• Начало /
  • Новини /
  • Организационното развитие и търговията: отново акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

Организационното развитие и търговията: отново акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

Публикувано на 19.07.2017

Организационното развитие и търговията: отново акцент в работата на Управителния съвет на ЦКС

 

Изпълнението на решенията в областта на организационното развитие и търговията бяха във фокуса на четвъртото за годината заседание на Управителния съвет на ЦКС, което се проведе 11 юли 2017 г. в гр. София. Домакин на заседанието бе Централният кооперативен съюз. Освен членовете на Управителния съвет, в него взеха участие членовете на Контролния съвет и ръководството на Съюза.

Заседанието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов, който поздрави присъстващите и подчерта, че кооперативният хотел КООП в гр. София, в който участниците са настанени, както и реновираната административна сграда на ЦКС, са открити по случай 70-годишния юбилей на Съюза. Той отбеляза също така, че броени дни преди заседанието Централният кооперативен съюз за първи път е бил домакин на един от най-значимите световни кооперативни форуми.  В проведеното на 4 и 5 юли в гр. София заседание на Борда на директорите на Международния кооперативен алианс са взели участие лидери на национални кооперативни организации от 17 страни от всички региони на света.

         След станалото вече традиционно обсъждане на изпълнението на  решенията на УС на ЦКС, участниците преминаха към двете основни теми на заседанието – оценка на проведените през 2017 г. общи събрания на кооперативните организации и тяхното организационно развитие и изпълнение на плана и на основните цели в областта на кооперативната търговия към 31.05.2017 г.

         По първата от тях, зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева, представи положителните тенденции и предстоящите задачи пред кооперативната система след приключване на Отчетно-изборна кампания ‘2017. Тя отбеляза, че кампанията може да се отчете като успешна и добре организирана. Основните фактори за това са ранният й старт, натрупаният опит през последните години и активното участие на кооперативните съюзи и ЦКС при планиране и провеждане на събранията. В своето експозе г-жа Боюклиева направи анализ на тенденциите, проблемите и решенията в областта на организационното развитие в периода 01.01.-31.05.2017 г., като очерта основните резерви и задачите за тяхното преодоляване. Най-съществен от тях, е въпросът за продължаващото стесняване на социалната база. Зам.-председателят на ЦКС сподели пред присъстващите, че за първи път през последните години, негативната тенденция броят на напусналите член-кооператори да превишава този на новоприетите може да бъде преодоляна. При мобилизиране на усилията от страна кооперативните организации и активизиране на политиката по приема на нови членове, е налице реалната възможност в края на годината да бъде отчетено увеличение в броя на член-кооператорите. Както и в началото на 2017 г., членовете на Управителния съвет на ЦКС потвърдиха основните задачи, които трябва да бъдат решени, за да се осигури устойчиво организационно развитие:

  • активизиране на политиката по прием на член-кооператори в малките кооперации (до 100 човека) и в тези, които трайно не приемат нови членове;
  • оценка на резервите относно приема на член-кооператори чрез обектите от търговска верига КООП;
  • мотивиране на заетите в кооперативните организации да станат член-кооператори;
  • приключване процеса на регистрация и актуализиране на информацията в статистическата информационна система на ЦКС.

Заседанието на Управителния съвет на ЦКС продължи с разглеждане на следващата основна тема от дневния ред – изпълнение на плана по Националния единен кооперативен пазар (НЕКП), плана за реконструкция на търговските обекти от ТВ КООП и включване на нови обекти в Единната търговска информационна система (ЕТИС), представена от гл. директор на гл. дирекция „Търговия“ на ЦКС Бойка Добрева.

Г-жа Добрева направи анализ на резултатите и основните причини за отчетените данни като очерта основните действия, които е необходимо да бъдат предприети за изпълнение на планираните показатели. Тя сподели, че реализираните през първите пет месеца на годината доставки по линия на НЕКП, показват изоставане спрямо приетия план. Бе подчертано, че в представения материал са разгледани поотделно всички стокови групи, като анализът показва съществени резерви по отношение доставките на осемте основни стоки с марка КООП, които формират по-голямата част от стокооборота по линия на НЕКП и имат определящо значение за изпълнение на планираните обеми. Директорът на гл. дирекция „Търговия“ изрази увереност, че при мобилизиране на усилията на всички нива, през следващите месеци на годината отчетеното изоставане може да бъде преодоляно. Освен НЕКП, в дискусията сериозно внимание бе отделено и на регионалния единен кооперативен пазар и оптимизиране на договорите с регионалните доставици.

По отношение планът за реконструкция на търговските обекти и включването на нови обекти в ЕТИС, Бойка Добрева изтъкна че реконструкцията и модернизацията на търговските обекти и въвеждането на съвременни форми за обслужване на клиентите и организация на търговския процес имат основна роля за повишаване ефективността на кооперативната търговия. Тя отбеляза, че въпреки присъединяването към търговска верига КООП на повече от планираните за включване нови обекти, крайната цел за разширяване обхвата на веригата не е изпълнена. Основната причина е, че за периода 01.01.-31.05.20107 г. броят на обектите, които са преустановили работа или са отдадени под наем превишава броят на включените нови обекти. Отпадането на тези обекти от веригата има пряко отражение и върху планираните за внедряване търговски информационни системи и програми за лоялни клиенти.

Очаквано, темите за организационното състояние и развитието на кооперативната търговия предизвикаха оживена дискусия, в която присъстващите членове на Управителния съвет споделиха своите виждания, представиха печелившите решения на своите кооперативни организации и очертаха проблемите пред които са изправени и които предстоят да бъдат решавани в бъдеще. Със свои изказвания в дискусията (по азбучен ред на имената) взеха участие  Александър Шишков – председател на КС Пазарджик, Ангел Руев – председател на РПК „Развитие“ гр. Елин Пелин, Бранимир Девинисиев – председател на КС Монтана, Бялка Касабова – председател на КС Стара Загора, Валентин Димов – председател на ГКС София, Васил Буковски – председател на КС Бургас, Георги Начев – председател на РПК „Еледжик с. Лесичово, Георги Сариев – председател на РПК „Наркооп“ гр. Пловдив, Георги Стоянов – председател на КС Кърджали, Емка Ангелова – председател на КС Плевен, Живко Йончев – председател на КС Хасково, Лазар Филчев – председател на КС Пловдив, Снежана Лазарова – председател на ОКС София и Тодор Драганов – председател на КС Сливен.

След края на заседанието членовете на Управителния и Контролния съвет на ЦКС имаха възможност да посетят Храм „Св. София“ и криптата към Храм-паметник „Александър Невски“ и да се запознаят с историята им и съхраняваните в тях артефакти.

Дирекция „Кооперативна политика и европейски проекти“