• Начало /
  • Новини /
  • ПК “ТЕОДОСИЙ МАРКОВ“ с. Розино – водеща в търговията на дребно в региона

ПК “ТЕОДОСИЙ МАРКОВ“ с. Розино – водеща в търговията на дребно в региона

Публикувано на 01.02.2018

ПК “ТЕОДОСИЙ МАРКОВ“ с. Розино – водеща в търговията на дребно в региона

 

Данни за ПК “ТЕОДОСИЙ МАРКОВ“ с. Розино

  • ПК “ТЕОДОСИЙ МАРКОВ“ с. Розино членува в РКС Пловдив
  • Обединява 1934 член-кооператора, от които 657 до 35 години
  • Основна дейност – търговия на дребно
  • Обслужва 5 населени места с общо население 8422 души
  • Стопанисва пряко 13 обекта, от които 12 са част от търговската верига КООП:

- десет магазина за хранителни стоки;

- два магазина КООП СТРОЙКО;

- една кафе сладкарница.

През далечната 1926 г. в пловдивското с. Розино будни граждани основават Потребителна кооперация „Теодосий Марков“. Оттогава до днес тя се грижи за благоденствието на своите членове, преминавайки през много перипетии, покорени върхове и хиляди спечелени кооперативни сърца.

Понастоящем кооперацията обединява и защитава интересите на 1934 член-кооператора, от които 34% са на възраст до 35 години. Младите хора изпитват интерес към кооперацията, защото са свидетели на позитивния пример и доброто, което тя прави за обществото им. Спечеленото доверие носи преки икономически резултати - всяка година кооперацията има все по-добри и по-добри постижения. За това свидетелства и почетното първо място, което кооперацията заема в 50-те топ кооперации от комплексното класиране на ЦКС.

През последните няколко години ПК „Теодосий Марков“ осъществи широкомащабна инвестиционна програма, като подари на жителите на Розино обновени магазини от веригата КООП. Така тя им предостави по-удобни и съвременни места за пазаруване на хранителни стоки, богат избор от прясно месо, здравословни храни, стоки с марката КООП и италиански кооперативни стоки на достъпни цени.

Кооперацията осъществява търговия на дребно и със строителни материали, цветя и всичко необходимо за домакинството и бита в двата магазина КООП Стройко.

Кафе сладкарницата е притегателен център и предпочитано място за срещи и сладки раздумки с приятели, а кооперативната фурна предлага вкусен хляб по традиционна рецепта, пресни закуски и разнообразни хлебни изделия. Хлябът се продава в кооперативните магазини. Без да се притеснява от конкуренцията, кооперацията е постигнала пълно задоволяване на различните вкусове по отношение на предлагания асортимент.

Това наложи ПК „Теодосий Марков“ като водеща в търговията на дребно в региона. За следващите четири години усилията ще бъдат насочени в търговията, която заема 90% от общата дейност на кооперацията. Ще бъдат открити нов магазин в с. Христо Даново, магазин за промишлени и строителни материали в с. Кърнаре и заведение за бърза закуска в с. Розино. Предстои увеличаване на асортимента и подобряване на качеството на продукцията, произведена от фурна Розино.

Добрите резултати и участието в живота на населените места, които обслужва правят ПК “Теодосий Марков“ равностоен и ключов партньор за икономическото и социално развитие на региона.

„Добри партньори сме на кметовете в региона и заедно работим във всички съвмесни инициативи по селата, както за децата така и за всички живущи в тях“, с гордост споделя Мими Петрова, председател на кооперацията. „Доказахме, че сме фактор в икономиката на региона – за последните няколко години броят на заетите в търговията на дребно, нарасна от 16 на 49 души. Голям ръст отчитаме и в броя на член-кооператорите, които днес вече са 1934 души.

В центъра на всичко това стои човекът, с главна буква „Ч“.

  • Човекът – кооператор, основател и създател на нашата кооперация, която днес ние само доразвиваме и обогатяваме.
  • Човекът – клиент, който е верен на кооперацията и пазарува от нейните магазини, с което я прави по-силна и по-търсена.
  • Човекът - работещ в кооперацията, приел я като свой втори дом и който посреща и изпраща кооператорите и своите клиенти с широка усмивка.

Всичко това сме постигнали заедно, член-кооператори, работещи в кооперацията, РКС Пловдив, „Кооп-търговия и туризъм“ АД и не на последно място с огромната помощ на Централен кооперативен съюз.“, обобщава г-жа Петрова.

Управителният съвет на ПК „Теодосий Марков“ осъзнава, че в днешната динамична и конкурентна външна среда кооперацията не може да си позволи да спре да се развива. Не може да си позволи да разчита само на стари лаври и слава, на отминалите успехи. Затова е твърдо решен да гледа смело напред в бъдещето, като прави нови и нови инвестиции, за да може да отговаря адекватно на нуждите на своите членове и клиенти. Тези, заради които кооперацията е създадена преди повече от 90 години и в чийто център стои той - Човекът.

Дирекция ‚КООП медии и реклама“ по материали предоставени от ПК „Теодосий Марков“