• Начало /
  • Новини /
  • Заповядайте на Националния Фестивал на лавандулата

Заповядайте на Националния Фестивал на лавандулата

Публикувано на 20.06.2022 Новини

Заповядайте на Националния Фестивал на лавандулата

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛАВАНДУЛАТА

с. Средно Градище и гр. Генерал Тошево – 2022 г.

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за осми път в чирпанското село Средно градище на 24 и 25 юни 2022 г. – Еньовден, с вече добре познатите организатори от Сдружение „Националният Фестивал на Лавандулата“, чиято инициатива се превърна в ежегодна традиция. Средно градище е традиционен домакин на празника, тъй като в землището на това живописно средногорско селце, са направени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България преди повече от 70 години. А веднага след Средногорието, Добруджа посреща своя лавандулов празник на 1 и 2 юли 2022 г. в град Генерал Тошево.

Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам, да отдадем своята почит към българските земеделци, хората от лавандуловия сектор и на производителите и преработвателите на лавандула. Фестивалът е посветен и на всички любители на ароматното растение, които ще имат възможността да му се насладят в много разнообразни форми, да се включат в различни игри и да се потопят в завладяващата атмосфера на празника.

Средногорското издание на празника стартира в петък – 24 юни, с пешеходен маршрут до древен параклис в с. Стоян-Заимово – Св. Пантелеймон, изграден през 1212 г. и просъществувал повече от 300 години, преди да бъде разрушен от османското нашествие. Петъчният ден ще продължи с откриване на традиционен лавандулов базар, в който производители от региона и страната ще предлагат местни кулинарни вкусотии, винени дегустации, био-козметика, сладкиши, мед и всякакви най-разнообразни хранителни продукти, произведени от работливите и всеотдайни фермери. Фестивалът ще бъде изпълнен и с изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, а в събота (25 юни) ще отвори врати за посещения най-модерната в региона дестилерия за етерични масла „Градище Агро“. Всеки посетител на лавандуловия празник ще може да се наслади на арт панел и лавандулова сцена, която ще даде шанс за изява, при това напълно безвъзмездно, на местните творци и артисти, на хората от региона, които пишат поезия, пеят, танцуват и на всеки човек с желание за артистично представяне. Друго допълнение ще бъде алеята на виното, която ще привлича вниманието на гостите на фестивала, които ще имат възможност да научат повече за традиционни и иновативни винарни от Южна България.  

Изненадите на празничния фестивал не приключват и ще включват разходка до лавандуловите насаждения за така актуалния „лавандулинг“ – снимки сред цъфнали лавандули. Детската лавандулова работилница, в която малките лавандулови посетители ще могат да развихрят въображението си и да представят своя детски артистизъм, а най-смелите и амбициозни участници могат да участват и да се състезават в конкурса „Крал и Кралица на Лавандулата“. Търсещите кулинарни приключения ще бъдат приятно изненадани от участието на двама топ-готвачи – шеф Калоян Добрев и шеф Стилиян, познат от телевизионното предаване MasterChef, които ще представят традиционни ястия в достъпен, но иновативен начин на приготвяне и презентиране. Наред с богатата и разнообразна музикално-фолклорна и танцова програма, звездният акцент на фестивала поставя галаконцертът на един от най-обичаните и популярни български изпълнители, голямата звезда на българската шлагерна музика – Веселин Маринов.

Всички лавандулови фенове, които са пропуснали фестивала в село Средно градище, ще имат втори шанс да се насладят на лавандуловото преживяване – на 1 и 2 юли 2022 г. Националният Фестивал на Лавандулата гостува в своята Добруджанска локация – гр. Генерал Тошево. Второто годишно издание на празника събира едни от най-крупните земеделски стопани от региона, отдавайки заслужено внимание на приноса и постиженията им в модерното земеделие на страната. Работливите добруджанци приветстват фестивала, който запазва своя традиционен формат – туристически маршрут и посещение в гостоприемна местна дестилерия, лавандулов базар с богато разнообразие на продукти, мед и вино, детски празник с избор на Добруджанската Кралица на Лавандулата, песни и танци на творческите формации. Арт инсталации и външна художествена експозиция „Лавандулови импресии“ ще зарадват гости и жители на региона, а за любителите на ретро автомобилите колекционерски клуб от Добрич ще представи свои ценни експонати. В края на празничния ден Ви очаква отново незабравимо музикално преживяване с концерта на Веселин Маринов.

Скъпи приятели, с огромно желание Ви каним на Националния Фестивал на лавандулата, за да отпразнуваме българските традиции и обичаи и да споделим възхищението си от лавандуловата Средногорска и Добруджанска феерия. Заедно ще рисуваме, пеем, танцуваме, майсторим и ще се наслаждаваме на автентичността на празника, заобиколени от прекрасна компания!

За контакт: Нина Гиргинова

Председател на УС на „Национален Фестивал на Лавандулата“

Тел. 0885 666 006