• Начало /
  • Новини /
  • Производителите на пчелен мед от град Шалала, Етиопия

Производителите на пчелен мед от град Шалала, Етиопия

Публикувано на 01.08.2012 Международни новини

Производителите на пчелен мед от град Шалала, Етиопия

Бранш: Земеделие

Държава: Етиопия

Брой членове: 22

Етиопия е една от водещите страни - производителки на пчелен мед и восък в света. Пчелният мед е основен хранителен продукт в бита и традициите на населението, а също така и основна съставка в производството на различни видове местни напитки. Пчелните продукти намират широко приложение и в областта на медицината.


Шалала е малко градче, разположено на 250 километра от столицата Адис Абеба. Създадената кооперация за производство на пчелен мед има изключително значение за местното население. Пчелният мед в района се добива от  слънчоглед, черен синап, папая и мангови дръвчета и има жълтеникаво-червен цвят с много плътен и сладък вкус.

През последните години кооперацията активно си сътрудничи с международната организация с идеална цел „Slow Food", която със своя опит и знания спомага за подобряване качеството и популяризирането на етиопския пчелен мед на международните пазари. За тази цел бе създадена и първата Мрежа на производители на пчелен мед в страната. Мрежата подпомага пчеларите и пчеларските общности в споделянето на опит, организирането на различни форуми и семинари за споделяне на опит, обучение и запознаване с новите и съвременни маркетингови инструменти.

Главният координатор на Мрежата - Зерихун Десален, споделя: „Пчеларите и местните фермери се обединиха и разработиха проект за създаване на Банка за производство на семена, за организиране на мащабно залесяване на района и осигуряване на защита и опазване на околната среда и горите. Това даде възможност да се разпространи опит и познание за модерното пчеларство сред производителите на пчелен мед, а също така да се популяризират предимствата в използването на  пчелните продукти, като пчелен восък и прополис.

 
Основен приоритет на кооперацията е активизиране участието на жените в производството на пчелен восък. Всички етапи от производството му се осъществяват от съпругите на производителите на пчелен мед. Това е необичайно за Етиопия, тъй като жените никога не са се занимавали с пчеларството.

В близкото минало това, което много хора знаеха за Етиопия, беше, че в нея населението е бедно и страната е символ на световен глад. Въпреки, че все още има остатъци от онази бедност, Етиопия е започнала да се съживява, като залага на културен туризъм и развитие на икономиката.