• Начало /
  • Новини /
  • НПК на слепите в България е уникална по своята структура и без аналог в страната

НПК на слепите в България е уникална по своята структура и без аналог в страната

Публикувано на 21.05.2018

НПК на слепите в България е уникална по своята структура и без аналог в страната

Визитка на НПК на слепите в България

  • НПК на слепите в България членува в ГКС София
  • Член-кооператорите са 2 467 души, от които 296 са до 35-годишна възраст
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва 14 търговски обекта, от които 6 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва 8 населени места
  • Броят на заетите в кооперацията е 43 души

Михаил Кърлин, председател на НПК на слепите в България

„Измина още една изключително трудна и динамична, но успешна година за нашата кооперация.

Въпреки отстъплението в някои от показателите за дейността ни като намалената печалба и приходи от търговска дейност, годината, която отчитаме е успешна.  Благодарение на усилията на всички заети в дейността и постигнатите резултати, кооперацията ни продължава да изпълнява успешно своите социални функции. Това означава, че кооперативният бизнес модел за пореден път доказва своята устойчивост и кооперативните организации се справят по-добре с колебанията на външната среда.

Само две години делят НПК на слепите в България от юбилея, който кооперацията ще отбележи през 2020 г. - 75 години от нейното създаване.

Вярвам, че благодарение на дейността си и непрекъснатия ни стремеж към прилагане на кооперативните принципи и ценности в практиката, ще успеем да облекчим и подобрим живота на още много наши членове.“

Националната потребителна кооперация на слепите в България е специализирана социална организация, създадена през 1945 година. Тя е уникална по своята структура, единствена в страната и има свои аналози само в най-развитите европейски държави.

Кооперацията е открита за членуване и обединява граждани с намалена работоспособност над 91% по отношение на зрението, които освен слепотата имат и други трайни неизлечими страдания и недъзи, които ги правят неприспособими за всякакъв вид труд, дори и в специализираните предприятия за хора с увреждания.

Организационно състояние

В края на 2017 г. в НПКСБ членуват 2 468 член-кооператора, от които 296 са до 35-годишна възраст. Все още голяма част от член-кооператорите са на възраст над 60 години, въпреки че тази тенденция напоследък се подобрява в полза на приетите по-млади хора, за което основна заслуга имат така наречените „координатори”, чиято основна цел е привличането на нови член-кооператори. Благодарение на тяхната упорита работа през годината са приети 52 нови членове.

„Най-активно в тази област работиха Димо Тотев и Бончо Бонев от Варна, Дечко Гарбатулов от Стара Загора, Живко Томов и Иван Демечев от Бургас и Кирчо Родопски от Пловдив. Този факт недвусмислено доказва, че кооперацията подчинена на своите принципи и идеали, е притегателна организационна, икономическа и социална структура и привлича все повече член-кооператори.

Безспорно, член-кооператорите трябва да имат интерес от членството си в нашата кооперация. А с повече членове кооперацията е по-мощна, по-жизнеспособна и по-авторитетна, както пред обществото, така и пред държавните и обществени институции.“, споделя г-н Кърлин, председател на кооперацията.

За да постигне тези цели през 2017 г. НПК на слепите в България продължи да укрепва организационно. Благодарение на активната работа на координаторите тя получава своевременна информация за промяна на статута, местоживеенето и други промени в социалния статус на членовете. Член-кооператорите в най-тежко финансово състояние и тези със социални пенсии се насочват за подпомагане и трудоустрояване. С промяната в Правилника за социално подпомагане, помощи на крайно нуждаещи се член-кооператори се отпускат само чрез съгласуване със съответния координатор от района. Управителният съвет смята, че по този начин се постига по-добър ефект за по-целесъобразното и справедливо отпускане на помощи.

Подпомагането и трудоустрояването на член-кооператорите се осъществява съгласно решенията на ОС и вътрешните нормативни актове на кооперацията. През 2017 г. са отпуснати еднократни, новогодишни и пролетни парични помощи, помощи за ученици и студенти и други.

През изминалата година са сключени три трудови договори с Бюрата по труда.

Кооперацията осигурява 43 работни места. Като основен приоритет в управлението на персонала е неговото оптимизиране, обучение и преквалификация. През изминалата година са проведени семинари за обучение, както на незрящите служители, така и на зрящите по приета от УС план-програма и тематичен план за обучение.

Обученията са финансирани със собствени средства и със средства от субсидията от държавния бюджет. В тях участие са взели общо 93-ма човека, от които 73-ма член-кооператори. В обученията са включвани и най-активните координатори, които посещават нуждаещите се член-кооператори, поддържат активни връзки с местните органи на властта, привличат нови членове и редовно изготвят и представят своите отчети.

Инвестиционна политика

През 2017 г. НПК на слепите в България продължи своята активна инвестиционна политика, като извърши реконструкция, модернизация и промяна на търговските си обекти, с цел придобиване на съвременен и европейски вид, привличането на нови клиенти и не на последно място преодоляване на последиците от икономическата криза, които продължават да се усещат и от кооперативните организации.

Негативните икономически тенденции оказаха съществено влияние върху развитието на търговския сектор. Прекъсна се тенденцията за увеличаване икономическата активност на населението, безработицата нараства, въпреки твърденията, че тя е занижена. Има сектори, където недостига работна ръка и обратното. Тя не е равномерна и в различните региони на страната доходите на населението осезаемо намаляват, въпреки, че като цифри растат, но увеличението на цените на стоките и услугите стопяват завишените доходи.

Всичко това доведе до свиване на приходите от продажби в търговските обекти, както в национален мащаб, така и в кооперативната търговия. Особено важна причина за това е и изключително негативното влияние от сивия сектор и нелоялната конкуренция, като негов продукт.

Независимо от тази затруднена икономическа среда, управителите на търговските обекти на НПК на слепите в България доказват, че и в условията на криза, нелоялна конкуренция и свито до минимум потребителско търсене, могат да се увеличават постигнатите вече стопански резултати.

През 2017 г. кооперацията стопанисва пряко 14 обекта, от които 6 са включени в търговската верига КООП, а два са складове, намиращи се в Пловдив и София.

 „Кооперацията ще продължи да се развива основно като търговец и очакванията ни са това да се случва с по-бързи темпове. Следваната от ръководството политика предвижда да се вземат мерки за оптимизиране на дейността, а от там и за намаляване влиянието на отделните видове риск. Целите, които си поставяме, са съобразени с условията, в които кооперацията осъществява своята дейност. Убедени сме, че нашата кооперация има и ще продължи да заема своето достойно място в икономическия и социален живот на страната.“, обобщава Михаил Кърлин, председател на кооперацията.

Дирекция „КООП медии и реклама“, ЦКС по материали на НПК на слепите в България