• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Подкрепа“ с. Мадара – перспективна и работеща

ПК „Подкрепа“ с. Мадара – перспективна и работеща

Публикувано на 19.07.2017

ПК „Подкрепа“ с. Мадара – перспективна и работеща

 

          

Данни за ПК „Подкрепа“ с. Мадара

  • ПК „Подкрепа“, Мадара членува в ОКС Шумен
  • Член-кооператорите са 85 души, от които 8 са до 35 годишна възраст
  • Водеща стопанска дейност - търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва 2 търговски обекта, които са част от веригата КООП
  • ПК „Подкрепа“, с. Мадара обслужва 2 населени места
  • Заетите лица в кооперацията са 9 души

Грета Петрова, председател на ПК „Подкрепа“ с. Мадара

„За трета година съм председател на кооперацията и продължавам да работя с голямо желание. Така работят и всички мои колеги. Продължаваме да живеем с проблемите на кооперацията и няма да спрем да мислим за развитието й. При лошите зимни условия, които бяха през първите дни на тази година обилния снеговалеж и затварянето на пътищата, ние бяхме готови и посрещнахме предизвикателството спокойно, защото магазините бяха заредени със стоки от първа необходимост и населението не изпита никакво затруднение със закупването на хранителни продукти.

Отново искам да благодаря на колегите за изключително добрата работа те знаят, че всички заедно можем повече. И през настоящата 2017 г. ще продължаваме да работим по същия начин, за да постигнем успехите от 2016 г. Но няма да спрем до тук. Трябва да мислим и за разширяване дейностите на кооперацията. Подкрепям идеята от общото събрание на ЦКС за преминаване от йерархична към хоризонтална структура, която дава възможност за по-голяма активност и максимално участие на членовете при вземането на решенията. Хоризонталната структура не означава промяна в правната рамка на съществуване и функциониране на кооперациите. Тя означава издигане на ново ниво на:

  • организационните и бизнес взаимоотношения
  • начина, по който се вземат и изпълняват взетите решения
  • приноса и отговорността на всяка една организация за формиране на общ положителен имидж на цялата система, а не само на отделни кооперативни организации.“

Стопански дейности

През последните няколко години работещите от потребителна кооперация „Подкрепа“ се сблъскват с различни предизвикателства. Дори в условия на нелоялна конкуренция, кооперацията продължава да стои икономически стабилно, да осъществява своя бизнес и да запази ПК „Подкрепа‘ като водеща организация в региона. Привличането на високо образовани и професионално подготвени млади хора е сред приоритетите на ръководството. В региона е налице свръхконкуренция. Конкурентните търговски обекти стават все повече, населението в селото намалява, води се борба за всеки клиент. Актуални сезонни промоции често се организират в търговските обекти на кооперацията. Стремежът е хлябът с марката КООП да е на социално поносима и конкурентна цена. Отделя се и специално внимание на стоките с марката КООП, които се е наложиха много добре на пазара. Клиентите знаят, че кооперативните стоки са на добро качество с достъпни цени. Хората са доволни, следят промоциите и се възползват от тях, а с това се увеличават клиентите в търговските обекти. Асортиментът на предлаганите стоки се разширява постоянно като вече се предлагат и строителни материали, сортови семена, торове и препарати. От ПК „Подкрепа“ постоянно търсят мнението на клиентите, като се съобразяват с техните желания и препоръки. Снабдяването със стоки става чрез складове на ОКС Шумен, където стоките се доставят по линията на ЕКП. Голяма част от тях като зеленчуци, смески, домашни потреби се директно от кооперацията. От ПК „Подкрепа“ си партнират отлично с фирмата за строителни материали, която по предварителна заявка зарежда двата магазина с по-тежките и обемисти строителни материали на място. Така се доставят цимент, тръби, пясък и други.

Благодарение на тези усилия кооперацията продължава да бъде в топ 50 на най-успешните кооперации в класирането на ЦКС. Това кара ръководството и членовете на УС да се чувстват горди и удовлетворени от постигнатите резултати. За запазване на постигнатите успехи в двата търговски обекта, обаче трябва да се инвестират средства за хладилници, фризери и климатици от енергоспестяващ клас. В търговските обекти се пазарува с потребителски карти с търговска отстъпка 2%. Все повече редовни клиенти се възползват от картите. Приоритет при назначаването на кадри е те да са млади хора, високо образовани и професионално добре подготвени. Редовно служителите се изпращат на курсове или семинари, които се провеждат от Съюза, за да могат да подобряват знанията и уменията си. От кооперацията полагат много усилия за доброто оборудване на двата магазина. В експлоатация се въведе изключително нужната хладилна камера в магазина в с. Мадара и така през летния сезон отпада притеснението за съхранение на млечните и малотрайни продукти. Бяха закупени нови кошници с модерна визия, по-добре изглеждат и витрините с новите миещи етикети това веднага направи впечатление  на клиентите.

Социална дейност

Търговските работници в кооперацията получават гарантирана социална осигуровка. Добрият колектив който се е сформирал допринася за добрите резултати на кооперацията. И през 2016 г. беше спазена традицията от потребителна кооперация „Подкрепа“ да участват в културния живот на селото. Заедно с кметството и читалището бяха раздадени подаръци на Коледното тържество, мартенички за баба Марта, отпразнувани бяха Йорданов ден , Бабин ден и се взе участие в турнира Трифон Зарезан. Ръководството ще продължи и в бъдеще да участва активно в културния живот на селото. Комуникацията със Земеделската кооперация и кметствата в двете села е отлична, като не може да не се отбележи подкрепата на кметовете на двете села

Г-жа Петрова споделя, че когато новото крило на магазина е открито е била сигурна, че селото има нужда точно от такъв вид предлагане на стоки. „Улеснихме населението в закупуването на торове и препарати за растителна защита, храна за животни и строителни материали. Ще продължим да разширяваме асортимента в зависимост от нуждите и търсените стоки от нашите клиенти. Сега работим по ремонтирането на втория етаж от търговската сграда. Имаме желание да разширим асортимента в магазините като направим магазин за мебели, а на мястото зад магазина да отворим и строителна борса“, допълни председателката на кооперацията. Така ще може да се предлагат въглища и пелети, към които има интерес. От ПК „Подкрепа“ имат готови проекти за разширяване на дейността на кооперацията.

Основни приоритети в развитието на кооперацията:

  • Осигуряване доставките на стоки в пазарни условия чрез популяризиране на кооперативния модел.
  • Увеличаване обема на търговията със стоки на дребно.
  • Недопускане намаляването на член-кооператорите.

При представяне на програмата на тазгодишното общо събрание г-жа Петрова се обърна към присъстващите с думите:

„В заключение ми позволете да изкажа благодарност на целия колектив на ОКС Шумен за доброто сътрудничество и помощта, която ни оказват винаги когато сме имали нужда. Искам да благодаря и на колегите си. Те разбраха, че когато сме единни можем повече, можем да се справим заедно с предизвикателствата. Пожелавам на всички здраве и късмет, много сили за да сме все така успешни. Нужно е да запазим уважение един към друг и резултатите няма да закъснеят.“

ПК „Подкрепа“ Мадара