• Начало /
  • Новини /
  • Специализирана болница за рехабилитация „Здраве” Банкя уникално съчетание на медицински дейности и възможност за профилактика и релакс

Специализирана болница за рехабилитация „Здраве” Банкя уникално съчетание на медицински дейности и възможност за профилактика и релакс

Публикувано на 12.04.2018

Специализирана болница за рехабилитация „Здраве”  Банкя уникално съчетание на медицински дейности и възможност за профилактика и релакс

Интервю с д-р Виолета Костадинова, изпълнителен директор на СБР „Здраве“

Д-р Костадинова, в страната няма друг кооперативен здравен и възстановителен комплекс. Това оказва ли влияние върху Вашата работа и какви са целите, които си поставяте?

Кооперативният комплекс СБР Здраве ЕАД гр. Банкя разполага с болница за рехабилитация, медицински център за специализирана доболнична помощ и спортно-оздравителен център.

През годините СБР „Здраве” ЕАД се е доказала като лечебно заведение, което оказва висококачествена медицинска помощ в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. Това се дължи на факта, че в лечебното заведение работят 16 лекари, които са с по една или две специалности и 17 кинезитерапевта. Разполагаме с апаратура за модерна функционална диагностика на сърдечно-съдовата и нервна системи, рентген и лаборатория, които напълно обезпечават дейността по възстановяване на ранните етапи след сърдечни операции, след миокарден инфаркт, мозъчен инфаркт, операции на стави или фрактури, както и заболявания на периферната нервна система. Амбицията на екипа на болницата е да се изведе профилактиката на нужното за модерната медицина ниво и да акредитира комплекса като база за учебна и научна дейност.

Основната ни задача е с подкрепата на собственика - ЦКС, непрекъснато да повишаваме качеството на предлаганите медицински услуги, да подобряваме материално-техническата база, да осигурим необходимата финансова стабилност на дружеството и диверсификация на рисковете, както и разбира се, да подобряваме условията за труд на работещите.

Разкажете ни повече за спортно-оздравителния център.

Спортно-оздравителният център осигурява достъп до открит и закрит басейн с минерална вода. За балнеолечебните процедури се ползва минерална вода от град Банкя, за която се смята, че има оздравителни свойства върху целия организъм. През 2017 година бе закупена нова апаратура за сектор Кинезитерапия, основно звено в рехабилитационната програма и спортно-оздравителния център. Гостите могат да се възползват от предлаганата лечебна физкултура, физиотерапия и кинезитерапия, спомагащи облекчаването на различни симптоми и пълното излекуване на редица заболявания. Предлагаме над 100 различни процедури, а комплексът е подходящ за целогодишна профилактика и рехабилитация.

Предлагате ли преференции за член-кооператори?

За член-кооператорите на кооперативните организации, членуващи в ЦКС и притежатели на клиентска карта КООП, предлагаме специални пакетни цени и отстъпки при ползване на услугите ни при прием по договор с НОИ, НЗОК, както и при свободен прием.

Какви са предизвикателствата в ежедневната Ви работа?

Предизвикателствата биха могли да се разделят на две основни групи:

Професионални - лекарската професия по принцип е непрекъснато предизвикателство и борба - за човешки живот, за запазване на качеството на живот на индивида, за непрекъснато усъвършенстване и достигане ниво на познания, което удовлетворява.

Административни - произтичащи от непрестанни промени на алгоритми и условия за лечение, които се определят от държавните институции, това създава известна нестабилност и липса на ясна дългосрочна стратегия за години напред, която да определи развитието на здравната система на страната ни. Сериозен проблем е хроничната липса на кадри, която се компенсира с висок професионализъм и отдаденост от страна на работещите.

Разкажете ни за професионалния Ви път и за годините, през които сте част от екипа на СБР „Здраве“?

Аз съм лекар и това е най-важно за мен. Имам две специалности – Вътрешни болести и Ендокринология и болести на обмяната. През 2013 година след успешна защита на дисертационен труд “Захарен диабет тип 2 и злокачествени заболявания” ми бе присъдена образователна и научна степен Доктор по медицина. В болница „Здраве“ работя от много години, като 5 от тях бях директор Медицински дейности, а след известно прекъсване - от 2015 съм изпълнителен директор. Гордея се, че съм част от екипа на тази болница, че съм част от кооперативното движение и дух, и че в лицето на Централен кооперативен съюз, тя има собственик, който инвестира не само в настоящето, но и в бъдещето.

С какво се гордеете в професионален и личен план?

В професионален план смятам, че добрият статус на дружеството, качеството на предлагания продукт, оценката на болните, на които сме помогнали и на собственика, са основните поводи за гордост. Преди няколко дни болницата бе акредитирана от Акредитационният съвет на Министерство на здравеопазването с оценка отличен, с единствена препоръка да се акредитираме и като база за учебна и научна дейност.

В личен план се смятам за щастлив човек, защото съм здрава, работя това, което разбирам, а за нещата, в които не съм експерт – разчитам на екипа, с който работя, и не на последно място - виждам промените, които ми се иска да виждам.

Днес отбелязваме Международния ден на жената, какво е Вашето пожелание към жените по повод 8-ми март?

Пожелавам на всички да са здрави, те и близките им, да имат повече спокойствие и удовлетвореност.

Интервюто подготви дирекция „КООП медии и реклама“