• Начало /
  • Новини /
  • Потребителна кооперация „Плиска” постига успехи в търговията като залага на качество, цени, асортимент и строг контрол

Потребителна кооперация „Плиска” постига успехи в търговията като залага на качество, цени, асортимент и строг контрол

Публикувано на 11.07.2018

Потребителна кооперация „Плиска” постига успехи в търговията като залага на  качество, цени, асортимент и строг контрол

Визитка ПК “Плиска”

  • ПК “Плиска” членува в ОКС Шумен
  • В кооперацията членуват 61 член-кооператори, от които 7 са на възраст до 35 години;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно;
  • Кооперацията стопанисва 2 обекта от търговска верига КООП и обслужва 2 населени места.

Красимир Иванов, председател на ПК „Плиска“ /каре/:

„ПК „Плиска” е създадена през 1914 г., като през годините по различни причини се е обединявала с други кооперации. От 1991 г. е самостоятелна кооперация, която обслужва две населени места –
гр. Плиска и с. Златна нива. Когато станах председател, търговската сграда още не беше готова, имаше задължения, магазините не бяха заредени добре. Сега кооперацията има два търговски обекта – един в Плиска и един в Златна нива, които са включени в търговска верига КООП. На този етап това са максималните възможности на кооперацията. Град Плиска е малък, само с около 800 жители, населението е с ниска покупателна способност, а и в града работят и други конкурентни търговски обекта. В с. Златна нива има около 600 жители и освен магазина на кооперацията, има още един малък търговски обект, но той не може да се конкурира с нашия магазин“.

Стокооборотът нараства – това е успех

Основна стопанска дейност на кооперацията е търговията на дребно. През изминалата година ПК „Плиска“ отчита добри приходи от дейността. Търговските обекти на кооперацията са предпочитани от местното население заради разнообразните стоки и атрактивните цени. Може да е с малко, но цените са по-ниски, а качеството на стоките е гарантирано с договорите, които кооперацията сключва с производители на продукти и фирми на едро. Освен това, имайки складови площи, кооперацията може да предложи на жителите в с. Златна нива и гр. Плиска промишлени стоки за бита, като газ, пирони, синджири, а също и домашни потреби.

Стоките се доставят от склада на ОКС Шумен по линия на единния кооперативен пазар. Зареждането е по предварително дадени заявки с транспорт на съюза. Зеленчуците се доставят директно от председателя г-н Иванов. Той се е нагърбил с тази задача, защото за всички е много важно качеството и добрата цена. Зеленчуците се зареждат всеки ден, за да са пресни, свежи и да са предпочитани от клиентите. Част от дейността на кооперацията е и изваряването на ракия в града.

Освен двата магазина КООП, ПК „Плиска” е собственик и на обекти, които са отдадени под наем. Всеизвестен факт е, че желаещите да наемат търговски обекти непрекъснато намаляват по съвсем обективни причини: потреблението се свива, а това води до намалена рентабилност на търговската дейност. Купуват се предимно основните хранителни стоки, което в общи линии затруднява търговската дейност. В хотела в комплекс „Хановете” кооперацията има една трета участие, но засега и той е отдаден под наем.

Земеделската земя, собственост на кооперацията, е 191 дка и е отдадена под аренда, за което арендаторът авансово една част от уговорената сума, а в края на годината ще изплати останалото.

ПК „Плиска“ гледа с оптимизъм в бъдещето

Постигнатите от ПК „Плиска“ добри резултати, са плод на усилен труд. Всички работещи в кооперацията се сблъскват ежедневно с проблеми, на които се търсят най-правилните решения. Ръководството на ПК „Плиска“ си поставя няколко задачи, имащи за цел да подобрят работата на кооперацията:

  • Прием на нови член-кооператори, като приоритет ще бъдат младите хора до 35 години.
  • Подобряване на възрастовата и образователна структура на наетите работници и на служителите в кооперацията.
  • Инвестиции за модернизиране и поддържане на материалната база, в т.ч. предстои закупуване на хладилни ветрини, фризери и нов автомобил.

Дирекция ‚Кооп медии и реклама“ по материали на ПК „Плиска“