• Начало /
  • Новини /
  • 8 март напомня за ролята и пприноса на жените ДНЕС към по-устойчиво УТРЕ

8 март напомня за ролята и пприноса на жените ДНЕС към по-устойчиво УТРЕ

Публикувано на 08.03.2022 Новини

8 март напомня за ролята и пприноса на жените ДНЕС към по-устойчиво УТРЕ

Международният ден на жената се отбелязва традиционно всеки 8 март от 1857 г. до днес. През последните години се очертава тенденция за нарастване инициативността и участието на жените в учредяване на кооперации в различни икономически сектори. Кооперативният бизнес модел създава повече възможности за икономическо и социално развитие на жените, както и условия гласът им да бъде взет под внимание от политиците и да реализира политика в подкрепа на жените.

Достигната е повратна точка в историята. Живеем във времена, в които спешно трябва да се дефинират стереотипите на властта и лидерството, да се уверим, че жените са равнопоставени в процесите на вземане на решения, а също така, че максимално допринасят за социално-икономическото развитие. Защото уроците на историята ни учат, че негативните последици от неравнопоставеността се поемат цялостно от човечеството и затова жените трябва активно да се включат в тези процеси.

 

 

       С поглед към историята

1844 г.

С учредяването на първата потребителна кооперация в Рочдейл жените стават равнопоставени членове с право на глас.

1884 г.

На кооперативния Конгрес в Единбург, Великобритания, 195 жени-кооператори  учредяват „Женска кооперативна лига“.

1995 г.

Годината е ключова за засилване участието на жените в глобалното кооперативно движение с две важни събития:

  • Конгресът по повод 100-годишнината от учредяването на Международния кооперативен алианс приема Декларация за кооперативна идентичност.
  • Световната конференция на ООН за жените в Пекин приема Декларация и Платформа за действие за постигане равенство на половете в 12 стратегически сфери.

2000 г.

ООН приема Целите на Хилядолетието за развитие, сред които  Равенство на половете и разширяване възможностите за участие на жените в органите на управление.

2015 г.

По повод 120-годишнината на Международния кооперативен алианс се провежда глобална Конференция на тема: „Ролята на кооперациите в постигане равенство на половете“, в рамките на Сесията на Комисията за статута на жените към ООН (CSW).

2017 г.

Официалната тема обявена от ООН за Международният ден на жената е „Планета 50 на 50 до 2030. Крачка напред към равенство на половете“.

2020 г.

Отбелязват се 25 години от приемането на Пекинската декларация и Платформата за действие.

 

Жените в кооперативната система в България

1928 г.

В София се провежда пър­вото жен­ско кооперативно съб­рание с 200 участници. Взето е решение да се учреди национална кооперативна гил­дия под името „Съюз на жените кооператорки“

1929 г.

Приет е Устав на Съюза на жените-кооператорки, целта на които е развиване на женското кооперативно движение в България, защитаване интересите на жената – работеща, домакиня, общественичка и издигане на културното и просветно равнище на жените.  

1930 г.

В София се провежда пър­вата национална годишна кон­ферен­ция на „Съюза на жените-кооператорки“, която е със статут на кон­г­рес. Призивът към участниците  е да работят с цялата си енер­гия за ново общес­тво, в което да се „прак­тикува идеята за обединение“.

 

Днес жените придобиват все по-значима роля в кооперативното движение в България и представляват:

  • 50% от член – кооператорите;
  • 42% от членовете на Управителния съвет;
  • 46% от председателите на кооперативни съюзи и потребителни кооперации;
  • 68% от заетите в кооперативната система.

 

       Жените в глобалното кооперативно движение

През 2022 г. Комитетът за равенство на половете към Международния кооперативен алианс в своето обръщение по повод 8 март – Международния ден на жената, акцентира на важния принос на глобалното кооперативно движение в ангажираността на жените за създаването на равни права и възможности.

Последните проучвания показват, че все повече водещи кооперации се ръководят от жени и техният интерес към кооперативния бизнес нараства, защото дава възможност за реализация, подобрява начина им на живот, достъпа до образование, намалява бедността и така допринася за по-успешното икономическо и социално развитие. Привличането на жените в органите на управление на всички нива позволява тяхното участие в вземането на важни политически, икономически и социални решения в полза на обществото.

Комитетът за равенство на половете призовава организациите  членове на Международния кооперативен алианс и всички кооператори да предприемат важни стъпки за засилване участието на жените в управлението – път към устойчив прогрес за всички. Време е да покажем, че глобалното кооперативно движение може да бъде движение за икономическа, социална и политическа еманципация за жените.

Но ДНЕС нека си припомним, че кооперативните ценности демокрация, равенство, солидарност и грижа за обществото са гарант за мирно съвместно съществуване в целия свят.