• Начало /
  • Новини /
  • Новосъздаденият колоездачен клуб КООП дава тласък на планинското колоездене в България

Новосъздаденият колоездачен клуб КООП дава тласък на планинското колоездене в България

Публикувано на 13.06.2022 Новини

Новосъздаденият колоездачен клуб КООП дава тласък на планинското колоездене в България

„С Александър Алексиев сме първите българи, участвали на световно първенство по планинско колоездене в олимпийската дисциплина XCO. Двамата натрупахме доста опит в този спорт и искаме да го предадем на по-младите състезатели, защото в България има таланти и те могат да ни представят достойно на кръгове от Световната купа“.

Това ми казва Емил Стойнев – инициатор на сформирания през февруари тази година Колоездачен клуб КООП. 29-годишният столичанин не спира да бъде отдаден на спорта, макар че в България е трудно да се издържаш от него, особено когато става въпрос за планинско колоездене. Стойнев е от спортно семейство и дългогодишен състезател в триатлона, представляващ комбинация от три спорта – плуване, колоездене и бягане. През 2015 г. печели сребро от световния шампионат по крос триатлон в Сардиния, Италия. Сега обаче се е съсредоточил върху колоезденето и по-специално в планинското.

„С изключение на двамата ученици Йоана и Ростислав, останалите от кооперативния тим работим, за да се издържаме. Опитваме се да намерим баланс с тренировките, които са между един и пет часа на ден. Почиваме само в понеделник. Сами разбирате колко важна е подкрепата, която получаваме от ЦКС, за да развиваме тази дейност“, разказва Стойнев. Той и Сашо Алексиев, родом от Мъглиж и негов връстник, са колеги в специализиран магазин за велосипеди, радващ се на доста доволни клиенти. Ангажирани са и след стандартното работно време, но ползват почти всяка удобна пролука от няколко часа за тренировки.

Освен Емил Стойнев и Александър Алексиев, в КООП отбора са още Александър Василев, Георги Вълчев, Ростислав Костадинов, Йоана Вълканова, Данаил Велинов, Мирослав Алексиев и Станислав Грабчев. Последният показва завидни умения както с велосипеда, така и с фотоапарата, като прави снимки и видео материали, посветени на състезанията, в които тимът участва. Екипът е създал и старателно развива своя страница във фейсбук – www.facebook.com/cyclingclubcoopsofia.

Любител на снимките е и Александър Василев. Дългогодишен състезател по планинско бягане, участвал на 5 световни първенства  в този спорт, многократен призьор на държавни шампионати. Той ми показва на телефона си невероятни природни гледки, които е уловил. „Комбинирам спорта и науката. Когато съм в планината, освен че правя тренировки, се старая и да изследвам езерата, край които минавам. Докторант съм по програмата „Хидрология на сушата и водните ресурси“ към Софийския университет“, споделя Сашо.

Освен неговата интелигентност, ме впечатлява и упоритостта му – заради липса на финансиране през годините дори се е подготвял на палатков лагер на Белмекен за част от най-важните си стартове.

С него, Емо и Георги Вълчев посещаваме кооперативния хотел „Релакс КООП“ в с. Вонеща вода, Великотърновско. Целта е оглед за потенциално трасе, на което КООП клубът да домакинства на състезание в олимпийската дисциплина (XCO) в планинското колоездене.

„Тя представлява предварително определен брой обиколки на затворено трасе с дължина около 3 км. Целта на велосипедистите е да преминат всички обиколки на пресечения терен възможно най-бързо. Стандартното времетраене е 70-90 минути и е изключително атрактивна за гледане. Другата разновидност на планинското колоездене в България е крос кънтри маратонът (XCM). Това е дългата дисциплина и е от порядъка на 40 до 80 км през пресечен терен, където водеща е издръжливостта. Иначе у нас се практикува и шосейно колоездене“, обясняват ми момчетата.

До момента КООП колоездачите са взели участие в шест старта – „Байк Челиндж Нови Искър“ (XCO, 3 април), „Търново Ултра“ (XCM , 10 април), „Предизвикай Странджа (купа по XCM“, 30 април), „Асеновградски баири“ (XCM, 9 май), „Севлиево“ (XCO, 14-15 май), „Спици и Бодли“ (XCM, 28-29 май) и на първия си международен форум – „XCO Куманово“, Северна Македония (5 юни). Извоювали са 8 първи места и общо 13 класирания в топ 3. До края на сезона са предвидени още десетина старта, няколко от които в съседни държави. Състезателният сезон е подчинен на атмосферните условия, обикновено започва от март и завършва през октомври.

