• Начало /
  • Новини /
  • Вълнуваща среща в Националния кооперативен музей с наследник на Васил Левски

Вълнуваща среща в Националния кооперативен музей с наследник на Васил Левски

Публикувано на 18.07.2019

Вълнуваща среща в Националния кооперативен музей с наследник на Васил Левски

Вълнуваща среща в Националния кооперативен музей с наследник на Васил Левски

Днес се навършват 182 години от рождението на Васил Левски. В навечерието на годишнината имахме удоволствие да се срещнем с Екатерина Томева – една от 28-те живи наследници на Апостола. Тя е праправнучка на Яна Кунчева, която единствена от братята и сестрите на Левски оставя поколение.

Срещата се състоя в 18.06.2019 г в Националния кооперативен музей, който се намира в сградата на Централния кооперативен съюз в град София. Екатерина Томева сподели желанието си да разгледа и да се запознае с изложените експонати в музея. Експозицията, която ѝ бе представена проследява развитието на българската кооперация през различни периоди. Националният кооперативен музей съхранява над 1 500 експоната, свързани с историята на българското кооперативно движение, което през 2020 г. ще чества 130-та годишнина от своето създаване. Музеят представя приносът на потребителните кооперации в обществено-политическия и икономическия живот на България, както и активното участие на Централния кооперативен съюз и членуващите в него кооперативни организации на европейско и световно ниво.

Срещата премина в приятелски разговор между Екатерина Томева с представителите на Централния кооперативен съюз. В края на посещението си Екатерина Томева получи като подарък няколко екземпляра от отпечатана лимитирана серия на личния бележник на Левски, един от които ще намери място в Националния музей "Васил Левски" в град Карлово.

Историята на Яна Кунчева – сестра на Васил Левски, разказана от Екатерина Томева

Родителите на Апостола – Иван Кунчев и Гина Караиванова, пренасят своите добродетели върху децата си. Бащата е описван като уважаван и справедлив човек с авторитет, често търсен от своите съграждани за разрешаване на различни спорове. Любопитното е, че Иван Кунчев успява да превъзмогне бедността и да стане известен занаятчия от средна ръка. По този начин той се оформя като типичен представител на младата българска буржоазия, която създава облика на българската нация и подготвя почвата за бъдещото освобождение. Майката – Гина Караиванова, е определяна като смела, безстрашна и родолюбива българка, доказателство за което са мъченията, които понася от турските власти, дошли да я разпитват за сина ѝ. В навечерието на Априлското въстание Гина Кунчева участва в приготвянето на мехлеми и превързочни материали за въстаниците.

Иван и Гина Кунчеви имат пет деца: Ана (Яна), Васил, Марийка, Христо и Петър, а акцент в настоящия материал ще бъде личната история на Яна (Ана), която е прапрабаба на Екатерина Томова, посетила Националния кооперативен музей в навечерието на 182 годишнина от рождението на Васил Левски.

Единственото дете на Иван и Гина, което оставя поколение, е Яна (Ана). Според официалните данни, Яна е родена през 1835 г. в гр. Карлово. На нея дължим голяма част от онова, което знаем за родителите и братята ѝ. Яна е единственото дете на Иван и Гина Кунчеви, което оставя поколение. Нейният живот е свързан с този на легендарния ѝ брат, като тя го подпомага по различни начини. От нейния дом Васил Левски тръгва за Белград за участието си в Първата българска легия и пак там се приютява след завръщането си. През 1850 г. се омъжва за Андрей Начов – средно заможен търговец, който вапца платовете си при баща ѝ. От брака им се раждат девет деца: Начо, Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо и Иван, Елена.

Елена (1871-1943) е последното дете на Яна и Андрей. Тя сключва брак със Стефан Красев, който е директор на Народната банка до 1916 г., а също така и на банка „Напредък“. От брака им се раждат пет деца: Петър, Екатерина, Донка, Андрей, Петко. Най-големият, Петър, поема пътя на баща си и става банков служител. Сключва брак с Кина Илиева, от която има дъщеря Елена. Второто дете на Елена и Стефан е Екатерина. Тя завършва висшето образование в Берлин и дълги години е музикален педагог. Със съпруга си Светослав Икономов имат двама синове – Васил и Христо. Васил умира на 10 години. Христо завършва строително инженерство, а от брака си със Стояна Стойчева има дъщеря Екатерина, която посети Националния кооперативен музей. Екатерина дипломиран агроном, омъжена за Иван Томев, от когото има двама синове – Борислав и Христо. Борислав е инженер. Христо е икономист. Борислав е женен за Петя Каменова и имат дъщеря Ива и син Димитър.

Екатерина дарява на музея в гр. Карлово ценни семейни реликви-кичурче от косите на Апостола и стар семеен албум с около 80 оригинални фотографии. Третото дете – Донка, умира едва на 15 години. Четвъртото дете на Елена и Стефан Красеви – Андрей, доживява до 92 години. Приживе е активен в съхраняването на родовата памет и провежда многобройни срещи в цялата страна. Петото дете в семейство Красеви – Петко, се омъжва за Донка Таслакова. Тяхната дъщеря Маргит, икономист, понастоящем е най-възрастният жив родственик на Яна и Андрей. През 2007 г. Екатерина и Маргит даряват откритата в личните архиви на Елена Красева оригинална снимка на Васил Левски със собственоръчно написано посвещение до зет му Андрей Начов, както и писмото, с което Яна дарява косите на брат си. Снимката е правена през 1870 г. и това е единият от трите запазени до днес оригинала. Другите два оригинала са в музеите в Ловеч (без посвещение) и във Велико Търново (с посвещение до Сава Пенев). От брака си с журналиста Божидар Богданов, Маргит има две деца – Петко и Христина. Петко е компютърен дизайнер, омъжен за Аглика Величкова и имат двама сина – Божидар и Ивайло. Христина е психотерапевт, омъжена за Найден Ангелов, родители на Михаил и Яна. Христина продължава традицията да се среща с българи в цялата страна, с които споделя запазените в родовата памет безценни истории за живота на Васил Левски и неговото семейство.

Дирекция "КООП медии и реклама"