ПРОМЯНАТА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО И ЗАПОЧВА ОТ НАС

Публикувано на 31.05.2017

ПРОМЯНАТА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО И ЗАПОЧВА ОТ НАС

 

„Години наред пред различни форуми ние казвахме, че светът се променя, Европа се променя, България се променя, децата ни се променят. И докато го казвахме, то стана факт.

Да, нещата около нас не само се променят, те вече са коренно променени.

През последните месеци станахме свидетели на няколко знакови президентски избора в България, Европа и света, при които акцентът бе поставен върху отговорността и споделените ценности - солидарност, единство в многообразието и отговорност за общото бъдеще.“

С тези думи се обърна председателят на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов към пълномощниците на 36-то общо събрание, които на 18 май 2017 г. се събраха в кооперативния хотелски комплекс „КООП-Китен“, за да отчетат дейността през втората година от мандата си.

Поставяйки акцента върху променената околна среда, още в началото на своето изказване председателят на ЦКС обърна внимание върху необходимостта от промяна в отговорността и поведението на кооперативните организации и техните лидери.

„Имаше едно друго поколение преди нас, което изгради голяма част от активите, които днес притежаваме и съхраняваме все по-трудно. Поколение, заради което за кооперативната система се говореше като за „държава в държавата“. Ние сме поколението, на което се пада отговорността да надгради постигнатото, да осигури резултати, които да кореспондират с нашата история и да гарантира бъдещето на същата тази кооперативна система“, заяви Петър Стефанов пред пълномощниците на общото събрание.

И продължи:

Трябва да бъдем част от промяната,

за да сме в унисон със случващото се около нас, за да гарантираме бъдещето на кооперативната идея и кооперативния бизнес, за да рестартираме кооперативния модел.

Но за тази цел са ни нужни съмишленици. Съмишленици, които са убедени, че промяната е наложителна. Съмишленици, които са готови за тази промяна не на думи, а с конкретни действия.

За каква промяна става дума? За промяна в законодателството, промяна в уставите, промяна в критериите, промяна във взаимоотношенията и най-важното - промяна в лична отговорност. Конкретна и реално измерима промяна.

„Днес сме заедно, защото всеки един от нас е избран за пълномощник от съответната кооперация и кооперативен съюз, които в своето единство образуват ЦКС. Съюзът, който през тази година отбелязва своята 70-та годишнина.“ отбеляза председателят на ЦКС и очерта основните задачи пред пълномощниците и кооперативните лидери:

  • да запознаят член-кооператорите с необходимостта от промяна и с решимостта тя да бъде осъществена;
  • да върнат надеждите, че промяната е възможна;
  • да мобилизират ресурсите, за да осигурят стартирането на промяната в най-кратки срокове.

Нито управителните съвети на кооперациите, кооперативните съюзи и ЦКС, нито техните председатели могат едностранно, еднолично и поотделно да определят коя е вярната посока за развитие на кооперативното движение.

Можем да определим вярната посока, ако сме заедно

и ако постигнем необходимия консенсус по механизмите, които реално ще превърнат кооперативните организации в устойчив обществен и икономически модел с повече последователи и поддръжници, продължи Петър Стефанов.

Промяната може да бъде гарантирана, ако в управителните съвети има хора с необходимите качества и потенциал, хора с ясна визия за утрешния ден, хора, които отговарят на утвърдените критерии.

Този процес не е нито бърз, нито лесен. Той ще бъде съпътстван от редица трудности и противоречия, но може да бъде успешен ако промяната се приема като предизвикателство.

Затова ви предлагам да се обединим както сме го правили много пъти и в много трудни моменти, за да започнем необходимата промяна.

Неминуемо ще има съпротива, но ще има и подкрепа.

Подкрепа от тези, които работят и мислят дългосрочно, от тези, които вярват и след които хората са готови да вървят независимо от трудностите.

Много често се поздравяваме, че сме избрани или преизбрани в поредната отчетно-изборна кампания. Но на фона на нашето удовлетворение икономическото състояние на кооперативните организации не се подобрява, редиците ни оредяват, поддръжниците и влиянието ни намаляват.

Това означава само едно – нашите победи като кооперативни лидери не са победите на нашите организации. И това е валидно както за кооперациите, така и за кооперативните съюзи, включително и за ЦКС.

