• Начало /
  • Новини /
  • „Световното кооперативно движение с поглед към 2030: За един по-добър свят за всички“

„Световното кооперативно движение с поглед към 2030: За един по-добър свят за всички“

Публикувано на 05.07.2017

„Световното кооперативно движение с поглед към 2030:  За един по-добър свят за всички“

 

За първи път в историята на кооперативното движение в България, Централният кооперативен съюз e домакин на заседание на Борда на директорите на Международния кооперативен алианс (МКА), което се провежда на 4-5 юли 2017 в София. В него участват лидерите на национални кооперативни организации, избрани в Борда на директорите на Международния кооперативен алианс от всички региони на света.

Борд

Моник Льору – Президент

Вицепрезиденти

Стенли Мучири-  регион Африка

Рамон Империал Зуниега – регион Америки

Лу Чуншенг – регион Азия-Пасифик (представляван от Шанг Вангшу)

Жан-Луис Бансел – регион Европа

Членовете  

Грегори Уол (Австралия)

Ариел Гуарко (Аржентина)

Петър Стефанов (България)

Бен Рeйд (Великобритания)

Адитиа Ядав (Индия)

Карло Скарцанела (Италия)

Уон Чой /Корея/ - представляван от Ки Хон Ким

Дмитрий Зубов (Русия)

Мартин Лаури (САЩ)

Сеа Киан Пенг (Сингапур)

Анна Сантамаки Финландия)

Акира Банзай (Япония),

Кати Бардсуик (Канада) - представител на секторните кооперативни организации

Габриела Буфа (Аржентина) - младежки представител

А също така:

Чарлз Гулд – генерален директор на МКА

Сифа Чиьоге – регионален директор Африка

Балу Иер – регионален директор Азия-Пасифик

Хосе Луис Бланко – регионален директор Америки

Анейс Матис – регионален директор Европа

В хода на заседанията бяха обсъдени важни теми свързани с по-нататъшното изпълнение на Стратегическия план за развитие на кооперациите през Кооперативната Декада 2010- 2020.

През 2015 страните членки на ООН приеха Дневния ред за устойчиво развитие 2030, включващ 17 Стратегически цели. В този документ достойно място е отредено на кооперациите като ключов и значим партньор в икономическото, социалното и екологично развитие в света.

За да улесни  и предложи кооперативен прочит на този ангажимент от страна на глобалното кооперативно движение, Международният кооперативен алианс разработи Доклад „С поглед към 2030: Глобалното кооперативно движението с принос за устойчивото развитие на човечество“, съфинансиран от Европейския съюз.

Ключовата цел на този доклад е да напомни на политиците за значимостта на кооперациите и тяхната роля, като важен партньор и поддръжник на инициативите в премахване на бедността и намаляване на гладуващите по света, за подобряване качеството на храните, за осигуряване на здравословен начин на живот на настоящите и бъдещи поколения, в предоставяне на образователни програми и икономически растеж. Тази визия е амбициозна, но в същото време и постижима. Кооперациите притежават важни инструменти кооперативните принципи и ценности, които са основен лост за осигуряване устойчиво развитие не само на сегашното поколение, но и на това, което идва след нас.

Гостите са настанени в новооткрития хотел КООП в София.

В рамките на заседанията на Борда на директорите на МКА бе проведено работно посещение в СБР „Здраве“ Банкя, кооперативното предприятие „Булминвекс“ Горна Баня и Търговско-логистичния център КООП в София.

Дейността на Централния кооперативен съюз, който тази година отбелязва 70 години, бе представена от Петър Стефанов - председател на Централния кооперативен съюз, член на Борда на директорите на МКА и Председател на Комисията по управление към него. В своето встъпление Петър Стефанов заяви: „… радвам се, че решението на Борда на директорите на Международния кооперативен алианс за организиране на практическо запознаване с добрите практики в съответната страна- домакин, стартира в България. Надявам се, че споделеният опит ще допринесе за повишаване на вашата информираност относно видимостта, ролята и значимостта на кооперациите в икономическото, социалното и екологично развитие в България…“.

Бордът на директорите на МКА прие дневния ред и материалите за предстоящата Генерална асамблея на Алианса, която ще се проведе 13-17 ноември 2017 в Куала Лумпур, Малайзия.

Главна дирекция „Международна дейност“