• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Стратеш“ –успешна и устойчива кооперация

РПК „Стратеш“ –успешна и устойчива кооперация

Публикувано на 23.01.2018

РПК „Стратеш“ –успешна и устойчива кооперация

 

  • РПК „Стратеш“ гр. Ловеч членува в КС Ловеч
  • Обединява 1430 член-кооператори, от които 181 са на възраст до 35 години
  • Основната търговска дейност е търговия на едро и дребно
  • Обслужва 26 населени места, с общо население 50 178 души
  • Стопанисва пряко 17 търговски обекта, от които 12 са част от веригата „КООП“

Байко Баев, председател на РПК „Стратеш‘“ гр. Ловеч

„Районна потребителна кооперация „Стратеш“ гр. Ловеч е учредена на 1 февруари 1972 г. чрез вливане на 10 селкоопа и 29 съставни села. През годините на съществуването си, тя затвърждава нееднократно своята роля на социално отговорна организация, работеща за подобряване стандарта на живот на обществото. Населението на гр. Ловеч и околието е запознато с кооперативната система и дейността на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч, която се осъществява в 2 квартала на Ловеч и 29 села. Успехите ни утвърдиха положителния имидж на кооперацията на регионално и национално ниво и продължават да бъдат най-красноречивото доказателство за нашата усилена работа.

Изключителна гордост за нас е, фактът че 2017 г. е двадесет и шестата подред, в която завършваме с положителен финансов резултат. Това ни мотивира да си поставяме все по-високи цели, които с помощта на заетите в кооперацията да постигаме успешно. Стараем се да се развиваме заедно с бързо променящата се среда, но и да запазим своите корени и добра политика, които са ни превърнали в това, което сме днес, а именно – успешна и устойчива кооперация.“

Съпричастни член-кооператори

Пряко отразяващ успехите на кооперацията е фактът, че всяка година броят на член-кооператорите се увеличава. Докато през 2014 г. в РПК „Стратеш“ са членували 1240 членове, то в края на миналата отчетна година броят им е вече 1430 души.

Въпреки, че през последните две години се наблюдава лек спад в броя на новоприетите членове, това не рефлектира негативно нито върху работата на кооперацията, нито върху мотивацията на останалите член-кооператори. За да се стопира тази тенденция преди няколко години ОС взема решение, че всеки новоназначен служител трябва да доведе 4 нови член-кооператори. По този начин членовете на ръководните органи  и новите служители стават съпричастни към кооперацията и подпомагат нейното успешно развитие. Политика, която показва загрижеността на членовете за бъдещето на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч.

Младото поколение е бъдещето

Кооперацията усилено работи за популяризирането на кооперативната дейност сред младото поколение. Към края на 2017 г. делът на член-кооператорите до 35 години е почти 13%. Макар, че този процент е недостатъчен, положителен е фактът, че през 2017 г. са приети 67 нови член-кооператори, от които 28 са на възраст до 35 години. Това означава, че младото поколение все повече започва да обръща внимание на кооперативната система и вижда нейния потенциал за развитие.

Стремежът на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч да привлича млади хора с идеи и желание за положителна промяна е в основата и на ежедневната работа на кооперацията. Днес в ръководните органи на кооперацията има избрани 3 член-кооператори на възраст до 35 години, които успешно изпълняват своите задължения и работят усилено, за да покажат на обществото, че кооперативните организации предлагат неограничени възможности за развитие.

Активно се работи и по програмите на МТСП - „Подкрепа за заетост, „Ново начало“, „Първа работа“ и „Младежка заетост“, които дават възможност на кооперацията да наема млади, образовани кадри. Наетите по програмите работят заедно с дългогодишни опитни специалисти, които с удоволствие предават своя опит на следващото поколение. След приключване на срока на програмата, много от „стажантите“ остават на работа в кооперацията и продължават нейното дело.

Основни дейности

Основната дейност на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч е търговия на едро и дребно. Кооперацията разполага със склад на едро, който обслужва само нейните обекти. През 2017 г. той е реализирал увеличение с 37 на сто в стокооборота. Увеличение, макар и по-малко, е реализирано и в търговията на дребно.

През пролетта на 2017 г. кооперацията откри нов обект от търговската верига „КООП“, който се намира в с. Пресяка. Въпреки, че е новооткрит кооперативния магазин вече е  предпочитан от населението заради предлаганото разнообразието от стоки и социално справедливите цени.

РПК „Стратеш“ гр. Ловеч стопанисва общо 17 обекта, 12 от които са включени във веригата „КООП“. Точно тези обекти реализират 88 на сто от стокооборота на кооперацията. Тяхното развитие ще продължи и през следващите години, за да се утвърдят като лидери в сектора.

Към момента само 6 от търговските обекти са с включена търговска информационна система (ТИС), но кооперацията ще продължи да работи по внедряването й в останалите обекти и през настоящата година.

Въпреки реализираните успехи, ръководството на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч е подготвено за трудна година, която ще изиска максимална мобилизация на всички заети, както и на целия ресурс, за да бъде повишена ефективността на основните стопански дейности.

За да бъде 2018 г. годината, в която краткосрочните цели са изпълнени, а дългосрочните се превръщат в краткосрочни, ръководството на РПК „Стратеш“ гр. Ловеч си поставя няколко основни задачи:

  • Подобряване на условията за членство и привличане на нови член-кооператори към кооперацията.
  • Активно участие в развитието на регионалния и националния кооперативен пазар.
  • Подкрепа на кооперативното производство.
  • Повишаване конкурентоспособността на обектите от ТВ „КООП“ и подобряване на финансовите им резултати.

Дирекция ‚Кооп медии и реклама“ по материали на КС Ловеч