• Начало /
  • Новини /
  • Шоколадът – доставчик на щастие или как да го избираме правилно

Шоколадът – доставчик на щастие или как да го избираме правилно

Публикувано на 01.11.2018

Шоколадът – доставчик на щастие или как да го избираме правилно

Колко често Ви се случва да Ви се хапва нещо сладичко? В такива моменти първото, за което се сещаме е шоколад. Със сигурност, обаче сте си задавали въпроса „Какъв шоколад да избера?“. Най-хубавият шоколад е натуралният, приготвен само от какаови продукти, млечни масла, сухи млека и захар. Всеки специалист ще Ви каже, че ако искате висококачествен шоколад, трябва да изберете такъв с високо съдържание на какао.

Нека се спрем на няколко вида шоколад и разликата в техните вкусови характеристики.

Почти във всеки магазин можем да намерим различни видове шоколади 32, 40, 50, 60, 70 и  81% съдържание на какао.

За да се направи шоколад с 81 % съдържание на какао е необходимо, освен какаова маса, да се добави и допълнително какаов прах. След обработка, какаовата маса има нежен, мек,  приятно тръпчив и горчив вкус. След термичната обработка, разтворимите дъбилни вещества преминават от разтворима в неразтворима форма, благодарение на което горчивината и тръпчивостта, на необработеното какао, изчезват. Дъбилните вещества стимулират чревния тракт и спомагат за отделянето на токсините от организма. За да си ги набавим е достатъчно да хапваме по 40 гр. 81% шоколад дневно, които ни доставят и дневна доза антиоксиданти.

 За да постигем 81 % съдържание на какао в шоколада е необходимо да спазим маслеността от 31-33 % и да намалим съдържанието на какаова маса до 50%. Това ще осигури 27% масленост, а след прибавянето на
41%-н какаов прах маслеността ще се увеличи с още 5 %.

 Съдържанието на дъбилни вещества в какаовия прах е значително и това засилва горчивия и трапчив вкус на 81% шоколад. Затова и усещането за по-суров и незавършен продукт е по осезаемо. Този вкус е по-особен, но този шоколад е по-полезен от 70%-я, заради високото съдържание на какаови съставки и по-ниското съдържание на захар (само 19%).

Всички знаем, че шоколадът е най-добрият инструмент за излизане от депресията. Това е така, заради съдържанието на L-триптофан, който е изходно вещество за синтеза на серотонин или както е по-известен – „Хормонът на щастието“.

40 гр. натурален шоколад са напълно достатъчни и при твърде високи нива на стрес, умора и напрежение. Най-добрият избор в случая е 70% шоколад, който съдържа 30% захар. Балансираният му вкус се дължи на перфектно допълващите се сладки и горчиви нотки, които оставят приятен дъх на какао.

Шоколадът с по-ниско съдържание на какао е с по-приятен, елегантен вкус на какао.

Шоколадите с 60 и 50% съдържание на какао са с много по-балансирани вкусове. В тях преобладава съдържанието на свободно какаово масло, благодарение на което се стапят по-бързо и придават приятно усещане за сладост, преплитаща се с топъл дъх на какао.

 

При по-ниското съдържание на какао (32-40%) шоколадите предлагат допълване с млечни съставки, най-често дехидратирано млечно краве масло, пълномаслено или обезмаслено сухо мляко. При добавяне на други млечни съставки като суха сладка суроватка и млечна захар, качеството и вкуса на шоколада се променят. Тези съставки обикновено засилват натрапчивата сладост и придават по-тежък млечен вкус.

Изключително предпочитани са и шоколадите с добавени изпечени ядки като лешници и бадеми. Добър избор са и тези с добавени сушени плодове, които допълват вкуса и носят допълнителна сладост.

     Водещите производители на шоколади като Швейцария, Белгия и Германия не влагат други масла в шоколадите си, освен какаови и млечни. При производството на шоколади с пълнеж се избират висококачествени продукти като лешникова, фъстъчена и бадемова паста, изпечени ядки и сушени плодове. Перфектното съчетание между ненатрапчивия пълнеж с какаовото масло е гаранция за качество и ненадминат вкус.

 

 

По-малките производители влагат лактоза, хидрогенирани масла, млечна суроватка, вафлени и бисквитени кори. В тези видове шоколади натурален шоколад се използва само за черупката и дъното.

Тези съставки намаляват качеството, но и цената на продукта. Високата им захарност и калоричност ги правят вредни за организма и непредпочитани от хора с висок холестерол, диабет и други.

От всичко това можем да заключим, че истинският шоколад с високо съдържание на какао е наистина полезен за нашия организъм. Освен, че ни носи истинско удоволствие, шоколадът стимулира производството на серотонин в организма, спомага за повишаване на настроението и прилива на енергия.

Честата употреба на качествен шоколад може да навреди само на джоба ни, но удоволствието си заслужава!

 

 

 

Главна дирекция „Методология на стопанските дейности“