„Преди старт се храним точно с обратното на това, което хапват хората, които се стараят да намалят теглото си и да имат стройна фигура“, казват ми момчетата по време на вечерята във Вонеща вода. Менюто им е богато на въглехидрати, за да имат енергия за предстоящия маратон в Казанлък. Освен за хранителни режими, с тях си говорим и за други спортове. Георги ми дава точна прогноза, че „Реал“ (М) ще спечели Шампионска лига срещу сочения за фаворит „Ливърпул“. Той е родом от Хубавене, област Враца, като обича да тренира в околностите, други негови страсти са гмуркането и мотоциклетизмът.

Въпреки всички несгоди, които търпят те и близките им заради спорта, колоездачите на КООП са подкрепяни от любимите хора, като роднини и приятели са неизменно по състезанията.

13-годишният Ростислав Костадинов наследява любовта към планинското колоездене от баща си Николай, който също се впуска в състезания. Таткото стартира и в Казанлък. „Ростислав преди колко време мина?“, интересува се бащата, докато преминава на първия контролен пункт – на село Горно Изворово. 13-годишното момче от Стара Загора взима 37-те километра почти 6 минути по-бързо от родителя си.

Именно в него и 14-годишната Йоана по-опитните от КК КООП виждат светлото бъдеще на родното колоездене. Повечето стартирали на „Спици и Бодли“ финишират преди обед, а награждаването започва чак около 16:00 ч. „Оставаме за церемонията, въпреки че утре е работен ден и ни предстои дълъг път. Щом сме започнали проекта, ще правим нещата както трябва“, категоричен е Емил Стойнев. Той остава и след награждаването, за да поиска обяснение защо 14-годишната Йоана Вълканова не е отличена със злато. Тя дава най-добро време сред стартиралите девойки и е по-бърза с почти 7 минути от победителката измежду 32-те жени. Организаторите обясняват, че Йоана е малка за категория „Жени“ и затова е записана в категория „Юноши“, наравно с момчетата до 18 години. Но ще я отличат впоследствие с награда.

„Виждам в нея огромен потенциал. Толкова добра работа при спусканията рядко се вижда. Родом е от Разлог и има добри условия да се готви. Ако таланти като нея и Ростислав не бъдат поощрявани, ще изпуснем и последните шансове да имаме представители на значими международни състезания“, категоричен е Емил Стойнев.

Думите му, подплатени с неговите действия и на останалите от КК КООП, дават надежда не само на българското колоездене, но и на кооперативната идея. В тях виждаме упорити млади хора, които искат да се усъвършенстват в това, в което са наистина добри, като не ги е страх да предлагат инициативи и реализират идеи с помощта на непреходни кооперативни ценности като взаимопомощ, солидарност, справедливост и отговорност.

Точно такива хора изпълват със смисъл кооперативната мисия да осигурява шанс за развитие и да полага грижи за младите хора на България.

Мони ГЕОРГИЕВ

Александър Алексиев на „Търново Ултра“

КК КООП, от ляво надясно: Мирослав Алексиев, Данаил Велинов, Александър Алексиев, Александър Василев, Емил Стойнев, Георги Вълчев, Ростислав Костадинов, Йоана Вълканова

Емил Стойнев и Мирослав Алексиев в челната тройка на „Севлиево XCO“

Йоана Вълканова също триумфира в Севлиево

Победителят при юношите до 18 г. на „Предизвикай Странджа“ Ростислав Костадинов

Колоездачите от КООП на старта на „Спици и Бодли“

КК КООП след старта в Казанлък, от ляво надясно: Александър Василев, Станислав Грабчев, Емил Стойнев, Александър Алексиев, Ростислав Костадинов, Йоана Вълканова, Георги Вълчев

На старт-финала на „XCO Куманово“ – Емил Стойнев, Александър Алексиев и Станислав Грабчев (от ляво надясно). Фотограф е четвъртият ни участник Георги Вълчев

 

На заглавната снимка: 

Емил Стойнев, Георги Вълчев и Александър Василев пред коооперативния х.к. „Релакс КООП“ с. Вонеща вода