• Начало /
  • Новини /
  • „Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

„Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

Публикувано на 10.07.2018

 „Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

Данни за ПК „Подкрепа“ с. Мадара

  • ПК „Подкрепа“, Мадара членува в ОКС Шумен
  • Член-кооператорите са 85 души, от които 8 са до 35 годишна възраст
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно
  • Броят на заетите в кооперацията са 9 души
  • Кооперацията стопанисва 2 търговски обекта, които са част от веригата КООП
  • Oбслужва 2 населени места

Грета Павлова, председател на ПК „Подкрепа“ с. Мадара:

„За четвърта година съм председател на ПК „Подкрепа“ и продължавам да работя с голямо желание. Така работят и всички мои колеги. Запазването на кооперацията като водеща организация в региона, увеличаването на член-кооператорите и привличането на повече млади, образовани и професионално обучени кадри са част от задачите, с които продължаваме да се справяме ежедневно. ПК „Подкрепа“ се стреми да задоволява потребностите на живущите в региона. При лошите зимни условия бяхме готови и посрещнахме предизвикателството спокойно, защото магазините ни бяха заредени със стоки от първа необходимост и населението не изпита никакво затруднение със закупването на хранителни продукти. В условията на пазарна конкурентна среда запазваме позициите си и успяваме да се развиваме. Това доказва, че мястото ни в 50-те топ кооперации от комплексното класиране на ЦКС е напълно заслужено. Продължавам да вярвам, че приятелската атмосфера и сплотения колектив помагат на добрата работа и положителните резултати, които постигаме. Благодаря и на ОКС Шумен и ЦКС за подкрепата, която ни оказват винаги когато имаме нужда.“

Резултати и стопански дейности

В условия на сериозна конкуренция кооперацията продължава да развива успешно търговската си дейност и да отчита положителни резултати. Броят на конкурентните търговски обекти нараства, населението в селото намалява и стремежа за привличане на клиентите е засилен. В търговските обекти на кооперацията често се организират актуални сезонни промоции. От ПК „Напредък“ целогодишно се стараят хлябът с марката КООП да е на социално поносима и конкурентна цена. Отделя се и специално внимание на стоките с марката КООП, които се налагат много добре на пазара. Клиентите знаят, че кооперативните стоки са на добро качество със справедливи цени. Хората са доволни, следят промоциите и се възползват от тях, а с това се увеличават клиентите в търговските обекти. С отварянето на новата част на магазина преди четири години се разшири асортимента на предлаганите стоки, като вече се предлагат и строителни материали, сортови семена, торове и препарати. От ПК „Подкрепа“ постоянно търсят мнението на клиентите, като се съобразяват с техните желания и препоръки. Предимно снабдяването със стоки става чрез складове на ОКС Шумен, където стоките се доставят по линията на Единния кооперативен пазар (ЕКП) но от кооперацията използват и регионални доставчици. От ПК „Подкрепа“ си партнират отлично с фирмата за строителни материали, която по предварителна заявка зарежда двата магазина с по-тежките и обемисти строителни материали като цимент, тръби, пясък и други.

За запазване на постигнатите успехи в двата търговски обекта, обаче трябва да се инвестират средства за оборудване като хладилници, фризери и климатици от енергоспестяващ клас. Също така за смяна е и лекотоварния микробус, с който се зареждат магазините. В търговските обекти се пазарува с потребителски карти с отстъпка от 2%. Все повече клиенти се възползват от предоставените картите. Магазините от веригата КООП са предпочитани и заради доброто обслужване и любезното отношение на продавач-консултантите. Приоритет при назначаването на кадри са младите, високообразовани и професионално добре подготвени хора. Редовно служителите се изпращат на курсове или обучения, които се провеждат от съюза, за да могат да подобряват знанията и уменията си. От кооперацията полагат много усилия за доброто оборудване на двата магазина. Бяха закупени нови кошници с модерна визия, по-добре изглеждат и витрините с новите миещи етикети това веднага направи впечатление на клиентите. В експлоатация се въведе хладилна камера в магазина в с. Мадара и така през летния сезон млечните и малотрайни продукти ще се съхраняват правилно. През тази година предстои да се закупи и нова хладилна витрина за магазина в с. Кюлевча.

Социална дейност

ОТ ПК „Подкрепа“ с. Мадара да участват активно в културния живот на селото. Заедно с кметството и читалището бяха раздадени подаръци на Коледното тържество, мартенички за баба Марта, отпразнувани бяха Йорданов ден, бабин ден и се взе участие в турнира Трифон Зарезан. Комуникацията със Земеделската кооперация и кметствата в двете села е отлична и се дължи на подкрепата на местната власт.

„Не трябва да спираме да се развиваме, във тази връзка ще помислим за ремонтирането на сградата, която наричаме старата аптека в къща за гости или в център за възрастни хора и ще кандидатстваме по европейски програми за енергийна ефективност.“, споделя председателката на кооперацията г-жа Грета Петрова.

Приоритетни задачи:

  • Предоговаряне на условията за доставката на стоките.
  • Увеличаване обема на търговията със стоки на дребно
  • Инвестиции за модернизиране на материалната база
  • Прием на член-кооператори като приоритет ще продължат да бъдат младите хора до 35 години.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материали на ПК“ Подкрепа“, с. Мадара