• Начало /
  • Новини /
  • Десетокласници от ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово с първи практически стъпки в управлението на кооперациите и кооперативния бизнес

Десетокласници от ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово с първи практически стъпки в управлението на кооперациите и кооперативния бизнес

Публикувано на 20.07.2022 Новини

Десетокласници от ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово с първи практически стъпки в управлението на кооперациите и кооперативния бизнес

„Готова си да ми станеш помощник, къде си се занимавала досега с това? Радвам се, че с останалите момичета се включвате с такова голямо старание“. С тези думи Силвия Бошева, сладкар-шоколатиер в магазин „ШОКО КООП“, изразява възхищението си от знанията и уменията за изработване на шоколадови изделия, които демонстрира Далия Йорданова. Тя е десетокласничка от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ гр. Попово. Заедно със своите съученици Деница Маринова, Борислава Симеонова и Синем Юмерова провежда производствената си практика в Централния кооперативен съюз и обекти на „КООП Маркет“ ЕООД, сред които е и кооперативната работилница за ръчно изработени шоколад и шоколадови изделия. Момичетата със специалност „Сътрудник на малък и среден бизнес“ са видимо развълнувани от предизвикателствата в своите първи практически стъпки в управлението на кооперациите и кооперативния бизнес. 36-те часа занятия в реална работна среда се провеждат от 27 юни до 2 юли и са резултат от договора за сътрудничество между ЦКС и гимназията в Попово, подписан през март тази година.

„Щастливи сме, че гимназията ни е едно от трите пилотни училища по проекта за „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“, реализиран от ЦКС и подкрепен от Управителния съвет и кооперативни организации. Общата ни цел е да запознаем учениците с историята на кооперациите и значимостта им за съвременното общество и икономиката на страната. Чрез обученията и дейностите ги стимулираме да мислят кооперативно и да показват в работния процес и извън него съпричастност, лоялност, отговорност към поетите ангажименти, да бъдат екипни играчи. Благодарим за възможността да черпим директно от извора!“, казва заместник-директорът по учебната дейност в ПГСС „Н. Пушкаров“ Недялка Цонева.

Преподавателят придружи момичетата във всичките им занимания, започнали с посещение на Националния кооперативен музей. В него те изслушаха увлекателните разкази на главния експерт от отдел „Организационна дейност“ Нина Давидова. След това зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева ги запозна с кооперативния бизнес модел, кооперативните стопански дейности и проектите с висока добавена стойност като кампанията „КООП=COOP: да изградим по-добър свят СЕГА“.

„Колегите ми се включиха с огромен ентусиазъм в практиката на учениците. По собствена инициатива предната вечер до късно рисуваха табла, с които да направят срещите по-вълнуващи за обучаващите се“, споделя Теодора Кузманова, главен директор на ГД „Правна“. Старши юрисконсултът Радослава Серафимова и юрисконсултът Александра Грийн изготвиха за учениците две презентации – на тема „Кооперативен свят“ и „Общо събрание на кооперациите“, с които ги запознаха със същността на кооперациите, техните органи на управление, Търговския регистър, кооперативните съюзи.

„След първата презентация направихме игра в няколко стъпки, за да видим какво са запомнили децата, на всички въпроси отговориха вярно. Направихме и анкета каква е тяхната стратегия за създаване на кооперация. Насочиха се към основаването на кооперация с предмет на дейност производство на лютеница. След втората присъстваха на реално общо събрание на кооперация „Централ КООП“. Удоволствието от работата с учениците определено бе взаимно“, споделя с усмивка Ради Серафимова.

Освен „ШОКО КООП“, по време на своята практика момичетата от Попово посетиха магазин КООП на втория етаж в сградата на ЦКС, както и „Био магазин КООП“ на ул. „Искър“ №30, в компанията на Мария Здравкова от дирекция „Анализи и ревизии в търговската дейност“. Тя им обясни за кооперативната търговия на едро и дребно, с акцент върху Националната търговска верига КООП. Показа им и как работят електронните етикети, които Супермаркет КООП въведе още през 2012 г. и така стана първият магазин с площ над 1000 кв. м. търговска площ у нас с тази иновация.

