• Начало /
  • Новини /
  • ППК „Бръшлян“ в търсене на нови иновативни решения в кооперативното земеделието

ППК „Бръшлян“ в търсене на нови иновативни решения в кооперативното земеделието

Публикувано на 10.07.2018

ППК „Бръшлян“ в търсене на нови иновативни решения в кооперативното земеделието

Данни за ППК „Бръшлян“ с. Бръшлен

  • ППК „Бръшлян“, с. Бръшлен членува в РКС Русе
  • Член-кооператорите са 450
  • Основни стопански дейности - селско стопанство и търговия на дребно
  • Кооперацията обработва над 13 000 дка земя (собствена и под аренда)
  • Заети в кооперацията 22 човека
  • Кооперацията стопанисва търговски обект, от веригата КООП в
    с. Бръшлен

Йордан Тодоров, председател на ППК „Бръшлян“, с. Бръшлен

„През изминалата година, отново всички заедно членовете на управителния съвет на ППК „Бръшлян“, работниците и служителите в кооперацията, създадохме добра среда и климат за изпълнение на целия производствен процес и постигнахме добри производствени и финансови резултати. Доказателство са високите средни добиви, въпреки природните бедствия, които ни сполетяха. Разразилата се през месеците юни и юли буря и обилният дъжд, придружен с градушка, засегнаха най-вече пролетните култури затова усилията на всички ни бяха насочени към стриктно спазване на производствената и технологична дисциплина в резултат, на което успяхме своевременно да приберем готовата продукция. И точно заради непредсказуемите природни фактори, които оказват силно влияние върху земеделското производство, не спираме да търсим решения как да бъдем конкурентноспособни и ефективни.“

Земеделската 2017 година на кооперацията

И през 2017 г. имаше лоши климатични условия, на които няма как да се влияе. Трудностите отново показаха колко е важно кооперацията да има достатъчно надеждна съвременна техника, подходяща складова база, добра организация и квалифицирани кадри, за да могат да се справят и в най-сложната ситуация и да отчетат поредната успешна година за производствено-потребителна кооперация "Бръшлян". През стопанската 2017 г. от кооперацията са обработили 13 000 дка. земя, от която реколтирана: пшеница – 5064 дка със среден добив 810 кг/дка, който е с 111 кг. по –висок спрямо 2016 г.; слънчоглед - 3367 дка; царевица - 2353 дка; грах - 910 дка; рапица - 600 дка и дини 80 дка.

От ППК „Бръшлян“ с. Бръшлен са наясно, че съвременно високоефективно земеделие се прави с нова високопроизводителна техника и търсене на иновативни решения в земеделието. Ръководството на кооперацията очаква одобрение за проекта по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони за ремонт на зърнобазата и закупувате на техника, за който са кандидатствали през 2016 г. Приложението на течни торове за подхранване на растенията вече е не само наложително, но и възможно благодарение на факта, че от кооперацията разполагат със съвременна високо-проходима пръскачка, която позволява да се подобри значително ефективността. На следващо място в технологиите, които се прилагат от есента на 2017 година, са ползите от междинните (покривните) култури. Те не само повишават и поддържат почвеното плодородие, но и увеличават добивите от основните култури, защото при тях отпада дълбоката оран, което е едно от най-скъпите мероприятия в земеделието.

Друга основна задача за кооперацията през 2018 г. е реконструкцията на поливното поле, за която вече има сключен договор за доставка на материали и съоръжения. Целта е да се премахне тежкия труд за разпъване и прибиране на маркучите и да се автоматизира напълно поливането на културите.

Новости и решения:

Използвайки резултатите от 2017 г. кооперацията отново залага на иновативните решения през тази година:

  • използване на течен тор за отглеждане на 1500 дка пшеница, 1000 дка рапица, 2000 дка царевица и 1500 дка слънчоглед.
  • засяване на 360 дка слънчоглед и 620 дка царевица върху покривни култури без дълбока оран.
  • директна сеитба на 1060 дка грах върху царевичак без дълбока оран.
  • засяване на 500 дка слънчоглед след продълбочител, отново без дълбока оран.

Осъществяването на тези мероприятия се извършва под стриктен контрол и отчитане на разходите, за да подобри крайният резултат от тях. За целта е разработен софтуер и чрез GPS устройствата монтирани на всички машини се отчитат реалните разходи за всяка култура. Управителния съвет на ППК „Бръшлян“ с. Бръшлен ще съгласува и утвърди необходимите средства за това. От кооперацията ще използват и други новости в земеделието. Практиката показва, че от седем години много земеделци са премахнали плуговете. Ползва се технология за продълбочаване със стърнищен култиватор, при което има минимални обработки, а растителните остатъци се смесват с почвата в процентно съотношение 70/30. Така се усвояват максимално и се запазва влагата в почвата.

„Дълбоко съм убеден, че доверието, което имат нашите членове към кооперацията, ще даде възможност да работим упорито, да внедряваме новостите и да сме сред най-добрите земеделски производители, а ППК „Бръшлян“ да е все така желан партньор в земеделския бизнес.“, споделя
г-н Тодоров, председател на производствено-потребителна кооперация "Бръшлян".

В полза на членовете

За да са в полза на своите член-кооператори и жителите на с. Бръшлен, от кооперацията осъществяват и търговска дейност с магазин, който е включен в търговска верига КООП. Кооперативният магазин се намира в центъра на селото и е предпочитан от жителите на Бръшлен. Асортиментът от стоки е разнообразен и на достъпни цени. Те се доставят по линия на единния кооперативен пазар (ЕКП) и от фирми за търговия на едро, които имат сключени договори с РКС Русе. Не без значение са и конкурентните цени, които се договарят и предлагат на клиентите. През годината все повече се утвърждава доставката на стоки по заявка на клиента. Член-кооператорите пазаруват с клиентски карти и ползват отстъпка при пазаруване. Програмата за лоялни клиенти продължава да се разширява и да привлича нови клиенти и през тази година.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материал на ППК „Бръшлян“ с. Бръшлен