нормален ритъм при осъществяване на търговския процес и цялостната дейност на кооперацията. Ние гледаме на собствената си работа доста самокритично. В доклада пред Общото събрание на кооперацията може да се видят много критични бележки, които не подминават нито един търговски обект, но в същото време не пренебрегваме и добрите постижения, които също отчитаме. Поздравявам член-кооператорите и пожелавам на всички търговски работници и служители в кооперацията още по-упорита работа през настоящата година, за преодоляване и на най-малките пропуски в работата, с цел изпълнение на годишните планове“.

В резултат на модернизацията и преструктурирането на търговските обекти през последните няколко години, потребителна кооперация "Наркооп" гр. Провадия, се развива устойчиво, поддържайки почти еднакви темпове на икономически растеж.

Въпреки сложната икономическа обстановка в страната, провадийската кооперация успява да намери верния път за успешната реализация на своите цели и да отчита стабилни финансови резултати. Безспорен успех, който постига чрез своята основна дейност – търговията. В тази дейност ръководството на ПК „Наркооп“ отчита устойчиви темпове в стокооборота и по-малко разходи. Похвалното е, че тези икономии не са за сметка на трудовите възнаграждения. Напротив, средната месечна заплата в кооперацията се е увеличила. Въпреки, че намалената покупателна способност на населението в обслужвания от кооперацията район през последните години се отразява негативно и на кооперативната търговска дейност, се оказва, че икономическата политика на ръководството на кооперацията е правилна. Отчетните резултати потвърждават ефективността на вземаните решения от Управителния съвет и правилната политика водена от ръководството на кооперацията. Те са постигнати благодарение на високото чувство за отговорност, с което всеки член на екипа на ПК „Провадия“, изпълнява служебните си задължения.

Стопанска дейност

Основната стопанска дейност на кооперацията е търговия на дребно. Търговската дейност се осъществява в 8 обекта, а в шест от тях е въведена компютърна система за следене движението на стоките и извършените продажби. Четири от тези магазини са включени в национална търговска верига КООП. Динамика, високо чувство за отговорност и откритост са характерни за всички в ПК „Наркооп“, затова и на допусканите грешки и на постигнатото се прави сериозен и системен анализ.

Магазинът в с. Кривня с управител Христина Лазарова и търговски работник Миглена Ангелова е изпълнил с най-голям процент плана си за годината. Той служи като пример за добре зареден и поддържан магазин, с висока култура на обслужване и с икономическа ефективност. Търговският обект с най-висока производителност на труда пък е магазинът в с. Градинарово с управител Жана Илиева. С устойчиви темпове и нарастване на стокооборота работи и Супермаркетът в гр. Провадия с управител Емилия Костова. Подобрение в резултатите има в смесения магазин в с. Бързица, където новоназначената Марияна Иванова полага много усилия в изпълнението на служебните си задължения.

В града кооперацията стопанисва и магазин за галантерийни изделия. Неговият ръст на стокооборота не е много висок, но ръководството на ПК „Наркооп“ е категорично, че там съществуват възможности за по-добро развитие на търговската дейност.

През изминалата година е разширен асортиментът от стоки, продължава работата по организиране на промоциии активни рекламни кампании.

Организация на търговската дейност

В ПК „Наркооп“ е въведена централизация на информационното обслужване и ценообразуване, т.е. продажните цени на стоките се определят от управлението на кооперацията и те са еднакви във всички магазини. Заявките от магазините се попълват от специалистите по търговските въпроси, тъй като те имат по-широк поглед върху търсенето в района и познават по-отблизо пазара.

Ръководството на ПК „Наркооп“ Провадия е категорично, че внимателното проучване на потребителското търсене и ценовата политика на конкурентните магазини дават най-правилната посока за определяне на търговската политика на кооперацията. А това е начинът да се гарантира по-висока ефективност на търговската дейност. В една част от магазините доставчиците зареждат стоките директно, а в друга част стоките се доставят в склада на едро на кооперацията, откъдето със собствен транспорт се доставят до търговските обекти. Управителният съвет на кооперацията оценява положително работата на екипа от търговски работници за постигнатото от тях изпълнение на плана за стокооборота и обслужването на населението в региона.

„Уверени сме напълно, че те ще продължават да работят все така дисциплинирано и с високо чувство на отговорност в името на все по-доброто обслужване на населението, икономическото укрепване на кооперацията и повишаването на собствения си жизнен стандарт“, споделя председателят Янчо Николов.

Отчита се и добрата работа на икономическия отдел на кооперацията, начело с главния счетоводител Гинка Чернева. Независимо от обстоятелствата ежедневно и ежемесечно отделът осигурява пълна и точна отчетност на търговските обекти и редовно спазва всички срокове за предаване отчетите на кооперацията, осигурява своевременно завеждане и ценообразуване на получените стоки, осъществява контрол върху работата на търговските работници. Положителна е и оценката за работата на звеното за транспорт и поддръжка.

Според ръководството на ПК „Наркооп“ има какво още да се желае в организационната дейност и по-специално в работата за привличане на нови член-кооператори, като това е и една от основните задачи, които стоят пред кооперацията за 2017 г. Въпреки това членовете и клиентите знаят, че ПК „Наркооп“ гр. Провадия работи усилено по всички направления, затова гледат с оптимизъм към бъдещето.

 

Дирекция „Кооп медии и реклама“