Симпатиите на учениците спечели и Радослав Петрунов, зам.-управител на „КООП Маркет“ ЕООД. В Супермаркет КООП в кв. „Красна поляна“ той им показа „ледената“ Пързалка КООП и ги запозна с подготовката на предстоящата рекламна брошура, приема на стоки, направата на етикети и как се формира надценка. Момичетата видяха и как функционира един от Мобилните магазини КООП на „КООП Маркет ЕООД“. С магазина на колела те посетиха столичен дом за деца с увреждания. Пристигането на кооперативния магазин пред вратите на дома е чакано с нетърпение от настанените в него деца, тъй като помага за изграждането на тяхната самостоятелност. Те могат да си купят сами храни и напитки, без да напускат пределите на центъра. Учениците с интерес наблюдаваха процеса и се включиха активно, оказвайки помощ на децата при пазаруването.

В петък, 1 юли, предстоеше „най-притеснителната“ част за учениците от „ПГСС „Н. Пушкаров“ – участие във викторина на кооперативна тематика срещу други четири млади дами – от Национално средно училище „София“. Състезанието беше по случай 100-тния Международен кооперативен ден, който член-кооператори и приятели на кооперативната идея отпразнуваха заедно и за който Ви разказахме в броя на в. „Земя“ от 7 юли, четвъртък.

След първия от трите кръга резултатът бе равен, като в края на втория момичетата от Попово започнаха да трупат преднина и спечелиха оспорваната битка. Всички участници получиха шоколадови медали. „Победители сме всички, защото всеки от нас научи много факти за историята и функционирането на кооперациите и създадохме нови познанства и приятелства с наши съученици“, обединиха се в мнението двата тима. След това те посетиха заедно кооперативните предприятия „Булминвекс-ГБ“ кв. „Горна баня“ и СБР „Здраве“ гр. Банкя.

И както подобава, най-веселата част остана за финала – в последния ден от производствената практика учениците участваха в честването на Международния кооперативен ден заедно.

Чрез него кооперациите напомнят за своята мащабност, обществена значимост и възможности за развитие, които дават на младите хора. Като всяка друга система, кооперативната също има нуждата от приемственост и именно в подрастващите тя вижда достойните продължители на кооперативното дело и социалната мисия на кооперациите, в центъра на чийто бизнес модел стои човекът.

Вярваме, че с помощта на непреходните кооперативни ценности и принципи заедно ще осигурим добро бъдеще на кооперациите, за да продължат мисията си да съзидават по-добър свят.

Учениците от 10-и клас от ПГСС „Н. Пушкаров“, специалност „Сътрудник на малък и среден бизнес“, техният ръководител Нели Цонева и зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева пред барелефа на основоположниците на кооперативното движение у нас Тодор Йончев и Тодор Влайков

Деница Маринова, Борислава Симеонова, Синем Юмерова, Далия Йорданова (от ляво надясно) и ръководителят на групата Нели Цонева с Александра Грийн и Радослава Серафимова от главна дирекция „Правна“, ЦКС

Беседа при Надя Димитрова и Мария Здравкова от дирекция „Анализи и ревизии в търговската дейност“

Посещение на „Био магазин КООП“

Далия изработва млечен шоколад в „ШОКО КООП“ под вещото ръководство на шоколатиера Силвия Бошева

В СБР „Здраве“ гр. Банкя

Силвия Дойчинова, управител на „Булминвекс-ГБ“ – първата фирма за бутилиране на минерална вода в България, показва на учениците от ПГСС „Н. Пушкаров“ и НСУ „София“ процеса на бутилиране на минералната вода „Горна Баня 1“

Като победители в кооперативната викторина, проведена в Национална кооперативен музей

На честването на 100-тния Международен кооперативен ден пред Супермаркет КООП