При посещенията си в регионите на отделните съюзи и след проведените срещи с водещите кооперации от кооперативните съюзи Русе, Пловдив, Смолян, Хасково, ОКС София, Монтана, Кърджали, Ловеч, Шумен всички се убедихме, че такава промяна трябва да има.

Но тези посещения показаха и още нещо:

Промяната трябва да обхване всички аспекти от нашето ежедневие –

от коректността и най-вече работата във взаимен интерес, до зареждането на търговските обекти, единната доставка на брашно за хлебопекарните, кооперативните продукти, които се продават в кооперативните магазини, почивката на член-кооператорите в хотелите от веригата „КООП – Вашето място за почивка“.

Изводът, че денят за такава промяна е дошъл, се основава на сериозни мотиви:

  • твърдото убеждение, че промяната е наложителна;
  • натрупания богат опит, който дава възможност за вземането на верни решения, ако има воля за това;
  • изградените добре балансирани взаимоотношения между работещите в кооперативната система

Успешната реализация на промяната ще е един от последните тестове, които ще покажат дали можем или не можем да управляваме успешно нашите организации и дали искаме да продължим напред заедно.

В центъра на тази промяна не трябва нито за миг да забравяме още един неоспорим факт – кооперативната система има история, има настояще, има и бъдеще. Тя е толкова силна, че може да съществува без всеки един от нас.

Трябва да обясним на хората, че въпреки различията помежду ни ние сме заедно, че сме съсобственици, че нашият интерес е общ, че резултатите и съдбата на кооперацията зависят от активното участие на всички в живота и дейността й.

Член-кооператорите трябва да се върнат в нашите търговски обекти.
Те трябва да се грижат за активите, да помагат на хората, които не могат да се справят сами, да са активни при привличането на нови членове.

Членовете ни трябва да са убедени, че споделяме с тях едни мечти, едни успехи.

Трябва да се постараем да имаме по-ясен поглед в бъдещето, да вярваме повече в собствените си сили и собствената си мисия, да заработим заедно за нова визия на нашите кооперативни организации и за връщане имиджа на кооперативната система като основен партньор на държавата и местната власт.

Всяко решение, касаещо стопанската ни дейност, като например търговията, доставката на стоки, избора на доставчици, трябва да се взема професионално и единствено в полза на организацията и хората, които всъщност представляват тази организация.

Бяхме достатъчно доверчиви и търпеливи

към тези, които със своите действия накърняваха кооперативните интереси и ни направиха по-слаби.

Вече имаме много добри примери, които ни показват, че и в търговията, и в земеделието, в хлебопроизводството и в туризма, когато има добро управление, финансовите резултати са добри. Но доброто управление означава професионално управление.

Ако сме силни, ще се съобразяват с нас. А ние ще сме силни, когато имаме добри резултати и активна гражданска позиция – когато подаваме сигнали в прокуратурата и съответните инстанции, когато отстояваме правата си, когато знаем тези права, когато защитаваме имиджа си, когато знаем ценностите си, когато отстояваме своята обществена и икономическа роля.

За да го постигнем ни трябват воля, професионализъм, добро партньорство и приятелство. Трябва да се научим да изразяваме мнението си открито и аргументирано, да обсъждаме разногласията си честно и да търсим в спора себе си, но в същото време да не забравяме никога за солидарността и подкрепата помежду си.

Когато сме обединени, сме силни.

И това не е клише. Трябва да започнем да мислим и да мечтаем за по-големи неща. Не на дребно, не за вчера или днес, а за утре.

„Кооперативната система ще има бъдеще, докато ние самите се стремим към него. Не трябва да позволяваме на никой да ни отнема това бъдеще, да ни казва, че то е непостижимо, да ни задава отново въпроса „Все още ли ви има?“.

"Предизвикателствата, през които преминахме, ни направиха по-силни. Затова нека наистина приемем промяната като предизвикателство, което ще направи кооперативната система по-силна, по-богата, по-привлекателна и по-горда.“ Така Петър Стефанов завърши своето емоционално изказване пред пълномощниците на общото събрание.

 

Дирекция „Кооперативна политика и европейски проекти“